Etusivu > Hautausmaat > Honkanummi >

Ympäristö

Ympäristö ja kierrätys Honkanummella

Honkanummen hautausmaa toimii monin tavoin ympäristön hyväksi. Pyrimme kaikessa toiminnassamme minimoimaan jätteen synnyn ja kierrätämme kaikki jätelajit. Teemme vuosittain ympäristötavoitteet ja meillä on myös kirkon ympäristödiplomi. Honkanummen ja Östersundomin hautausmailla on kaksi ympäristövastaavaa, joiden vastuulla on toteuttaa koko seurakuntayhtymän ympäristötyötä yhdessä hautausmaiden työntekijöiden kanssa.

Ajankohtaista

  • Hautausmaan jätepisteitä uudistetaan vuoden 2017 aikana siten, että jätepisteiden määrää vähennetään ja keskitetään pääkulkuväylille sekä pääporteille. Vanhoja jätepisteitä korvataan myös uusilla kierrätyspisteillä.

Mitä omaiset voivat tehdä ympäristön hyväksi?

Suurin syntyvä jätemäärä tulee hautakynttilöistä. Kierrätämme muoviset hautakynttilät, lasit ja metallit erikseen, mutta silti jätteen määrä on valtava. Omaiset voisivat tuoda haudalle lyhdyn ja sinne steariinista valmistetun kynttilän. Hautalyhty kannattaa viedä kesän ajaksi pois, näin se ei haittaa ruohonleikkuuta ja muita hoitotöitä.

Jätteiden lajittelu

Hautausmaan pääportin läheisyydessä on kierrätyspiste jossa on seuraavat jätelajit

  • lasi
  • metalli
  • paperi
  • energia
  • kasvijäte
  • sekajäte

Lisäksi lähes jokaisesta hautakorttelista löytyy astiat kasvi- ja sekajätteelle.

Honkanummella kasviperäiset puutarhajätteet kompostoidaan ja tuotamme näin itse kaiken alueella käytettävän mullan. Multaa myydään myös ulkopuolisille yrityksille ja muutaman kerran vuodessa "multamarkkinoilla" kaikille halukkaille.

Kukkavihot

Hautajaisissa käytettävissä kukkavihkoissa on maatumatonta oasis sientä, rautalankaa, muovia ja kukkia. Suurella hautausmaalla kukkavihkoja tulee viikoittain yli sata kappaletta. Yleensä kukkalaitteet menevätkin lopulta sekajätteeksi. Hautajaisissa voi suosia kukkakimppua, krematoriosiunauksissa yksi ruusu on kaunis tapa muistaa vainajaa.