Uutiset

 • Kirkon Ulkomaanapu tekee humanitaarista avustustyötä

  (19.01.2018 14:53)

  Suomen evankelis-luterilanen kirkko on antanut Kirkon Ulkomaanavulle (KUA:lle) tehtäväksi kirkon kansainvälisen diakoniatyön.

 • Piispa Teemu Laajasalo Lauttasaaressa ti 23.1.

  (19.01.2018 09:06)

  Syksyllä Helsingin piispaksi valittu Teemu Laajasalo kiertää tutustumassa seurakuntiin ja pitää meille viikkomessun 23.1. klo 18. Messun jälkeen on kirkkokahvit - lämpimästi tervetuloa!

 • J. S. Bach ja muita mestareita - Risto Lauriala esiintyy sunnuntaina 4.2. klo 18

  (15.01.2018 16:03)

  Risto Laurialan oma historia sivuaa Lauttasaaren kirkkoa, sillä hän oli asiantuntijana valitsemassa kirkkosalin flyygeliä yhdessä kanttori Marjukka Anderssonin kanssa. Valintaa tehtäessä kriteerinä oli hyvä hinta-laatu-suhde, joka täyttyi hyvin Yamaha-flyygelin kohdalla.

  Konsertissa Lauriala soittaa Bachian lisäksi Beethovenia ja päätösnumerona Chopinin komean cis-molli-scherzon. Liput 15 e ovelta ennen konsertin alkua.

 • Kirkkokahvila on toistaiseksi avoinna klo 10-13

  (08.01.2018 12:49)

  Kirkkokahvila joutuu tilapäisesti rajoittamaan aukioloaikaa henkilökuntapulan takia. Tarjolla on joka päiviä lounas, salaatti ja tuoreita leivonnaisia. Tervetuloa!

 • Gospelia kaikille: Power of One by Gospel Helsinki. Tule mukaan!

  (03.01.2018 13:37)

  Is gospel for you? Does the rhythm make you move? Check out the details in English later! Puhutteleeko gospel sydäntäsi? Saako rytmimusiikki lanteesi keikkumaan? Haluatko laulaa mukana? Houkutteleeko esiintyminen?

  Tule mukaan opettelemaan gospelin laulamista, rytmiä ja liikettä Nina Pakkasen, Stadin rautaisimman gospelkuoronjohtajan kanssa!

 • Joulupuukeräys kiittää

  (28.12.2017 11:47)

  Seurakunnan diakonit ripustivat Kirkkokahvilan joulupuuhun ensimmäisenä adventtina lähes 60 lahjatoivetta. Toiveet olivat tulleet lauttasaarelaisilta tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevien perheiden lapsilta. Illalla toiveita oli jäljellä enää kymmenkunta, ja nekin poimittiin muutaman päivän kuluessa. Kaikki lahjat tulivat ajoissa ja lasten toiveet toteutuivat täydellisesti. Vanhemmat olivat liikuttuneita ja kiitollisia tuntemattomien hyväntahtoisuudesta. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka toitte jouluiloa lapsille!

 • Gospelia kaikille – Power of One!

  (24.11.2017 15:05)

  Oletko aina halunnut laulaa rytmikästä gospelia? Neljän seurakunnan - Lauttasaaren, Meilahden, Tuomiokirkkoseurakunnan ja Töölön yhteinen projekti Gospel Helsinki Mass Choir kokoaa nyt riveihinsä kaikki gospelista ja rytmistä innostuneet laulajat untuvikoista konkareihin. Gospel-lauluun, rytmiin ja liikkeeseen tutustutaan pilke silmäkulmassa.

  Tule mukaan heti tammikuussa!

  Lue lisää Facebook-ryhmästä tai www.gospelhelsinki.fi/gospeliakaikille

 • Siunaustilaisuuden kulku

  (13.11.2017 13:41)

  Kirkollinen hautaan siunaaminen on samanlainen toimitus huolimatta siitä onko vainajalle valittu arkkuhautaus vai tuhkaus. Siunaus tapahtuu hautausmaan kappelissa, kirkossa tai haudalla. Kappelissa ja kirkossa lähimmät omaiset istuvat ovelta katsottuna edessä oikealla puolella, muut omaiset heidän takanaan.

  Siunaustoimituksessa noudatetaan kirkkokäsikirjan mukaista järjestystä. Tilaisuus alkaa virrellä tai alkusoitolla, jota seuraavat papin lukema alkusiunaus ja johdantosanat. Ennen siunaussanoja on puhe.

  Siunaamisen yhteydessä pappi laskee hiekkaa arkun kannelle ja lausuu siunaamissanat. Raamatun luvun ja siunaamisen ajaksi seurakunta nousee seisomaan. Jos vainaja haudataan välittömästi siunauksen jälkeen arkkuhautaan, arkku kannetaan loppusoiton aikana kirkosta. Uurnahautauksen yhteydessä arkku jää yleensä paikalleen alttarin eteen.

  Siunaaminen voidaan toimittaa myös hautausmessuna, jolloin tilaisuudessa vietetään ehtoollista.

  Tilaisuutta varten voi tulostaa ohjelman, mutta se ei ole välttämätöntä. Ohjelmalehtiseen sisällytetään vainajan nimen sekä syntymä- ja kuolinajan lisäksi toimituksen kulku ja veisattavien virsien sanat.

  Kukkalaitteet
  Kukkalaitteiden laskeminen ja arkun ääreen tuleminen ovat viimeisen tervehdyksen hetki. Kiitos, muistot ja rukous ovat keskeisessä asemassa. Hiljentyminen, tervehdyksen tai raamatunlauseen lukeminen voivat toimia rukouksen tulkkina.

  Kukat lasketaan joko hautaan siunaamisen alussa tai lopussa. Käytännöstä on hyvä keskustella ja sopia siunaavan papin kanssa. Lähimmät omaiset laskevat kukkalaitteensa ensimmäisinä. Kortissa tai nauhoissa olevat tervehdys ja tuojien nimet on tapana lukea. Pitemmät muistopuheet on kuitenkin syytä säästää muistotilaisuuteen.

  Arkun äärellä viivytään vain hetki. Kukat laskettuaan saattajat hiljentyvät hetkeksi, kääntyvät sitten omaisiin päin, kumartavat heille ja poistuvat paikoilleen.

  Jos kyseessä on arkkuhautaus, jossa vainaja saatetaan hautaan asti, on mahdollista laskea kukat vasta haudalla, mikäli sääolosuhteet sen sallivat. Jos kukkatervehdykset lasketaan kappelissa, vaikka vainaja saatetaankin hautaan asti, käy loppuvirren jälkeen jokaisen kukkalaitteen hakemassa joku sen laskijoista mukaan hautaussaattoon. Haudalla ei enää uudelleen lueta tervehdyksiä, vaan kukat pelkästään asetetaan haudalle.

  Tuhkahautauksen yhteydessä kukkalaitteet lasketaan kappelissa. Siunauksen jälkeen kukat voi käydä laskemassa esimerkiksi sukuhaudalle. Kappeliin jääviä kukkia ei säilytetä uurnan noutoon saakka. Käytäntö on syytä tarkistaa tapauskohtaisesti ja sopia, miten kukkalaitteiden kanssa menetellään.

  Hautaussaatto
  Haudalle kuljetaan saattueena, jossa ensimmäisenä kulkee oppaana oleva vahtimestari, seuraavana on arkku kantajineen, sitten lähimmät omaiset ja heidän jäljessään muu saattoväki. Pappi kulkee joko arkun edellä tai omaisten joukossa. Hautaussaatossa kuljetaan hiljentyneinä.

  Arkunkantajina toimivat useimmiten vainajan miespuoliset omaiset. Tapana on, että lähimmät omaiset kantavat arkkua pääpuolesta eli takimmaisina. Arkku kuljetetaan aina jalkopuoli edellä. Mikäli saattoväen joukosta ei löydy sopivia kantajia, voi hautaustoimistoa pyytää järjestämään sellaiset. Arkku kannetaan kappelista päätössoiton aikana. Ulkona odottavat saattorattaat, joiden päälle arkku lasketaan.

  Ne, joiden on vaikea kulkea jalan, voivat liittyä saattoon autokyydissä tai siirtyä kyydillä suoraan haudalle. Haudalle tultaessa arkku käännetään niin, että pääpuoli tulee hautakiven puolelle ja jalkopuoli kohti käytävää. Arkkua laskettaessa miespuoliset saattajat paljastavat päänsä. Kantajat tekevät sen vasta laskettuaan arkun hautaan, minkä jälkeen he seisovat hetken haudan ääressä.

  Pappi voi pitää arkun laskun yhteydessä lyhyen rukouksen. Hautaa ei nykyisin luoda heti umpeen, vaan se peitetään kannella. Sitä ennen voivat lähiomaiset heittää arkun päälle hiekkaa tai kukkia.

  Mikäli omaiset kuitenkin haluavat, voivat he luoda hautaa itse umpeen esimerkiksi sen verran, että arkku peittyy. Tästä tulee sopia etukäteen. Kun kukat on laskettu haudalle, on tapana vielä veisata virsi. Tämän jälkeen joku saattoväestä esittää kutsun muistotilaisuuteen, jos sellainen järjestetään.

