Etusivu > Seurakunnat > Oulunkylän seurakunta >

Kaste, Häät, Hautajaiset

Kirkolliset toimitukset

Toimitusten ja tilojen varaaminen.

Tilat

Tiloja voi varata kirkkoherranvirastosta, puhelimitse tai toimituksesta papin kanssa keskusteltaessa. Seurakunnan tilojen käyttö on ilmaista kirkkoon kuuluville, kun on kyseessä kirkollinen toimitus ja siihen liittyvä tilaisuus.

Helsinginkirkot.fi

Kaste

Kastejuhlan voi järjestää heti kun jaksaa, suosituksen mukaan viimeistään kaksi kuukautta Pienen syntymän jälkeen. Kasteen voi järjestää minä viikonpäivänä tai kellonaikana tahansa, kunhan perheelle, vieraille, papille ja juhlatilaan sopii.

Otathan yhteyttä kirkkoherranvirastoon, jossa ensimmäisiin kysymyksiisi vastaa joko seurakuntasihteeri.

Pienelleparasta.fi

Konfirmaatio

Rippikoulun päätteeksi vietettävä konfirmaatio merkitsee vahvistamista.

Konfirmaation jälkeen nuori saa käydä itsenäisesti ehtoollisella. Tätä ennen hän on voinut osallistua ehtoolliseen vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan kanssa. Rippikouluaikana nuori voi ehtoollisopetusta saatuaan osallistua ehtoolliseen rippikoulun opettajan kanssa.

Konfirmaatio on edellytyksenä myös sille, että voi toimia kummina ja voi asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin saavutettuaan äänioikeuden edellytyksenä olevan iän (18 vuotta).Rippikoulu Oulunkylän seurakunnassa

Nuorten tapahtumia: Mestat.fi

Häät

Avioliitto on lahja Jumalalta. Vihkimisessä pari lupautuu rakastamaan toisiaan ja jakamaan elämänsä. Avioliitto on suuri sitoutuminen, joka vie suhteen uudelle ja syvemmälle tasolle.

Vihkikirkko varataan hyvissä ajoin siitä seurakunnasta, jonka alueella kirkko on.

Avioliiton esteiden tutkintaa varten pari voi tulla asioimaan yhdessä kirkkoherranvirastoon (henkilöllisyystodistukset mukaan), tilata lomakkeen kotiin tai tulostaa internetistä. Huom. jos lomake palautetaan postitse tai vain toisen tuomana, siinä tulee olla kahden todistajan allekirjoitukset. Avioliiton esteiden tutkinta on suoritettava viimeistään viikkoa ennen vihkimistä, mutta se kannattaa tehdä jo ajoissa, sillä päätös pysyy voimassa neljä kuukautta.

Avioliittoaikomus voidaan haluttaessa "kuuluttaa", ts. lukea messun esirukouksessa siinä seurakunnassa, missä avioliiton esteet on tutkittu. Kuulutus voidaan lukea lisäksi toisen kihlakumppanin seurakunnassa.

Ennen vihkitoimitusta pappi keskustelee parin kanssa, jolloin usein myös harjoitellaan vihkitoimituksen kulkua.

Pappi tulee siitä seurakunnasta, missä sulhanen ja/tai morsian ovat kirjoilla. Kanttori tulee siitä seurakunnasta, jonka kirkossa vihkitoimitus tapahtuu.

Oulunkylän vanhassa kirkossa on keväisin häämusiikki-ilta, johon kutsun saavat tämän seurakunnan kirkoissa kesähäitään viettävät parit.
Riisin heittäminen ei ole sallittua Oulunkylän seurakunnan kirkoissa eikä piha-alueilla.

Kirkkohäät.fi

Hautajaiset

Hautaan siunaaminen voidaan toimittaa kappelissa tai kirkossa.

Kappeleita ovat Malmin (pohjoinen, itäinen, läntinen, iso), Honkanummen (iso, pieni), Hietaniemen (uusi, vanha) ja Krematorio (Hietaniemessä). Oulunkylän seurakunnan alueella on Maunulan uurnalehto, jossa ei ole siunauskappelia. Suursuon sairaalan, Kustaankartanon ja Oulunkylän Kuntoutussairaalan yhteydessä on pienet kappelit.

Kirkon ja seurakuntasalin käyttö siunaustilaisuuteen on ilmaista, jos vainaja kuului kirkkoon. Hautaan siunatun seurakuntalaisen nimi luetaan seuraavan sunnuntain messun esirukouksessa.

Hautaan siunaamisen järjestelyissä otetaan yhteyttä seurakuntayhtymän hautapalveluihin tai kirkkoherranvirastoon.

Pappi tulee siitä seurakunnasta, missä vainaja oli viimeksi kirjoilla. Kanttori tulee siitä seurakunnasta, jonka kirkossa siunaus on.

Ennen toimitusta pappi keskustelee omaisen/omaisten kanssa siunauksen kulusta ja muusta toimitukseen liittyvästä.

