Etusivu >

Hartaudet & messut

Hartauksia & messuja

Arjen vastapainoksi pyhän kosketusta ja yhteyttä toisten kristittyjen kanssa.

Helsingin seurakunnissa järjestetään säännöllisiä jumalanpalveluksia ja hartauksia, joissa kenen tahansa on mahdollisuus levähtää kesken arjen kiireiden. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille riippumatta siitä mihin seurakuntaan kuuluu ja niihin ovat kaikki tervetulleita.

Haluatko osallistua messun toteutukseen? Monissa seurakunnissa on erilaisia messuryhmiä joihin voi mennä mukaan. Kysy omasta seurakunnastasi mitä käytännön mahdollisuuksia on tarjolla.

Mikä on messu?

Tutustu messun eri osiin ja merkityksiin.

Lue lisää

Messuun myös keskellä viikkoa

Sunnuntain messujen lisäksi monissa seurakunnissa on mahdollista hiljentyä viikkomessuissa ja hartauksissa. Katso listalta missä säännöllisiä messuja vietetään.

Lue lisää


Hartaus = Vapaamuotoinen tilaisuus jossa voi olla hiljaisuutta, mietiskelyä, raamatun tekstien lukemista, rukousta ja puhetta.

Jumalanpalvelus = Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus sunnuntaina tai muuna päivänä on seurakunnan elämän ja toiminnan keskus. Jumalanpalvelus on Jumalan kansan juhla, jonka toteuttamiseen koko seurakunta osallistuu.

Jumalanpalvelusta johtaa liturgina oleva pappi. Kirkkomusiikista vastaa kanttori ja kirkkotilan kaunistamisesta suntio mahdollisesti vapaaehtoisten seurakuntalaisten kanssa. Seurakuntalaiset voivat myös osallistua erilaisiin tehtäviin. He voivat esimerkiksi lukea raamatuntekstejä, laulaa tai soittaa musiikkiryhmissä, toimia rukousavustajina yhteisessä esirukouksessa tai koota kolehtia. Seurakuntalaisten on mahdollista ottaa vastuuta myös jumalanpalveluksen suunnittelu- ja valmistelutehtävistä.

Messu = Jumalanpalvelus jossa vietetään ehtoollista

Lue lisää:

Mikä on messu?

Kirkkovuosi mobiilisti

Bongaa kirkko