  Muistotilaisuus
  Muistotilaisuus voidaan pitää kotona, seurakuntasalissa, ravintolassa tai muussa soveltuvassa tilassa. Seurakuntasalien käyttö muistotilaisuuksiin on seurakunnan jäsenille maksutonta. Tarjoilun omaiset voivat joko hoitaa itse tai tilata sen pitopalvelusta.

  Muistotilaisuuden perinteisiin kuuluu valkoisella liinalla peitetty pöytä, jolla on vainajan valokuva, yksi tai kaksi kynttilää ja kukkia. Siunauksen toimittanut pappi tulee luonnollisesti muistotilaisuuteen, jos hänet sinne kutsutaan. Kutsu on hyvä esittää jo siunaustilaisuuden järjestelyistä sovittaessa.

  Omaiset ja pappi voivat yhdessä suunnitella muistotilaisuuden ohjelmaa. Usein siihen kuuluu adressien lukeminen, yhteistä laulua, papin puhe, muistosanat, lyhyitä puheenvuoroja ja musiikkiesityksiä.

  Tuhkaus
  Helsingin seurakuntayhtymän krematoriot sijaitsevat Malmilla ja Honkanummella. Lisäksi Helsingissä toimii yksityinen Krematoriosäätiö. Tuhkauksesta sovitaan seurakuntayhtymän hautapalveluissa. Hautapalveluissa sovitaan myös uurnan maahanlaskun ajankohdasta. Tuhkan voi haudata myös ilman uurnaa.

  Maahanlasku
  Maahanlaskuun osallistuvat tavallisesti vain lähiomaiset hautausmaan vahtimestarin opastuksella. Omaiset voivat kuitenkin halutessaan pyytää siunauksen toimittanutta pappia mukaan.

  Haudalla voi pitää rukoushetken. Papilta tai hautausmaan kappelista saa "Maahan kätkeminen" -vihkosen, jossa on ohjeita rukoushetken viettämistä varten.

  Samanlainen rukoushetki voidaan pitää silloin, kun arkku lasketaan hautaan siunaustilaisuudesta erillään. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi silloin, kun hauta on toisella paikkakunnalla.

  Kallion kirkkoon haudattaessa Hautaustoimi huolehtii uurnan siirtämisestä Helsingin krematorioista. Ennen uurnan viemistä uurnaholviin vietetään rukoushetki muistoalttarin ääressä, tilassa on viisi istumapaikkaa.

  Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattoman hautaus
  Helsingin seurakuntien hautausmaat ovat yleisiä hautausmaita, joihin haudataan Helsingissä kuollessaan kirjoilla olevia vainajia. Honkanummen hautausmaalla on tunnustukseton hauta-alue niille, jotka eivät halua tulla haudatuiksi kirkollisesti vihityille yleisille hautausmaille.

  Ortodokseilla, juutalaisilla ja muslimeilla on omat hautausmaansa, mutta myös näiden uskontokuntien jäseniä voidaan haudata luterilaisen kirkon hautausmaalle. Kristilliseen seurakuntaan kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset sitä pyytävät ja pappi toteaa, että kirkolliseen hautaan siunaamiseen on perusteita.

  Siunausta ei toimiteta, jos vainaja on eläessään ilmaissut, ettei hän halua kristillistä hautausta. Hautaan siunaaminen on samanlainen kuin kirkkoon kuuluvan siunaus. Siunauskappeli voidaan vuokrata myös muiden kirkkokuntien tai uskonnottomien hautausseremonioihin. Ohjelman sisältö tulee toimittaa etukäteen hyväksyttäväksi kappelityönjohtajalle.

 • Adventtiajan hartaudet Lauttasaaren kirkossa

  (08.11.2017 14:59)

  Tervetuloa valmistautumaan jouluun

  • pe 1.12. klo 9.30 Lasten adventtikirkko, Annette Markkanen ja Aino Valojärvi
  • su 3.12. klo 11 ensimmäisen adventtisunnuntain messu, Juha Rintamäki ja Marjukka Andersson
  • ke 6.12. klo 11 itsenäisyyspäivän kaksikielinen juhlajumalanpalvelus, saarna Maria Repo-Rostedt, liturgi Juha Rintamäki, kanttorit Sixten Enlund ja Marjukka Andersson, mieskuoro Manifestum
  • su 10.12. klo 11 toisen adventtisunnuntain messu, Marko Heusala ja Aino Valojärvi
  • su 17.12. klo 11 kolmannen adventtisunnuntain messu, Annette Markkunen ja Aino Valojärvi
  • su 24.12. klo 13 perheiden jouluhartaus, Annette Markkunen ja Marjukka Andersson
  • su 24.12. klo 16 jouluaaton hartaus, Juha Rintamäki ja Marjukka Andersson
  • su 24.12. klo 23 kynttiläkirkko, Kalle Kuusniemi ja Aino Valojärvi
  • ma 25.12. klo 8 Jouluaamun sanajumalanpalvelus, Marko Heusala ja Marjukka Andersson
  • ti 26.12. klo 11 Tapaninpäivän messu.

 • Paastossa annetaan tilaa rukoukselle, hiljentymiselle, uskolle ja rakkaudelle

  (27.10.2017 10:35)

  Paastonaika antaa mahdollisuuden tavallisen elämän keskellä pysähtyä miettimään omaa elämää. Mitä minulle kuuluu? Onko elämäntavassani jotain, joka ei tee minulle hyvää? Miten voisin elää onnellisempaa elämää? Voinko itse muuttaa elämässäni jotain, mikä parantaisi omaa elämääni ja lähimmäisteni elämää sekä koituisi Jumalalle kunniaksi?

 • Tervetuloa Pyhäinpäivän kynttiläkirkkoon

  (25.10.2017 15:22)

  Pyhäinpäivänä muistamme yhdessä rakkaita läheisiämme, rukoilemme kulununeen vuoden aikana poisnukkuneiden puolesta ja sytytämme jokaiselle muistokynttilän.

  Seurakuntamme pastorit toivottavat sinut ja läheisesi tervetulleiksi Marko Heusala, Kalle Kuusniemi, Annette Markkunen,

  Juha Rintamäki ja Pirjo Työrinoja ja Lauttasaaren Kirkon Kamarikuoro Marjukka Anderssonin johdolla Kirkkohetken jälkeen kahvitarjoilu

 • Ystäviä kaivataan

  (25.10.2017 14:59)

  Tulisistko ystäväksi yksinäiselle? Voisitko tarjota apuasi kauppareissulle? Juoda kupposen kahvia ja jutella? Meillä Lauttasaaressa on paljon yksinäisiä vanhuksia, jotka toivovat ystävää. Mukana vapaaehtoistoiminnassa voit olla juuri sen verran, kun itsellesi sopii ja tavalla, joka sinulle sopii. Juttu- ja ulkoiluseuraa kaivataan eniten, monelle myös apu kaupassakäyntiin on hyvin tervetullutta. Ota yhteyttä vanhustyönkoordinaattoriimme: Siru Hannula 09 2340 4321 tai sivu.hannula(at)evl.fi.

 • Yhteinen kastepäivä helsinkiläisille

  (23.10.2017 13:07)

  Pääkaupunkiseudun kirkoissa järjestetään kerran pari vuodessa Kastepäivä, joissa iloinen asia on tehty mahdollisimman mukavaksi ja helpoksi.

  Voit tuoda Kastepäivään kastettavaksi pienen tai isomman lapsen. Samasta perheestä kasteelle voi tulla myös useampi lapsi. Seurakunta tarjoaa kauniit puitteet ja kakkukahvit.

  Seuraava yhteinen kastepäivä Helsingissä on xxxx. Ilmoittautumistiedot ovat tulossa myöhemmin. Kastepäivä on avoin kaikille helsinkiläisille.

  Kannattaa muistaa, että kastettavan lapsen toisen huoltajan on kuuluttava kirkkoon. Kastettavalla lapsella pitää olla kaksi kirkkoon kuuluvaa kummia. Ole yhteydessä seurakuntaan, vaikka kummeja ei olisi helppo löytää. Tarvittaessa myös yksi kummi voi riittää.

 • Avoin rukouspiiri kokoontuu viikoittain - tervetuloa mukaan!

  (23.10.2017 11:50)

  Piirissä rukoillaan ajankohtaisten ja pyydettyjen asioiden ja ihmisten puolesta. Kokoontumispaikka on kerhohuone 10, B-rappu. Tiedustelut: Ulla Nenonen 050 4904075

 • Adventin kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta

  (23.10.2017 09:45)

  Kirkkovuosi alkaa ensimmäisestä adventtisunnuntaista ja päättyy tuomiosunnuntaihin. Vuosi jaetaan joulu-, pääsiäis- ja helluntaipiiriin. Jokaiseen kirkkovuoden pyhäpäivään liittyy tietyt kohdat Raamatusta, jotka kirkoissa luetaan ja joihin saarna perustuu.

  Adventtiaikaan kuuluu neljä sunnuntaita. Jokaisella adventtisunnuntailla on oma teemansa. Ensimmäisen adventin teema on nöyryys, toisen Kristuksen paluu, kolmannen katumus ja neljännen ilo. Monessa kodissa otetaan ensimmäisenä adventtina esiin adventtikynttelikkö ja siihen neljä kynttilää. Kynttilät symboloivat valoa ja vapautusta, jota odotetaan.

