Etusivu > Seurakunnat > Helsingin Mikaelin seurakunta >

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Suunnitteletko kastetilaisuutta, rippijuhlia, hääjuhlaa, muistotilaisuutta...

Mikaelin seurakunnan kirkot Mikaelinkirkko Kontulassa ja Helsingin vanhin kirkko Östersundomin kirkko ovat käytettävissäsi elämäsi tärkeitä hetkiä varten.

Seurakuntamme jäsenillä on mahdollisuus varata käyttöönsä myös juhlatilojamme. Kirkollisiin toimituksiin liittyviä juhlia varten varattavat tilat seurakuntalaiset saavat korvauksetta käyttöönsä. Kaikki varaukset tapahtuvat seurakuntatoimistosta.

Kaste

Lapsi kastetaan pääsääntöisesti kahden kuukauden ikään mennessä. Jos kaste viivästyy, kasteaika olisi kuitenkin hyvä varata kahden kuukauden sisällä. Kaste voi tapahtua kirkossa tai kotona.

Kasteen toimittaa joko oman seurakunnan pappi tai vanhempien tehtävään pyytämä muu pappi. Kummeja tarvitaan vähintään kaksi. Heidän tulee kuulua kirkkoon ja olla rippikoulun käyneitä ja konfirmoituja. Ennen kastetoimitusta pappi keskustelee vanhempien kanssa.

Kirkot ja muut seurakunnan tilat ovat ilmaiseksi seurakuntalaisten käytettävissä kastejuhliin ja muihin kirkollisiin toimituksiin. Kirkossamme on kastemekkoja, joita saa maksutta lainaksi niin kirkko- kuin kotikasteisiin. Tarvittaessa lainaaja siistii mekon ennen palauttamista.

Aikuiskaste toimitetaan silloin, kun lapsena kastamatta jäänyt haluaa liittyä aikuisena kirkkoon. Tällaisia kastetilanteita syntyy esim. rippikoulujen yhteydessä tai myöhemminkin. Myös aikuiskasteessa tarvitaan kummit. Kastettujen nimet luetaan noin viikon kuluttua sunnuntain messussa.

Avioliittoon vihkiminen

Avioliiton esteiden tutkintaa varten pari voi tulla asioimaan yhdessä seurakuntatoimistoon (henkilöllisyystodistukset mukaan) tai tilata kaavakkeen kotiin. Jos kaavake palautetaan postitse tai vain toisen tuomana, siinä tulee olla kahden todistajan allekirjoitukset nimenselvennyksineen. Tutkinta on suoritettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä, mutta se kannattaa tehdä jo ajoissa, sillä päätös pysyy voimassa neljä kuukautta. Kaavakkeen saat myös ladattua pdf-muodossa tämän sivun alalaidasta.

Kuulutukset tarkoittavat nykyisin jumalanpalveluksessa luettavaa esirukousta aiotun avioliiton puolesta. Kuulutukset luetaan vain parin pyynnöstä heidän haluamanaan ajankohtana ja haluamassaan kirkossa.

Kirkkohäiden ei tarvitse olla iso tapahtuma. Riittää kun parin ja papin lisäksi paikalla on kaksi todistajaa. Pappi voi tulla suorittamaan vihkimisen myös vaikkapa juhlapaikalle tai kotiin. Ennen vihkitoimitusta pappi keskustelee parin kanssa, jolloin usein myös harjoitellaan vihkitoimituksen kulkua. Pappi tulee pääkaupunkiseudulla siitä seurakunnasta, missä sulhanen ja/tai morsian ovat kirjoilla. Muutoin pastori tulee kysyä siitä seurakunnasta, jonka alueella vihkiminen tapahtuu. Kanttori tulee pääsääntöisesti siitä seurakunnasta, jonka kirkossa ollaan.

Hautaan siunaaminen

Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa kappeleissa tai kirkoissa. Kappeleita ovat Malmin (pohjoinen, itäinen, läntinen, iso), Honkanummen (iso, pieni), Hietaniemen (uusi, vanha) sekä Krematorio (Hietaniemessä). Omat kirkot ovat myös mahdollisia siunauspaikkoja, jolloin muistotilaisuuden voi järjestää seurakuntasalissa.

Kirkot ja seurakuntasalit ovat ilmaisia kirkkoon kuuluville. Hautaan siunaamisen järjestelyissä otetaan yhteyttä seurakuntatoimistoon.