Hautaansiunaus.fi

Rekisteröidyn parisuhteen rukous

Rekisteröidyn parisuhteen rukouksessa kiitetään Jumalaa rakkaudesta ja elämän lahjoista sekä pyydetään puolisoille voimaa kunnioittaa toisiaan. Rukous on kristittyjen tapa pysähtyä Jumalan hyväksyvän ja rakastavan katseen alle kaikissa elämäntilanteissa.

Rukoukselle ei ole virallista kaavaa. Kirkon työntekijä voi rukoilla vapaasti tai käyttää kirkon rukousperinteeseen kuuluvaa aineistoa. Pariskunta voi miettiä yhdessä kirkon työntekijän kanssa mielekästä tapaa rukoilla.

Kodin siunaus

Kodin siunaaminen sopii hyvin esimerkiksi muutettaessa uuteen kotiin, kotona tapahtuvan kasteen tai avioliittoon vihkimisen yhteyteen. Kodin siunaaminen on juhlahetki, joka soveltuu erinomaisesti myös yksineläjän kotiin.

Koti voidaan valmistaa juhlahetkeen esim. kattamalla pöytä valkoisella liinalla ja asettamalla sen päälle kaksi palavaa kynttilää, Raamattu sekä ristiinnaulitun kuva tai risti. Toimitusta voidaan elävöittää vuodenaikaan ja osallistujien elämään ja harrastuksiin liittyvillä asioilla, kukilla, kynttilöillä ja musiikilla.

uskotoivorakkaus.fi/kodinsiunaus

Rippi

Ripissä voi purkaa pahaa oloa, tunnustaa syntinsä ja saada ne Jeesuksen lupauksen mukaan anteeksi.

Synnin voi tunnustaa Jumalalle yhteisessä jumalanpalveluksessa, hiljaisessa rukouksessa tai henkilökohtaisessa ripissä. Ripittäytyä voi papille, muulle seurakunnan työntekijälle tai toiselle seurakuntalaiselle. Ripin vastaanottajaa sitoo aina vaitiolovelvollisuus. Pappeja ja lehtoreita sitoo ripissä ja sielunhoidossa ehdoton vaitiolovelvollisuus myös Kirkkolain mukaan.

Rippiin voi liittyä myös sielunhoidollisia keskusteluja, joissa mietitään yhdessä elämäntilannetta ja etsitään ratkaisua monenlaisiin elämän kysymyksiin. Tällaisia luottamuksellisia keskusteluja papin kanssa käydään usein ilman ripittäytymistäkin.

Yksityinen rippi

Yksityistä rippiä ja keskustelua varten voi varata papilta ajan kirkkoherranvirastosta tai päivystävältä papilta.

Sairaan rippi ja ehtoollinen

Sairaan rippi ja ehtoollinen toteutetaan yhteistyössä omaisten ja hoitohenkilökunnan kanssa. Uudessa kirkon toimitusten kirjassa esitellään sairaan rippi ja ehtoollinen.

Ehtoollisvälineet asetetaan valkoisella liinalla peitetylle pöydälle sairaan lähelle. Pöydälle voidaan asettaa myös kynttilä ja risti tai krusifiksi. Myös läsnäoleville annetaan ehtoollinen, jos he sitä haluavat.

Mikäli ehtoollista ei vietetä, ripin voi toimittaa papin ja lehtorin lisäksi diakoniatyöntekijä tai muu seurakunnan työntekijä tai joku seurakunnan jäsen. Tällöin rippiin liitetään kohdat 12, 17 ja 18.

"Jos joku on kuoleman vaarassa tai muuten erityisessä hätätilanteessa ja hän haluaa ehtoollista, saa jokainen kristitty antaa hänelle ehtoollisen, jos pappia ei ole saatavissa." (KJ 2:12)

KIRKKOHERRANVIRASTO

Teinintie 10, 00640 Helsinki
p. 09 2340 5300, oulunkyla.srk@evl.fi,
www.helsinginseurakunnat.fi/oulunkyla
- toimitusten ja tilojen varaukset
- muu asiointi
Avoinna: ma, ti, to ja pe klo 9-13,
ke klo 13-16.
Kesällä 1.6.-31.8. maanantaisin suljettu.

VIRKATODISTUKSET
Virkatodistustilaukset Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä:

puhelimitse arkisin klo 9.00-15.00 puh 09/23405000 tai 09/23405001

käymällä paikanpäällä arkisin klo 9.00-15.00

tai lomakkeella verkkolomakkeella
HAUTAPALVELUT
(hautapaikan varaus, haudanhoito ym.)
os. Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki
puh 09 2340 6000
faxi 09 2340 2610

Usko Toivo Rakkaus

Tahdon

Pienelle parasta

Liity kirkkoon

Liity kirkkoon Facebookissa

Oulunkylän seurakunta Facebookissa