 • Raamattu kääntyy ndongaksi ja kwanyamaksi

  (20.10.2017 14:56)

 • Tavoitteena opettajien ammattitaidon parantaminen Kambodžassa

  (20.10.2017 14:47)

 • Suomen Lähetysseuran ruokaturva hanke Kambozhassa

  (20.10.2017 14:10)

  Hankkeen yhteistyökumppanina on Church World Service, joka pyrkii turvaamaan köyhien perheiden riittävän ja terveellisen ravinnon saannin Kambodzhassa Kampong Thomin ja Preah Vihearin maakunnissa.

  Kambodzhan väestöstä noin 30 % elää virallisen köyhyysajan alapuolella. JOka kolma lapsi on aliravittu. Kampong Thomin maakunnassa tehdyn kartoituksen mukaan yli 80 % on liian vähän ruokaa. Tulvat koettelevat maakuntia, surmaavat ihmisiä, tuhoavat riisipeltoja ja heikentävät mahdollisuutta toimeentuloon. Yhteisöjen köyhimmät kotitaloudet ovat usein riippuvaisia yhdestä tulolähteestä. Heillä ei ole pääomaa eikä osaamista kehittää viljelytekniikkaa tai siirtyä toisiin ammattiin.

  Hanke keskittyy köyhimpien perheiden ruokaturvan parantamiseen ja ihmisten ammattitaidon kehittämiseen.

 • Tule suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa

  (18.10.2017 10:56)

  Lauttasaaren nuoret aikuiset ovat erilaisissa toimintamuodoissa mukana. Perheellisiä löytyy avoimista perhekerhoista, jumalanpalveluselämästä kiinnostuneita mm kirkkoväärtitoiminnasta ja keskiviikkoiltojen Tähdelliseen tiimin ovat tervetulleita kaikenikäiset.

  Näytelmäryhmä maanantaisin klo 18.30 kerää yhteen näyttelemisestä ja itseilmaisusta kiinnostuneet nuoret ja nuoret aikuiset. Myös lavastuksesta, puvustuksesta ja teatteritekniikasta innostuneita kaivataan. Näytelmäryhmän iso projekti on Hiljaiselle viikolle sijoittuva Pääsiäisvaellus.

  Voit myös itse ideoida ja ehdottaa, mitä haluaisit kirkolla tehdä. Ota yhteyttä tai tule käymään. Nuorten aikuisten yhdyshenkilönä toimii Varpu Koivunen, varpu.koivunen(at)evl.fi

 • Isoskoulutus antaa hyvät valmiudet myös vapaaehtoistyöhön

  (18.10.2017 09:56)

  Lauttasaaren seurakunnan isoskoulutus kulkee nimellä Vapa-koulutus eli nuorten vapaaehtoistyön koulutus. Koulutuksessa saa valmiuksia kaikenlaiseen vapaaehtoistyöhön.

 • Oma paikka seurakunnasta löytyy vain osallistumalla

  (16.10.2017 15:33)

  Oletko pari-, kolmikymppinen aikuinen ja haluat löytää oman paikkasi seurakunnasta? Oletpa sitten sinkku tai perheellinen, opiskelija, työssäkäyvä tai työtön, olet tervetullut mukaan!

  Toiminta on suunnattu kaikille nuorille aikuisille, jotka haluavat kokoontua yhteen pohtimaan kristittynä elämistä ja nauttia toisten nuorten aikuisten seurasta. Tarjolla on mahdollisuus tutustua muihin nuoriin aikuisiin ja osallistua muun muassa messuihin ja tapahtumiin, parisuhdekursseille tai pienryhmiin.

  Nuoret aikuiset löydät Facebookista: Larun srk:n Nuoret Aikuiset

  Lisätietoja saat Varpu Koivuselta, varpu.koivunen(at)evl.

 • Konfirmaatio on nuoren oma juhla

  (16.10.2017 14:28)

  Konfirmaatio ja rippijuhlat kuuluvat elämään useimmiten teini-iässä käydyn rippikoulun jälkeen. Konfirmaatio tarkoittaa vahvistamista. Jumala vahvistaa konfirmoitavan uskoa. Useimmiten kummit ovat siunaamassa alttarilla konfirmoitavia nuoria. Lisäksi konfirmoitavat itse ilmaisevat tahtonsa elää sen uskon mukaan, johon heidät on kastettu.

  Vanhemmilla ja läheisillä on konfirmaatiossa tilaisuus rukoilla nuoren ja hänen tulevaisuutensa puolesta yhdessä muun seurakunnan kanssa.

  Konfirmaatio antaa kirkon jäsenelle oikeuden toimia kummina, osallistua ehtoolliselle itsenäisesti ja asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa, kun konfirmoitu jäsen on 18-vuotias.

  Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen, mutta konfirmaatiota ei edellytetä.

 • Torstai-piiri on kohtauspaikka senioreille

  (16.10.2017 11:44)

  Torstai-piiri tarjoaa mukavia ystäviä, pieniä esitelmiä kiinnostavista aiheista, retkiä ja tapahtumia. Piiri kokoontuu kirkolla kerhohuone 10:ssä. Tiedustelut diakoni Sini Havas, p. 09 2340 4322.

 • Kirkkoherra Juha Rintamäki on valittu seurakuntayhtymän johtajaksi

  (13.10.2017 09:38)

  Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto valitsi Juha Rintamäen seurakuntayhtymän johtajaksi kokouksessaan torstaina 12.10.

  Helsingin seurakuntayhtymän johtaja on joko Helsingin seurakunnan kirkkoherra tai yhtymän johtaja. Kirkkoherran nimityksellä kirkkovaltuusto on halunnut vahvistaa seurakuntien ääntä yhteisen seurakuntayhtymän johdossa.

 • Kirkko on lähelläsi monella tavalla

  (11.10.2017 16:05)

  Saat aina apua meiltä omasta seurakunnastasi. Päivystävä pappi on tavoitettavissa joka päivä klo 9-21 numerosta 09 2340 4302.

  Sen lisäksi Helsingin seurakuntien yhteiset palvelut ovat käytössäsi.

  Palveleva puhelin vastaa numerosta 0400 22 11 80 ja on avoinna joka ilta klo 18 alkaen klo yhteen asti, perjantai ja lauantai öinä aina kello kolmeen saakka. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).

  Palveleva chat klo 12-20. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä. Yhteydenottaja näkyy päivystäjälle nimettömänä.

  Itkumuuri on palvelu, jossa voit purkaa sydäntäsi tai lähettää esirukouspyynnön www.itkumuuri.fi.

  Palveleva netti on valitettavasti toistaiseksi tauolla teknisten ongelmien vuoksi. Pahoittelemme palvelukatkoa.

  Palvelevan kirjeen osoite on: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi.

 • Kodin siunaaminen vahvistaa hyvän läsnäoloa

  (11.10.2017 15:47)

  Koti on levon ja kasvun paikka, yhdessäolon ja oman tilan paikka. Kirkollisiin toimituksiin kuuluu myös kodin siunaaminen. Kyseessä on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus.

  Kodin siunaamisen rukoushetken voi toteuttaa monella tavalla. Siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin tai kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan.

  Kodin siunaamisen noudattaa rukoushetken kaavaa ja siihen kuuluu siunauksen lisäksi rukousta, raamatunlukua ja laulua.

  Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Myös vapaa-ajan asuntoja tai muita tiloja voidaan siunata.

 • Avoin perhekerho on kohtaamispaikka lapsille ja vanhemmille

  (09.10.2017 15:13)

  Avoimessa perhekerhossa on mahdollisuus tutustua toisiin vanhempiin ja vaihtaa ajatuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Lapset tutustuvat toisiinsa ja harjoittelevat ryhmässä toimimista turvallisessa ilmapiirissä. Toiminnassa korostuu lasten omaehtoinen leikki, jota tauottavat pienet satu- ja lauluhetket.

  Avoimeen perhekerhoon ovat tervetulleita myös isovanhemmat tai perhepäivähoitajat lasten kanssa.

 • Diakonia-lounaat syksyllä 2017

  (09.10.2017 14:11)

  Suomen- ja ruotsinkielinen diakoniatyö tarjoavat yhdessä vapaaehtoisten kanssaedullisen lounaan ja hyvää seuraa.

  Lounas sisältää lämpimän ruoan, jälkiruoan, juoman ja kahvit. Tilaisuus alkaa lyhyellä hartaushetkellä. Diakoniatyöntekijät Karin ja Taina ovat mukana lounaalla.

  Lounaat syksyllä 2017
  • maanantai 25.9.
  • maanantai 23.10.
  • maanantai 20.11.
  • maanantai 18.12.

  Lounaan hinta on 3 euroa. Tiedustelut: taina.viherkari@evl.fi ja karin.salenius@evl.fi

 • Diakonit Taina ja Sini ovat apuna arjessa

  (09.10.2017 13:57)

  Kaikki elämän yllätykset eivät aina ole iloisia. Diakonit Taina Viherkari ja Sini Havas ovat apunasi, kun haluat purkaa mieltäsi, tuntuu epätoivoiselta tai on taloudellisia murheita. Ajan saat tulemalla kirkolle diakoniatoimistoon (F-rappu) tiistaina tai torstaisna klo 10-11 tai soittamalla 09 2340 4318.