Pappi tulee pääsääntöisesti siitä seurakunnasta, missä vainaja oli viimeksi kirjoilla. Kappeleissa on omat kanttorinsa, kirkkosiunauksissa kanttorina toimii k.o. kirkon kanttori. Ennen toimitusta pappi keskustelee omaisen/omaisten kanssa siunauksen kulusta, vainajan elämästä ja muusta toimitukseen liittyvästä.

ARKKUALBAA käytetään siunaustilaisuudessa erilaisten arkkujen peittävänä vaatteena. Arkkuvaatteen käyttö on perua 1100-luvulta ja sen käyttö on ollut tapana 1800-luvun loppupuolelle saakka. Nykyisin tapa on jälleen yleistymässä. Arkkualban käyttö mahdollistaa vaatimattomamman arkun käytön, lisää arvokkuutta ja on ekologinen vaihtoehto. Arkkualballa halutaan korostaa ihmisten samanarvoisuutta Jumalan edessä.

Mikaelinkirkolla on lainattavissa arkkualba. Se on varattavissa siunauspyynnön yhteydessä seurakuntatoimistosta. Sen on valmistanut seurakuntamme vapaaehtoinen Benita Puuvuori.

SURURYHMIÄ läheisensä menettäneille omaisille käynnistetään seurakunnassa ympäri vuoden tarpeen mukaan. Sururyhmässä on mahdollista jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan suruun ja menetykseen liittyen kohtalotovereiden kanssa. Kokoontumiset kerran viikossa 5-6 viikon ajan. Tiedustelut pastori Eva-Lisa Lindström, p. 2340 4833

Konfirmaatio

Rippikoulun päätteeksi vietettävä konfirmaatio merkitsee vahvistamista. Konfirmaatiossa Jumala toimii konfirmoitavien vahvistajana, kun seurakunta rukoilee heidän puolestaan, ja heidät siunataan apostolisella siunauksella. Viime vuosina on yleistynyt tapa, että kummit voivat osallistua kummilapsensa siunaamiseen.

Saatuaan rippikoulussa opetusta kastettu tunnustautuu konfirmaatiossa Jeesuksen opetuslapseksi. Hän yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lukivat kastetilaisuudessa.

Konfirmaation jälkeen nuori saa käydä itsenäisesti ehtoollisella. Tätä ennen hän on voinut osallistua ehtoolliseen vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan kanssa. Rippikouluaikana nuori voi ehtoollisopetusta saatuaan osallistua ehtoolliseen rippikoulun opettajan kanssa. Konfirmaatio on edellytyksenä myös sille, että hän voi toimia kummina ja voi asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin saavutettuaan äänioikeuden edellytyksenä olevan iän (18 vuotta).

Kodin siunaaminen

Kodin siunaaminen sopii hyvin esimerkiksi silloin, kun muutetaan uuteen kotiin. Kotona tapahtuvan kasteen ja vihkimisen yhteyteen kodin siunaaminen sopii myös hyvin.

Kodin siunaaminen vastaa ennen ainakin maaseudulla tavallisia kotiseuroja uuden kodin valmistuessa. Kodin siunaamisen avulla voi myös tutustua naapureihin. Kodin siunaaminen on juhlahetki, joka soveltuu erinomaisesti myös yksineläjän kotiin.

Toimituksen voi varata seurakuntatoimistosta (yhteystiedot sivun oikeassa yläreunassa.)

Toimituksiin liittyviä lomakkeita:

Avioliiton_esteiden_tutkintapyynto.pdf (pdf, 0.13 Mt) Request_for_examination_of_the_impediments_to_marriage.pdf (pdf, 0.27 Mt) kirkkoon_liittyminen.pdf (pdf, 0.12 Mt) kummin_lisaaminen.pdf (pdf, 0.1 Mt) vakuutus_kasteesta_uskontokunnasta.pdf (pdf, 0.1 Mt)

Mikaelin seurakuntatoimisto
Emännänpolku 1, PL 21 00941 Helsinki,
ma - ti ja to - pe klo 10 - 14. Keskiviikkoisin suljettu.
09 2340 4800
helsinginmikael.srk@evl.fi
Kartta
Reittiopas

Tutustu tiloihimme täällä

Tutustu Helsingin kirkkoihin täällä

Pienelle parasta

Kirkkohäät.fi

Hautaansiunaus.fi