Etusivu > Seurakunnat > Lauttasaaren seurakunta >

Kirkolliset toimi­tukset

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kaste

Lapsi voidaan kastaa jos ainakin toinen vanhemmista on seurakunnan jäsen. Vauvan kaste toimitetaan ennen kuin hän täyttää kaksi kuukautta. Jos kaste jostain syystä viivästyy, vauva ilmoitetaan rekisteröitäväksi maistraattiin. Kasteen tapahduttua hänet siirretään seurakunnan jäseneksi.

Kaste voidaan toimittaa joko kirkossa, kotona tai muussa sopivaksi katsotussa paikassa. Sen toimittaa joko oman seurakunnan pappi tai vanhempien tehtävään pyytämä muu pappi. Kastettavalla tulee olla kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäseniä.

Lapsena kastamaton henkilö voidaan kastaa myös aikuisena, jolloin kaste edellyttää rippikoulun käymistä.

Pappi on yhteydessä kasteperheeseen noin 1-2 viikkoa ennen kastepäivää yksityiskohtien sopimiseksi. Tietoa ja ohjeita kasteen järjestämiseen: Pienelle parasta


Avioliittoon vihkiminen

Kirkollisen vihkimisen edellytys on, että vähintään toinen on evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin kristilliseen uskontokuntaan. Evankelis-luterilaisen kirkon jäseneltä edellytetään myös rippikoulun käyntiä. Siviilivihkimisen jälkeen on mahdollisuus saada avioliitolle kirkollinen siunaus.

Avioliiton esteiden tutkinta tulee suorittaa vähintään 7 vuorokautta ja enintään 4 kuukautta ennen vihkimistä joko morsiusparin kotiseurakunnassa tai missä tahansa maistraatissa.

Vihkiminen ja avioliiton siunaus voidaan tehdä myös kotona tai muussa sopivaksi katsottavassa paikassa. Vihkimisen yhteydessä voidaan viettää myös ehtoollista, tällöin noudatetaan messun kaavaa. Ehtoollisesta on hyvä sopia jo tilaa ja pappia varattaessa.

Pääkaupunkiseudulla morsiusparin kotiseurakunnan pappi toimittaa myös alueen muissa kirkoissa tapahtuvan vihkimisen. Halutessaan pariskunta voi pyytää vihkipapiksi myös muuta, mahdollisesti ennalta tuttua pappia.

Tietoja ja ohjeita vihkitilaisuuden järjestämiseen: Tahdon ja Kirkkohäät


Hautajaiset

Hautaan siunaamisen voi tapahtua kirkossa, siunauskappelissa, sairaalan kappelissa tai haudalla, sen mukaan kuin omaiset sopivat siitä papin kanssa. Siunaamisen toimittaa joko oman seurakunnan pappi tai muu pappi, jonka omaiset kutsuvat tehtävää hoitamaan.

Lauttasaaren kirkko ja seurakuntasali mahdolliseen muistotilaisuuteen varataan kirkkoherranvirastosta.
Helsingin hautausmaiden hautapaikat samoin kuin hautausmaiden siunauskappeli varataan Helsingin seurakuntayhtymän keskusrekisteristä, joka sijaitsee Seurakuntien talossa Kalliossa, Kolmas linja 22, puh. (09) 2340 6000.

Ohjeita siunauksen järjestämiseen Helsingin seurakuntien alueella: Hautaansiunaus sekä Keskusrekisterin hautapalvelu

Seurakunta tarjoaa tilaisuuksiin elävää musiikkia. Kirkollisissa toimituksissa ei kirkossamme ole mahdollisuutta soittaa musiikkia äänitteiltä.

Pappi, kanttori ja Lauttasaaren seurakunnan tilat kirkollisiin toimituksiin varataan kirkkoherranvirastosta.

Lauttasaaren kirkkoherranvirasto
Myllykallionrinne 1 F, 00200 Helsinki
(09) 2340 4300
lauttasaari.srk@evl.fi
Kartta

Toimitusvaraukset

Kirkkoherranviraston aukioloaikoina
Puh. (09) 2340 4302.

Tietoa kirkollisista toimituksista saa myös:

Suomen evankelis-luterilainen kirkko