 • Seurakuntasali on arvokas paikka muistojuhlalle

  (05.10.2017 11:54)

  Kun suru vie voimat, voi muistojuhlan järjestäminen olla raskas tehtävä. Tilaisuuden järjestäminen seurakuntasalissa helpottaa tehtävää monella tavalla: siirtyminen sisäkautta kirkosta on vaivatonta, tilaan mahtuu 100 henkilö, modernit keittiötilat sijaitsevat aivan vieressä ja tarvittavat astiat ovat valmiina. Salin flyygeli on käytettävissä, muihin esityksiin on videotykki ja valkokangas.

  Tilat ovat maksutta seurakuntalaisten käytössä. Tiedustelut ja varaukset lauttasaari.srk(at)evl.fi

 • Kastejuhla kirkkokahvilassa on hyvä vaihtoehto

  (05.10.2017 11:40)

  Mietittekö paikkaa kastejuhlalle? Koti on toki luonteva valinta, mutta monelle juhlan järjestäminen keskellä vauva-arkea voimia vaativat tehtävä. Mitäpä jos pitäisitte juhlan kirkon vieressä olevassa Kirkkokahvilassa? Kirkkokahvilaan mahtuu n 50 henkeä. Käytössä on modernit keitti- ja kylmäsäilytystilat, astiat ja maljakot. Vasta remontoidussa tilassa on toisella seinällä kaksi kaunista sohvaa, muutoin pöytäryhmiä. Kalusteet ovat Alvar Aallon ja Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia.

  Kirkkokahvila on maksutta seurakuntalaisten käytössä. Tiedustelut ja varaukset: lauttasaari.srk(at)evl.fi

 • Vilinää kirkonmäellä

  (05.10.2017 11:27)

  Lauttasaaressa on aina arvostettu seurakunnan vahvaa lapsi- ja perhetyötä. Tämä vuosi lyö kuitenkin kaikki ennätykset: seurakunnan lapsitoiminnassa on mukana yli 220 lasta.

 • Päiväkerho ja avoin perhekerho - termit tutuiksi

  (04.10.2017 14:42)

  Päiväkerho on tarkoitettu yli kolmivuotiaille ja siellä lapset ovat ilman vanhempia. Kerho on arkisin klo 9-12 ja sen hinta on 120 euroa kausi.

  Perhekerhossa on vanhempi tai hoitaja lapsen kanssa ja kerhoon voi tulla jo pienen vauvan kanssa. Lapset saavat ensi kosketuksen ryhmässä olemiseen ja aikuiset tutustuvat toisiinsa.

  Kerhoissa leikitään, lauletaan, askarrellaan ja välillä rauhoitutaan kuulemaan satuja. Kerhot noudattavat kirkon kristillisen kasvatuksen periaatteita.

 • Tarvitsetko lastenhoitoa keskiviikkoiltaisin?

  (04.10.2017 14:22)

  Seurakunnan lastenohjaajat hoitavat lapsia veloituksetta keskiviikkoiltaisin klo 17.30-20.
  Leikkiä, laulua ja satuhetki. Ilmoita lapsesi hoitoon viim. saman päivän aamuna klo 10-11 p. 050 380 3542.

 • Harrastuksia, toimintaa ja uusia ystäviä

  (04.10.2017 14:13)

  Kirkolla toimii monia harrastuspiirejä. Käsityöpiirissä tehdään omia töitä mukavassa seurassa ja Töppösryhmässä tehdään lahjatöppösiä kasteperheille ja 100 vuotta täyttäville saarelaisille. Torstai-piiri on kohtauspaikka senioreille mukavan tekemisen merkeissä. Usein paikalla on asiantuntijavieras tai tehdään retkiä.

 • Konfirmaatio päättää rippikoulun

  (04.10.2017 13:33)

  Rippijuhlat ja konfirmaatio kuuluvat elämään useimmiten teini-iässä käydyn rippikoulun jälkeen. Konfirmaatio on kirkollinen toimitus, jossa seurakunnan jäsenestä tulee täysvaltainen kirkon jäsen.

 • Vihkiminen kellotornissa on elämys

  (04.10.2017 13:25)

  Etsitkö erilaista vihkipaikkaa? Sellainen on varmasti Lauttasaaren kellotorni 55 metrin korkeudessa ja 162 rappusen päässä.

 • Avoin sururyhmä sinulle, joka olet menettänyt läheisesi

  (04.10.2017 10:19)

  Uusi ryhmä käynnistyy käynnistyy marraskuussa. Käymme läpi mm. miten selviän surussa, miten arki järjestyy, toivo ja tulevaisuus. Kokoontumiset keskiviikkoisin kerran kuukaudessa.

 • Larun Olohuone tarjoaa tekemistä ja tukea elämän taitekohtiin

  (02.10.2017 15:10)

  Larun Olohuone on syntynyt seurakuntalaisten omien toiveiden pohjalta. Kantavana ajatuksena on ollut luoda kohtauspaikka, jossa on mukavaa tekemistä, mahdollisuus löytää ystäviä ja saada apua elämän taitekohdissa. Emäntinä ja isäntinä toimivat lauttasaarelaiset vapaaehtoiset.

  Larun Olohuone avaa ovensa klo 17.30. Tarjolla on myös vapaaehtoisten tekemää iltapalaa. Iltapalatarvikkeet on saatu lahjoituksena Lauttasaaren kauppiailta.

 • Diakonia on kristilliseen rakkauteen perustuvaa palvelua

  (02.10.2017 14:49)

  Kaikki elämän yllätykset eivät aina ole iloisia. Diakonit Taina Viherkari ja Sini Havas ovat apunasi, kun tuntuu epätoivoiselta, haluat purkaa mieltäsi tai on taloudellisia murheita. Ota yhteyttä, ajan saat tulemalla diakoniatoimistoon (F-rappu) tiistaina tai torstaina tai soittamalla 09 2340 4318.

 • Kirkkohetkiä myös perheen pienimmille

  (02.10.2017 13:53)

  Vauvakirkko on tunnelmallinen hetki ja antaa ensikosketuksen kirkkoon. Pikkukirkko rakentuu lasten mielenkiinnon ja innostuksen mukaan. Näitä lastenhetkiä järjestämme useamman kerran vuodessa ja kerromme niistä myös Facebook-sivuillamme. Tervetuloa!

 • Saisimmeko tutustua?

  (02.10.2017 13:38)

  Viime kesänä pappimme asettuivat ryhmäkuvaan ja tässä heidän hieman epävirallisempi esittelynsä. Papit vasemmalta oikealle

  Pastori Kalle Kuusniemi on Pohjanmaan lahja Lauttasaarelle.
  Kirkkoherra Juha Rintamäki kehittää uutta, toimii nopeasti ja on monessa mukana.
  Kappalainen Pirjo Työrinoja on työskennellyt lauttasaarelaisten parhaaksi jo reilut 30 vuotta. Pirjon sydäntä lähellä ovat messu- ja ympäristöasiat ja mäyräkoirat.
  Pastori Annette Markkunen on innokas kuorolaulaja ja vauhdikas pyöräilijä.
  Pastori Marko Heusala on matkamies ja tuntee niin Euroopan, Afrikan, Lähi-idän ja Aasian kiinnostavat kohteet.

  Papeista päivystää kukin vuorollaan ja on tavattavissa kirkkoherranvirastossa ja toimitusten jälkeen.

 • Ehtoollismessu sunnuntaina, viikkomessu keskiviikkona

  (02.10.2017 12:59)

  Vietämme Lauttasaaren kirkossa messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 11. Jokaisella pyhäpäivällä on oma aiheensa ja siihen liittyvät raamatuntekstit, joita käsitellään saarnassa, rukouksissa ja musiikissa. Messu jälkeen tarjotaan perinteiset kirkkokahvit.

  Rennompi viikkomessu on keskiviikkoisin klo 19. Kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona messun tilalla on herännäisseurat.

 • Rippikoulu on vain kerran elämässä ja me teemme siitä ikimuistoisen!

  (02.10.2017 12:05)

  Rippikoulussa syvennät tietämystäsi kristinuskosta ja pohdit muitakin elämänkysymyksiä. Saat myös uusia ystäviä, upeita kokemuksia ja opit uusia asioita niin itsestäsi kuin kavereistasi. Rippikoulun voit käydä vaikka et olisi kirkon jäsen.

  Wilma Ilves oli viime kesäkuussa isosena riparilla, jolle Reetta Koiranen osallistui. Molemmat olivat tyytyväisiä kokemukseensa ja yhtä mieltä, että parasta oli iltaohjelma ja yhdessä tekeminen.

 • Avioliittoon vihkiminen

  (02.10.2017 10:47)

  Onneksi olkoon päätöksestänne!

  Avioliitto on suuri sitoutuminen, joka vie suhteen uudelle ja syvemmälle tasolle. Vihkimisessä lupaudutte rakastamaan toisianne ja jakamaan elämänne.

  Vihkipari päättää itse häidensä suuruuden ja juhlavuuden. Vihkiminen voidaan toimittaa vain kahden todistajan läsnä ollessa tai suurena juhlana, johon suvut ja ystävät kokoontuvat.

  Vihkiminen voi tapahtua lähes missä tahansa: kirkossa, kotona, luonnossa… siis paikassa, jonne onnistutte vihkipapin houkuttelemaan. Helsingin seurakunnat tarjoavat käyttöönne ilmaiseksi yli 50 kirkkoa ja kappelia. Valittavana on Tuomiokirkon tai Johanneksenkirkon juhlavuus, Temppeliaukion kirkon moderni tai Puotilan kappelin historiallinen, intiimi ilmapiiri. Kirkko luo tärkeälle päivällenne arvokkaan ilmapiirin ja tekee vihkimisestä erityisen tilaisuuden.

  Myös meillä Helsingissä ovat viime vuosina olleet suosittuja erityiset hääpäivät tai hääyöt kirkolla tai muussa seurakunnan osoittamassa paikassa. Näissä erityisissä häätapahtumissa on vihitty avioliiton esteiden tutkintapaperin kanssa pappia tapaamaan saapuneet morsiusparit ilman ajanvarausta.

  Ovatpa juhlallisuudet suuret tai pienet, autamme ja tuemme kaikessa.

  Ennen vihkimistä
  Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen ja kirkkoon kuuluminen. Muussa tapauksessa vihkiminen tapahtuu siviiliviranomaisen luona. Näin solmittu avioliitto voidaan siunata kirkossa.

  Kirkollisesti voidaan vihkiä parit, joista toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai uskontokuntaan. Kristillinen vihkiminen voidaan toimittaa silloinkin, kun toinen kuuluu ulkomailla toimivaan kristilliseen kirkkokuntaan.

  Avioliiton esteiden tutkinta
  Esteiden tutkinta suoritetaan jommankumman vihittävän seurakunnan kirkkoherranvirastossa ja tutkintaa haetaan yhdessä.

  Pari pyytää esteiden tutkintaa täyttämällä ja allekirjoittamalla tutkintalomakkeen. Lomakkeessa on oltava kummankin allekirjoitukset, jotta esteiden tutkinta voidaan aloittaa. Esteiden tutkintaa haettaessa henkilöllisyys todistetaan kuvallisilla henkilötodistuksilla.

  Avioliiton esteiden tutkintalomake on myös mahdollista täyttää kotona ja postittaa kirkkoherranvirastoon. Mikäli lomake toimitetaan postitse, siihen tarvitaan kahden todistajan allekirjoitukset.

  Esteiden tutkintapyyntö on jätettävä kirkkoherranvirastoon viimeistään 7 päivää ennen vihkitilaisuutta. Todistus avioliiton esteiden tutkinnasta on voimassa 4 kuukautta. Jos vihkimisen toimittaa kotiseurakunnan pappi, hän saa todistuksen virastosta. Muussa tapauksessa vihkiparin on huolehdittava todistuksen toimittamisesta vihkipapille.

  Lisätietoja esteiden tutkinnasta saa kirkkoherranvirastosta.

  Kuulutukset
  Vanhan perinteen mukaan avioliittoaikomus ilmoitetaan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Kuulutuksissa avioliittoon aikovien nimet luetaan parin toivomassa seurakunnassa jumalanpalveluksen yhteydessä ja samalla avioliittoon aikovien puolesta myös rukoillaan.

  Kuulutuksista voi sopia samalla kertaa, kun esteiden tutkintaa haetaan. Kuulutusten lukemisen voi myös kieltää.

  Vihkitoimitus
  Hääparin ei tarvitse jännittää vihkitoimituksen kulkua eikä muistaa sen kaikkia yksityiskohtia. Papin kanssa etukäteen käytävässä keskustelussa sovitaan vihkikaavasta ja samalla myös merkeistä, joilla pappi voi vihkitoimituksen edetessä muistuttaa vihkiparia esimerkiksi polvistumaan tai kääntymään kirkkosaliin päin.

  Vihkikaavan toteuttamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja. Vihkimisen kulkuun ja kaavavaihtoehtoihin tutustutaan etukäteen yhdessä vihkipapin kanssa. Vihkitoimitukseen kuuluu aina raamatunlukua, puhe, kysymykset, aviopuolisoksi julistaminen, rukouksia, virsiä ja musiikkia.

  Vihkipari voi saapua yhdessä tai morsian voi tulla kirkkoon yksin, isänsä tai muun sukulaisen saattamana, jolloin sulhanen odottaa morsianta kirkon etuosassa. Ennen alkusiunausta morsiuspari polvistuu hetkeksi alttarille. Häämarssin soidessa häävieraat seisovat.

  Perinteen mukaan morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat kirkossa takaa katsoen vasemmalla puolella, sulhasen puolestaan käytävän oikealla puolella.

  Jos kaaso ja bestman osallistuvat vihkitoimitukseen, he seisovat viistosti hääparin takana.

  Halutessaan vihittävät voivat lausua toisilleen sormuslupauksen. Sormuslupaus voi kuulua yksinkertaisesti näin: "Minä rakastan sinua, NN. Haluan jakaa ilot ja surut kanssasi ja olla sinulle uskollinen, kunnes kuolema meidät erottaa."

  Vihkitoimituksen lopuksi pappi ojentaa vihkiparille Raamatun ja onnittelee heitä. Hääpari poistuu kirkosta häämarssin tai päätösmusiikin soidessa. Poistumisen aikana häävieraat seisovat.

  Morsiusmessu
  Morsiusmessu on vihkijumalanpalvelus, johon sisältyy ehtoollisen vietto. Morsiusmessusta kannattaa sopia jo kirkkoa varattaessa, sillä se vaatii tavallista pidemmän aikavarauksen.

  Morsiusmessua voidaan viettää myös seurakunnan pyhäpäivän pääjumalanpalveluksena.

  Avioliiton siunaaminen
  Siviiliavioliitto tai esimerkiksi ulkomaan lakien mukaan solmittu avioliitto voidaan siunata kirkollisesti. Kirkollinen siunaaminen muistuttaa muodoltaan kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa.

  Avioliiton siunaamisen voi suorittaa kuka tahansa suomalainen evankelis-luterilainen pappi missä päin maailmaa tahansa, koska avioliiton siunaaminen ei ole juridinen tapahtuma. iunaaminen voidaan toimittaa kirkossa tai muualla sopimuksen mukaan.

  Sukunimen valinta
  Sukunimen valinnasta päättää vihkipari yhdessä ja ratkaisu ilmoitetaan vihkimisen suorittavalle papille. Vihkimisen jälkeen mahdollinen sukunimen muutos rekisteröidään väestötietojärjestelmään.

  Tieto sukunimen muutoksesta välittyy automaattisesti moneen eri paikkaan. Tiedon saavat suoraan Väestörekisterikeskuksesta mm. valtion ja kuntien viranomaiset, aviopuolisoiden seurakunnat, Kansaneläkelaitos, Posti sekä monet pankit, vakuutusyhtiöt ja kauppaketjut. Kaikkiin paikkoihin tieto ei kuitenkaan päivity suoraan. Siksi sukunimen muuttumisesta kannattaa ilmoittaa myös suoraan eri tahoille.

  Lisätietoa sukunimen valinnasta oikeusministeriön verkkosivuilta.

 • Monta tapaa tehdä hyvää

  (02.10.2017 10:39)

  Seurakunnassa voi tehdä hyvää monella tavalla. Olla ystävänä yksinäiselle. Tehdä iltapalaa avoimeen olohuoneeseen. Antaa kiireisille vanhemmille vapaata aikaa auttamalla keskiviikkoiltojen lastenhoidossa. Toivottaa messuvieras tervetulleeksi kirkkoon.

  Kaikkeen tähän ja moneen muuhun tarvitaan ihmisiä, joilla on hieman aikaa antaa toisten hyväksi. Sinä voit päättää millaista toimintaa seurakunnassa on. Tarvitsemme kaikkien seurakuntalaisten ideoita ja osaamista. Tuo ideasi!

  Vai haluatko mieluummin tulla mukaan johonkin jo valmiiksi hyväksi havaittuun toimintaan? Aina ei tarvitse keksiä pyörää uudestaan, katso tästä listaus vapaaehtoistehtävistämme!

 • Kasteessa otetaan seurakunnan jäseneksi

  (02.10.2017 10:24)

  Lämpimät onnittelut uudesta perheenjäsenestä!

  Otathan yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jossa ensimmäisiin kysymyksiisi vastaa seurakunnasta riippuen joko seurakuntasihteeri tai päivystävä pappi. Numero on 09 2340 4300.

  Lapsi voidaan kastaa, jos ainakin toinen vanhemmista on seurakunnan jäsen. Kaste toimitetaan ennen kuin hän täyttää kaksi kuukautta. Jos kaste jostain syystä viivästyy, vauva ilmoitetaan rekisteröitäväksi maistraattiin. Kasteen jälkeen hänet siirretään seurakunnan jäseneksi.

  Mukavinta on, jos kasteen voi toimittaa ennestään tuttu pappi. Jos tällaista perhepappia ei ole tai hän ei pääse tulemaan, tulee seurakunnassa toimitusvuorossa oleva pappi.

  Jos kasteen toimittaa muun kuin kotiseurakunnan pappi, kannattaa sopia, tuoko pappi tilaisuuteen kastekynttilän ja kaste- ja kummitodistukset vai hakeeko perhe ne ennen kirkkoherranvirastosta.

  Kaste voidaan toimittaa joko kirkossa, kotona tai muussa sopivaksi katsotussa paikassa. Kastettavalla tulee olla kaksi kummia, jotka ovat konfirmoituja evankelis-luterilaista uskoa tunnustavan kirkon jäseniä.

  Pappi on yhteydessä kasteperheeseen noin 1-2 viikkoa ennen kastepäivää yksityiskohtien sopimiseksi.

  Kastevirret
  Kaste on pieni jumalanpalvelus ja siihen kuuluu yleensä vähintään kaksi virttä. Jos virret ovat jääneet juhlajoukolle vieraiksi, kannattaa valita takuuvarmoja. Sellaisia ovat Jumalan kämmenellä (virsi 499), Ystävä sä lapsien (virsi 492) ja Mä silmät luon ylös taivaaseen (virsi 490). Jos vierasjoukko on laulavaa väkeä, voi valita myös haastavampia. Sellaisia ovat Tuomme luokse Jeesuksen (virsi 218) tai Täynnä kiitosta ja hämmästystä (virsi 217). Mikään ei estä laulamasta kastejuhlassa mitä tahansa suvun perinteistä tai itselle tärkeäksi tullutta virttä.

  Jos kotihyllyssä ei ole virsikirjaa, virsiä voi selailla nettiosoitteessa evl.fi/virsikirja. Kastejuhlaa varten saa virsikirjoja lainaksi kirkolta.

  Raamatunkohdat
  Kastejuhlassa luetaan Lasten evankeliumi, Mark. 10:13–16, ja kastekäsky Matt. 28:18–20. Niiden lisäksi voidaan lukea vaikkapa psalmista 139 jakeet 13–17. Kummit, isovanhemmat tai sisarukset voivat toimia tekstien lukijoina.

  Jotakin ihan omaa
  Kastejuhlassa voi olla myös jotakin omaa ohjelmaa. Kummi voi lukea kummilapselleen kirjoittamansa kirjeen, vanhemmat koota ensimmäisistä päivistä kertovan kuvasarjan tai isovanhemmat kertoa muistoja omien lastensa lapsuudesta. Näistä on hyvä sopia etukäteen.

  Kastemekko
  Juhlapukuna on kastemekko. Sen voi ostaa, tehdä itse tai lainata kirkolta. Joissakin suvuissa kastemekko kulkee perintönä.

  Kastemekko on oikeastaan pienikokoinen alba. Sen valkoinen väri kertoo pyhyydestä ja puhtaudesta. Valkeaan vaatteeseen pukeudutaan myöhemmin myös konfirmaatiossa.

  Kastepöytä
  Kastepöytä on pieni alttari. Niinpä sille on tapana levittää valkea liina. Rukouksen merkkinä pöydällä on palava kynttilä, ja uskon perustuksen vertauskuvana Raamattu. Kastemaljaksi valitaan perheen juhlavin kulho. Pienen pään kuivaamista varten varataan pehmeä liina. Kukat eivät ole pelkkä koriste, vaan muistutus elämän hauraudesta ja katoavaisuudesta. Kastekynttilän tuo pappi mukanaan, ellei toisin ole sovittu.

 • Surun kohdatessa

  (02.10.2017 10:19)

  Läheisen kuolema on raskas tapahtuma. Tunnemyrskyn keskellä on lisäksi ryhdyttävä hoitamaan monia käytännön asioita. Hautausjärjestelyt ovat omaisten vastuulla, mutta seurakunta on tukena ja apuna. Hautaustoimistot huolehtivat vainajan kuljetuksista, myyvät arkkuja ja uurnia sekä hoitavat omaisten pyytämät hautaukseen liittyvät asiat.

  ‍Hautaan siunaaminen tapahtuu yleensä kahden-kolmen viikon kuluessa kuoleman jälkeen. Helsingissä siunauksia toimitetaan tiistaista lauantaihin. Siunaustilaisuus järjestetään hautausmaan kappelissa, kirkossa tai haudalla.

  Hautaukseen liittyvät asiat voi hoitaa soitolla Helsingin seurakuntayhtymän hautapalveluihin, p. 09 2340 6000.Ennen hautaamista täytyy olla lääkärin allekirjoittama hautauslupa tai kuolintapauksen tulee olla kirjattuna väestötietojärjestelmään. Hautapalveluissa varataan hautapaikka, siunauskappeli, hautaus aika, sekä sovitaan mahdollisesta tuhkauksesta. Mikäli siunaus tapahtuu muualla, esimerkiksi syntymäpaikkakunnan kirkossa, varataan hautapalveluista erikseen hautaanlaskuaika.

  Lauttasaaren kirkossa tapahtuvaan siunaukseen varataan kirkkoherranvirastosta, p. 09 2340 4300. Siunausajan varauksessa sovitetaan yhteen omaisten toiveet, kirkon varaukset, papin aikataulu ja muistotilaisuuden pitopaikka.

  Mikäli vainaja oli kuollessaan evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen, kirkon käytöstä ei peritä maksua. Muilta peritään tilavuokra. Siunaavan papin palvelut ovat kaikille maksuttomia.

  Yhteydenpito pappiin ja kanttoriin
  Pääkaupunkiseudulla vainajan siunaa tavallisesti oman seurakunnan pappi riippumatta siitä, missä siunaustilaisuus järjestetään.

  Siunauksen voi toimittaa myös tuttu pappi. On tärkeää, että omaiset ja pappi tapaavat ennen siunausta. Tapaamisessa sovitaan siunauksen kulusta, ja pappi saa tietoa vainajan elämästä sekä omaisten odotuksista. Tässä yhteydessä voit keskustella luottamuksellisesti sellaisistakin asioista, joita ei toivota siunaustilaisuudessa otettavan esille. Tapaaminen on myös hyvä tilaisuus käydä läpi kuolemaan liittyviä tunteita.

  Siunaustilaisuuden musiikista vastaa kappelin tai seurakunnan kanttori. Hän osaa auttaa sopivan musiikin valinnassa.

  Hautausvirsien ohella muut vainajalle rakkaat virret tai laulut sekä kirkkovuoden ajankohtaan liittyvät virret soveltuvat tilaisuuteen hyvin.

 • Ripariin ilmoittautuminen 2018

  (26.09.2017 09:12)

  Nyt voit ilmottautua, meillä on 4 ryhmää

 • Kirkkokahvila on lauttasaarelaisten kohtauspaikka

  (25.09.2017 14:43)

  Tervetuloa Kirkkokahvilaan! Arkisin tarjolla on edullinen lounas, leivonnaisia ja runsas erikoiskahvien valikoima. Keskiviikkoiltaisin tiloissa toimii Larun olohuone, mukava kohtauspaikka kaikille lauttasaarelaisille.

  Kirkkokahvila on joulutauolla ma 8.1. asti. Larun olohuone aloittaa kevätkauden ke 10.1. Tervetuloa!

 • Luterilaisuus ei ole vain pohjoismaista tai saksalaista!

  (22.09.2017 19:43)

  Toimittaja Pirre Saario Suomen Lähetysseurasta vie meidät sunnuntaina 24.9. messun jälkeen n klo 12 kuvamatkalle eteläiseen Afrikkaan.

 • Haluatko purkaa sydäntäsi?

  (20.09.2017 10:37)

  Papin kanssa voit keskustella kaikista mieltä painavista asioista, seurakunnan toimintaan ja uskoon liittyvistä kysymyksistä. Kun kyse on esimerkiksi sielunhoidollisesta asiasta, on hyvä sopia erikseen aika keskustelua varten. Myös diakonit ovat käytettävissäsi.

 • Me kuljemme kanssasi

  (20.09.2017 10:36)

  Kirkon tehtävät ovat moninaiset tämän päivän Suomessa. Kirkko julistaa Jumalan sanaa ja jakaa sakramentteja sekä toimiikristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi. Vastuullamme on laaja lapsi-, perhe- ja diakoniatyö. Uudeksi toiminta-alueeksi on tullut on pakolaisten elämänedellytysten turvaaminen.

 • Finlandia-hymnin harvinainen sello-piano-sovitus kuullaan konsertissa sunnuntaina 24.9.

  (13.09.2017 13:55)

  Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian esittävät Sibeliuksen ja Kasken sävellyksiä sunnuntaina 24.9. klo 18 Lauttasaaren kirkossa.

  Finlandian Makkonen ja Azezian ovat esittäneet toista tuhatta kertaa Suomessa ja ulkomailla. Konsertin toinen kohokohta on ennen julkaisematon Heino Kasken vuonna 1923 säveltämä sellosonaatti, joka kuvaa herkkää suomalaista sielunmaisemaa.

  Konsertin järjestävät Lauttasaaren Lions Club ja Lauttasaaren seurakunta. Liput 15 €, 10 €/eläkeläiset ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi. Lippuja saatavana tuntia ennen ovelta.

 • Olisiko sinulla muutama tunti vapaata silloin tällöin?

  (13.09.2017 13:35)

  Etsimme vapaaehtoisia avuksi ja ystäviksi yksinäisille lauttasaarelaisille. Voit omalla osaamisellasi auttaa muita ja järjestää yhdessä seurakunnan vapaaehtoiskoordinaattorien kanssa toimintaa ja tapahtumia yhteiseksi iloksi

 • Koululaisten ja nuorten harrastusryhmät ovat käynnistyneet - tarjolla mm. elektroniikan ihmeitä

  (06.09.2017 15:02)

  Kaikki harrastusryhmät ovat käynnissä nyt syyskuun toisella viikolla - tervetuloa mukaan uudet ja vanhat!

 • Maestro Kalevi Kiviniemen Finlandia-juhlakonsertti sunnuntaina 17.9. klo 18

  (04.09.2017 11:17)

  Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemi lukeutuu maailman huippu-urkureiden terävimpään kärkeen. Kiviniemi on perehtynyt erityisesti ranskalaiseen musiikkiin. Hän on konsertoinut useaan otteeseen Pariisin Notre-Dame -katedraalissa ja Saint-Clotilde -basilikassa sekä levyttänyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla.

  Liput 10 e ovelta ennen konserttia (käteismaksu).

 • Etsimme uusia pelaajia

  (01.09.2017 12:02)

  Tule pelaamaan lentopalloa mukavaan porukkaan. Emme pelaa hampaat irvessä, vaan tavoitteena on parempi kunto ja viihtyminen. Seurakunta tarjoaa pelivuoron lauantaisin klo 12.30-14 kirkon liikuntasalissa, sisäänkäynti C-portaasta ja harjoitukset alkavat 9.9.

 • Lauttasaaripäivän ohjelmaa

  (30.08.2017 15:17)

  Seurakunnan pisteessä Tallbergin puistotiellä paistetaan saaren parhaita lättyjä klo 12 alkaen. Messu vietetään sunnuntaina klo 11 Särkiniemen rantakalliolla. Suosittu a cappella -yhtye Club For Five konsertoi kirkossa klo 18 (liput 20 € Kirkkokahvilasta klo 17 alkaen). Konsertilla tuetaan Opettajat ilman rajoja -verkoston toimintaa Kambozhassa - olethan mukana!

 • Lauluyhtye Club For Fiven Hiljainen hetki -konsertti sunnuntaina 3.9. klo 18 Lauttasaaren kirkossa

  (29.08.2017 13:50)

  Suositun a cappella-yhtyeen konsertti tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja hiljentyä kuulemaan yhtyeen kokoamaa ja sovittamaa akustista ohjelmistoa, joka sisältää suomalaisille tuttuja virsiä, hengellisiä lauluja ja muuta kirkkoon sopivaa musiikkia.

 • Syysohjelma on ilmestynyt

  (25.08.2017 15:42)

  Syysohjelma on postitettu seurakuntalaisille ja sen voi ottaa mukaan myös Kirkkokahvilasta. Toimintaa, tapahtumia ja musiikkia on tarjolla runsaasti.

 • Kirkon tilat ilkivallan kohteena

  (23.08.2017 12:32)

  Tältä näytti seurakuntasalin ikkuna eilen aamulla, kun pääsuntio Kai Sorokin tuli töihin. Ilkivaltaa on ollut nyt jo kuukausittain ja lisäämme valvontaa, sanoo Sorokin.

  Heinäkuussa rikottiin Kirkkokahvilassa tiskin yläpuolella oleva ikkuna. Heti elokuun alussa E-rapun oven ikkuna oli isketty säpäleiksi pihaharjalla. Parhaillaan tutkitaan valvontakameroiden kuvia.

 • Risteily Lauttasaaren ympäri 3.9.2017 klo 13-16.30

  (21.08.2017 14:38)

  Lauttasaaren seurakunta kutsuu uudet seurakuntalaiset tutustumaan saareen mereltä käsin sunnuntaina 3.9.2017. Pysähdymme Mustasaareen lohikeitolle ja kahveille.

  Koska risteilyllä on vielä jonkin verran tilaa, mukaan mahtuu myös 20 "vanhaa" seurakuntalaista.


 • Perheraamis tarjoaa hetken Raamatun äärellä, yhteisen rukouksen ja tukea arkeen!

  (21.08.2017 11:19)

  Tule mukaan tekemään arjessa kannattelevaa perheraamista! Kokoontuminen on joka toinen viikko, aika sovitaan yhdessä.

 • Päiväkoti-ikäisten lasten erilaisten persoonallisuuksien huomioiminen

  (16.08.2017 15:21)

  Professori Liisa Keltikangas-Järvinen luennoi torstaina 21.9. klo 18 seurakuntasalissa.

  Luento käsittelee lapsen yksilöllisyyttä tavalla, josta kasvattaja löytää juuri oman ohjattavansa erityispiirteet: miten toimia hitaan sopeutujan kanssa, miten auttaa hyvin sensitiivistä lasta ja miten ohjata ujo ja varautunut lapsi muiden joukkoon.

  Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Kahvio ennen luennon alkua aukeaa klo 17, tuotto Lauttasaaren päiväkotien vanhempaintoimikuntien hyväksi. Lapsille on maksuton hoito luennon aikana, ilmoittautuminen 15.9. mennessä eija.harkanen@evl.fi.

 • Club For Five konsertoi Lauttasaari-päivänä 3.9. klo 18

  (14.08.2017 15:17)

  Suosittu a cappella -yhtye Club For Five on valmistanut Hiljainen hetki -konserttiinsa uuden, akustisen ohjelmiston, joka koostuu tutuista hengellisistä lauluista ja virsistä. Tule nauttimaan hienosta konsertista!

 • Kiira-myrskyn tuhoja kirkon pihalla

  (14.08.2017 08:58)

  Kiira-myrsky katkaisi kirkon lipputangon lauantai-iltana. Naapuritontilla lähellä lipputankoa kaatui useampi iso puu. Kirkon komeat lehmukset kestivät myrskyn hyvin.

 • Toimintaa ja harrastuksia nuorille

  (06.08.2017 21:50)

  Nuorten toiminta alkaa viikoilla 36 ja 37. Tarjolla on kokkikurssi, salibandy- ja elektroniikkakerho ja tuttu Krypta-klubi.

 • Tervetuloa kirkkoon, lapset!

  (03.08.2017 10:53)

  Toiminta käynnistyy taas kesätauon jälkeen.

  Ekaluokkaisten kouluunsiunaaminen on keskiviikkona 9.8. klo 18. Iltapäiväkerhot aloittavat tiistaina 10.8., päiväkerho ja avoin perhekerho maanantaina 4.9.

 • Tahdon voi sanoa myös puiden katveessa

  (13.07.2017 14:50)

  Lauttasaarelaiset Tarja Patola ja Juha Niemi vihittiin 13.7. Lauttasaaren kirkon edessä vanhojen lehmusten oksien alla.

 • Tutustu Lauttasaaren kirkkoon

  (13.07.2017 11:21)

  Lauttasaaren vuonna 1958 valmistuneen kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Keijo ja Marja Petäjä. Kirkko edustaa aikansa niukkailmeistä, mutta helposti lähestyttävää arkkitehtuuria.

 • Lauttasaaren kirkon peruskorjausta suunnitellaan

  (12.07.2017 16:15)

  Lauttasaaren kirkkokiinteistö on menossa peruskorjaukseen vuonna 2018. Sen yhteydessä on mahdollista toteuttaa toiminnallisia ideoita. Miten kirkkosali voisi olla päiväsaikaan

 • Lauttasaaren seurakunnan kesäesite 2017 on ilmestynyt

  (15.06.2017 14:08)

 • Kesäkerho viikolla 31

  (13.06.2017 13:37)

  Koululaisten kesäkerhossa on mukavaa toimintaa sisällä ja ulkona. Tarjoamme lounaan ja välipalan. Kerhoviikon hinta on 80 €.

  Torstaina 3.8. on retki SuperParkkiin. Retken hinta kerholaisille on 25 € ja muille 30 €.

  Viimeinen ilmoittautumispäivä on 19.6., mutta peruutuspaikkoja voi kysellä teijo.junnola@evl.fi


 • Puuhamaassa on aina hauskaa

  (08.06.2017 12:13)

  Retki Puuhamaahan ke 21.6. Puuhamaa on lasten suosikki: on vesipuisto, liukumäet, trampoliinit ja moottorirata.Retken hinta Ilmoittautuminen viimeistään ke 14.6. Retken hinta on 35 euroa.

  Ilmoittaudu tästä

 • Vihkiminen kellotornissa on ainutlaatuinen elämys

  (26.05.2017 09:31)

  Etsitkö erilaista vihkipaikkaa? Sellainen on varmasti Lauttasaaren kellotorni 55 metrin korkeudessa ja 162 rappusen päässä.

 • Reformaation merkkivuoden omenapuu on istutettu Lauttasaaren kirkon nurmikolle.

  (26.05.2017 09:18)

  Merkkivuoden tunnus omenapuu viittaa toivoon, kasvamiseen ja tulevaisuuteen.

 • Rukoushaaste seurakuntalaisille

  (18.05.2017 14:02)

  Kaikkiaan yli 22 miljoonaa ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua Somaliassa, Keniassa, Etiopiassa ja Etelä-Sudanissa.
  Yli 3,5 miljoonaa lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta ja kymmeniä tuhansia uhkaa nälkäkuolema.
  Nälkäkriisin taustalla on paitsi kuivuus, myös konfliktit ja poliittinen epävakaus. Ruokapula ajaa ihmisiä pois kodeistaan jopa konfliktialueille. Tämä asettaa lapset alttiiksi väkivallalle ja monenlaiselle hyväksikäytölle. Kun perhe lähtee liikkeelle, myös lasten koulunkäynti keskeytyy.

 • Näyttely - FROM EAST TO WEST: MY DIARY

  (10.05.2017 10:25)

  Avajaiset 22.5. 17-19. Näyttelyn kesto 22.5.-16.6. Paikkana Kirkkokahvila.

 • Kiitollisuusillat Lauttasaaren kasinonrannassa

  (09.05.2017 13:49)

  Tiistaisin 6.6., 13.6. ja 20.6. kello 17.30-19. Sateen sattuessa kokoonnumme Kirkkokahvilassa Myllykallionrinne 1.

 • Helatorstain messu 25.5.

  (09.05.2017 11:20)

  Lauttasaaren kirkossa klo 11.00

 • Savesta poltetut sananlaskut. Irma Sarjen keraamisia pienoisveistoksia Lauttasaaren Kirkkokahvilan lasivitriinissä 3.-19.5.

  (02.05.2017 11:55)

  Tervetuloa avajaisiin 3.5. klo 18.

  Ystävällisesti
  Kimmo Sarje,
  näyttelyn kuraattori


 • Tietotekniikkakoulutuksia kirkolla

  (27.04.2017 16:46)

  Fiksari järjestää kolmena peräkkäisenä perjantaina maksuttomia tietotekniikkakoulutuksia, jotka on erityisesti suunnattu senioreille. Ota oma tietokone sekä muut älylaitteet mukaan ja tule oppimaan niiden käytöstä enemmän. Seurakuntasalissa järjestettävät koulutukset kestävät noin 1,5 tuntia. Koulutuksia mukana mahdollistamassa Larun Olohuone.

 • Telttaleiri: Aarre

  (05.04.2017 16:12)

  Seurakuntien yhteinen telttaleiri Aarre.

  19.-22.6.2017 Partaharjulla 2003-2009 syntyneille.

  Hinta 50€ ja viimeinen ilmoittautumispäivä on 9.5.


 • Pääsiäisvaellus 2017

  (21.03.2017 10:57)

  Lauttasaaren seurakunnan nuorten ja nuorten aikuisten toteuttamassa näytelmässä pääset seuraamaan pääsiäisen tapahtumia aivan läheltä. Tule siis kokemaan Jeesuksen matka Jerusalemista Golgatalle.

 • Tule tutustumaan OmaKamu-toimintaan ke 22.3. klo 18

  (21.03.2017 10:29)

  Lauttasaaren kirkon Kryptaan (Myllykallionrinne 1).

 • Kouluikäisten aprilli-leiri

  (16.03.2017 14:00)

 • Lintsillä juhlitaan jälleen 10-vuotiaita. Ilmoittaudu täältä.

  (13.03.2017 17:52)

  Kutsumme 2007 syntyneet helsinkiläiset lapset perheineen juhlimaan ekaa täyttä kymppiä Linnanmäelle.

 • Kodittomien ja suojattomien hätämajoitus jatkuu

  (06.03.2017 11:54)

  Hermannin diakoniatalo, Hämeentie 73.

  Talviöiden suoja löytyy nyt Hermannin diakoniatalolta.

  Patjalle pääse kello 21 ja yösija on tarjolla aamulla kello 7 asti. Tila on täysin päihteetön.

  Nigth shelter can be found in Hermmanin diakoniatalo.

 • Irina Björklund kvartetti yhteisvastuun tukikonsertissa to 23.3. klo 19

  (06.03.2017 11:41)

  Konsertti Lauttasaaren kirkossa, Myllykallionrinne 1.

  Suomalaiset klassikkobiisit J. Karjalaisesta Hectoriin saavat uuden elämän ranskan kielellä.

  Kaiken tämän voi kokea vaikkei Ranskan kieltä ymmärtäisikään.

 • Kirkolle etsitään avainhenkilöitä

  (23.02.2017 13:31)

  Olisitko sinä etsimämme avainhenkilö? Tule vastuulliseen vapaaehtoistehtävään Lauttasaaren kirkolle!

 • ARVOKESKUSTELU KUNTAPÄÄTTÄJIEN KANSSA TO 2.3. KLO 18

  (20.02.2017 11:07)

  Kunnallisvaaleissa huhtikuussa päätetään kotikaupungin suunnasta. Arvoillassa jätetään keskustelut katulamppujen sijainnista narikkaan. Sen sijaan puhutaan arvoista eri päätösten takana.

  Mikä on tärkein arvosi? Ketkä ovat sinusta kaikkein pahimmassa hädässä olevia suomalaisia, joita tulisi ensin auttaa ja miten se tehdään? Miten kaupungin, kansalaisyhteiskunnan ja kirkon sekä ihmisen oman vastuun ja vastuusuhteiden tulisi jakautua? • Lasten kokkauspäivä 14.2. klo 16.30

  (06.02.2017 11:36)

  Tarjoamme perusainekset. Ota mukaan mahdolliset mausteet, "erikoisuutesi" ja innostunut ruokamieli. Kisaile tai herkuttele kanssamme muuten vaan. Mukana Martat/Pikku-Kokit.

  Palkitsemme parhaat reseptit: reseptikisa on avoinna 28.2.2017 asti. Palkinno
  t mm. ravintolalahjakortteja, ruokatuotepalkintoja, yllätyksiä!
  Kokkausilta aloittaa Lasten ruokakirjan kokoamisen. Nyt etsitään hyviä reseptejä ja tarinoita kotikeittiöstä.

  Tervetuloa Ystävänpäivänä, mukana kokkaamassa mm. Helsingin piispa Irja Askola.

 • ELINA AHO - LUONTO MINUSSA maalauksia ja piirustuksia 12.1.-8.2.2017 Kirkkokahvilassa

  (18.01.2017 16:08)

  Taiteilijatapaaminen ja yhdessä keskustelua luontosuhteesta ke 1.2 klo

  18-19.30

  Taiteilija tavattavissa lisäksi perjantaina 20.1 ja 27.1 klo 15.30-17.

  Lämpimästi tervetuloa!

 • Tervetuloa suojaan ja lämpöön!

  (20.12.2016 18:38)

  Kirkon ovelle koputtaneelle on vuosisataisessa historiassa avattu ovi. Helsingin seurakunnissa tapahtuu näin joka päivä ja luovuttamattomasti myös jatkossa. Kirkon tehtävä on auttaa ihmisiä, oli heillä kelakortti mukana tai ei.

 • Jouluaaton hartaus ja jouluyön messu

  (19.12.2016 11:19)

  Jouluaattona 24.12 vietetään neljältä jouluaaton hartautta sekä illalla yhdeltätoista jouluyön messua. Jouluaattonhartaudessa jouluevankeliumi, jouluista musiikkia ja kirkkoherran joulusaarna. Jouluyön messussa kynttilöiden valon kirkkaus valtaa mielet ehtoollisen vietossa.

  Siunattua joulua!

  Lauttasaaren kirkko, Myllykallionrinne 1.

 • Meeri Koutaniemen Maattomat-valokuvanäyttely

  (28.11.2016 09:17)

  Meeri Koutaniemen Maattomat - näyttely on esillä parhaillaan Kirkkokahvilassa. Kolumbiassa on juuri saatu aikaan rauhansopimus 50 vuotta kestäneen sisällissodan jälkeen. Maattomat-näyttely kertoo maan sisäisestä pakolaisuudesta, maiden riistosta ja köyhimpien polkemisesta. Tervetuloa tutustumaan ja vaikkapa kahville Kirkkokahvilaan samalla.

 • Helsingin seurakunnat antavat yöksi suojan kodittomille

  (21.11.2016 11:50)

  Ensimmäisenä avautuu Lauttasaaren kirkon tilapäismajoitus viikolla 47 eli 21.–27.11. Päivätoiminta jatkuu normaaliin tapaan.


 • Perinteinen Joululounas torstaina 1.12 klo 13-16

  (15.11.2016 13:40)

  Perinteinen Joululounas torstaina 1.12 klo 13-16 Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa.
  Hinta aikuisilta 10 euroa , lapset 5 euroa.
  Luvassa hyvää ruokaa, jouluista musiikkia ja mukavaa yhdessäoloa.
  Tervetuloa!

 • Burger brunssi la 12.11. klo 11 ja 13

  (08.11.2016 09:49)

  Kirkkokahvilassa lauantaina 12.11. klo 11 ja 13.

  Ilmoittaudu etukäteen lauttasaari.srk@evl.fi.

  Aikuisilta 12€ ja lapsilta 8€. Tuotto hyväntekeväisyyteen.

  Tervetuloa!

Haku