Etusivu > Seurakunnat > Paavalin seurakunta > Hengellinen elämä >

Millaista leipää Jumala voi sinusta leipoa?

Millaista leipää Jumala voi sinusta leipoa?

Seurakuntapastori Tuuli Aitolehti saarnasi Paavalinkirkossa leipäsunnuntaina vuonna 2012. "Leipä leivotaan viljasta. Tahdon ajatella, että me kaikki olemme Jumalan viljaa, jota Hän itse leipoo. Hän luo meissä uutta leipää koko ajan. Jumalan viljana oleminen luo eteemme mahdollisuuksia. Millaista viljaa sinä olet?"

Leipäsunnuntain evankeliumiteksti vuonna 2012:

Jeesus sanoi: "Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää."

Tästä sukeutui kiivas väittely juutalaisten kesken. He kysyivät toisiltaan: "Kuinka tuo mies voisi antaa ruumiinsa meidän syötäväksemme?" Jeesus sanoi heille: "Totisesti, totisesti: ellette te syö Ihmisen Pojan lihaa ja juo hänen vertaan, teillä ei ole elämää. Mutta sillä, joka syö minun lihani ja juo minun vereni, on ikuinen elämä, ja viimeisenä päivänä minä herätän hänet. Minun lihani on todellinen ruoka, minun vereni on todellinen juoma. Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, pysyy minussa, ja minä pysyn hänessä. Isä, joka elää, on minut lähettänyt, ja niin kuin minä saan elämäni Isältä, niin saa minulta elämän se, joka minua syö. Tämä on se leipä, joka on tullut alas taivaasta. Se on toisenlaista kuin se ruoka, jota teidän isänne söivät: he ovat kuolleet, mutta se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti." Joh. 6: 48-58

Tämän päivän aiheena on elämän leipä. Tässä Johanneksen evankeliumin kohdassa Jeesus puhuu hyvin konkreettisin esimerkein itsestään elämän leipänä. Itse en kyllä ihmettele, vaikka nuo kertomuksen juutalaiset eivät kyenneet ymmärtämään mitä Jeesus tarkoitti. Miten he olisivat saattaneet ymmärtää tämän kun eivät edes tajunneet että Jeesus on Kristus, Jumalan poika.

Ei ole meillä tämän päivän ihmisillä sen helpompaa. Nykyään on paljon karppaajia, ihmisiä jotka kitkevät hiilihydraatit pois ruokavaliostaan. Yhtä paljon tai enemmänkin on hengellisiä karppaajia, jotka kitkevät Jeesuksen pois elämästään. Vaikuttaa siltä, että elämä on täyttä ja kiireistä ja tärkeää ja mahdottoman täynnä ihan kaikkea. Jeesusta ei ikään kuin tarvita. Asiat selittyvät muutenkin ja luonnontiede antaa riittävät vastaukset elämään ja ihmisyyteen.

Suomen suosituin leipä on kuulemma Vaasan ruispalat. Sitä saa kaupasta usein niin tuoreena että paketti on vielä vähän lämpimän tuntuinen. Ja voi että se onkin hyvää, vähän vain voita päälle ja maitoa lasiin. Jokainen tässä kirkossa tietää miltä tuore ruisleipä maistuu.

Viimeksi kun noin kuukausi sitten saarnasin täällä kirkossa, puhuin sinapinsiemenistä. Siitä, että ihan kaikkein pienimmästäkin siemenestä kasvaa Jumalan hoidossa iso vihreä kasvi. Kyse oli luottamuksesta Jumalaa kohtaan. Sokeasta uskosta siihen, että Jumala ohjaa meitä oikeaan suuntaan vaikka emme kykene sitä itse aina huomaamaan.

Kun Jeesus sanoo päivän evankeliumitekstissä olevansa Elämän Leipä, mitä Hän tarkoittaa? Jollain sellaisella tasolla, jota on vaikeaa ymmärtää, Jeesus Kristus ravitsee meidät ihan kokonaan. Meidän sisällämme on kaipausta, tyhjyyttä ja yksinäisyyttä. Näitä yritämme täyttää jollakin, haluamme tuntea itsemme kokonaisiksi ja ehjiksi. Teemme kaikkemme, annamme kaikkemme, etsimme koko elämämme, haaveilemme ja uneksimme siitä, että joku tai jokin täyttäisi meidät, antaisi meille tunteen että elämä on täyttä ja että olemme täydellisesti rakastettuja.

Tähän liittyy elämän leipä. Sillä mikään tästä ei ole mahdollista ilman sitä. Jeesus lupaa meille, että Hän se on. Hän on meille jokaiselle se oikea. The one. Kun saamme hänet syödä ja juoda, kun saamme kokonaan ottaa hänet vastaan meidän Pelastajanamme, kun hän tulee meidän sisällemme ehtoollisen lahjassa, meillä on mahdollisuus saada se jota sielumme kaipaa ja jota olemme koko elämämme hakeneet.

Silti Jeesuksen omistaminen on jotakin sellaista, jota emme voi koskaan täysin ymmärtää, se on mysteeri, arvoitus. Elämän leipä kuitenkin vaikuttaa meissä vaikka emme edes huomaisi sitä, se tekee työtä sisällämme ja pehmittää meitä huomaamaan asioita jotka muuten voisivat jäädä huomiotta.

Kristus sisällämme auttaa meitä huomaamaan, kuinka aurinko paistaa niin kauniisti että sielussa asti tuntuu hyvältä. Se auttaa meitä tuntemaan kevään odotuksen ja ihmeen ja ilon siitä että olemme elossa. Se auttaa meitä näkemään rakkauden toisten ihmisten kasvoilla. Ja auttaa kuulemaan linnunlaulun. Samalla se näyttää meille meidän tehtävämme maailmassa. Meistä jokainen saa olla Jumalan viljaa, täällä omassa elämässämme.

Viimeisen viikon aikana on maailmalla tapahtunut kauheita. Joukko lapsia kuoli bussionnettomuudessa Keski-Euroopassa. Norjalaisia sotilaita kuoli koneen syöksyttyä maahan Ruotsissa. Ihmisiä on menehtynyt Suomessa liikenneonnettomuuksissa ja pieni poika leikkimökin tulipalossa Ylikiimingissä. Maailma on hurja paikka, niin paljon surua ja kärsimystä ja pahaa. Ja niin usein tulee voimaton tunne että ei osaa eikä voi mitenkään vaikuttaa asioihin eikä auttaa ketään.

Tämän takia me tarvitsemme elämän leipää. Leipä leivotaan viljasta. Tahdon ajatella, että me kaikki olemme Jumalan viljaa, jota Hän itse leipoo. Hän luo meissä uutta leipää koko ajan. Jumalan viljana oleminen tuo eteemme mahdollisuuksia.

Minkälaista viljaa sinä olet? Oletko vehnää joka saa aikaan sitkeyttä ja kimmoisuutta ympärillään? Jumalan vehnät sitovat ihmisiä yhteen hyvällä ja rakentavalla tavalla, he auttavat ihmisiä selviämään yllättävistä tilanteista elämässään. Ihminen joka on kuin vehnä jaksaa sitkeästi kannustaa ja olla tukena silloinkin, kun se ei itsestä tunnu ihan helpolta.

Vai oletko ohraa? Ohjan jyvät ovat kiinni akanoissa, joten ne pitää kuoria jotta sisusta päästään käyttämään. Jumalan ohrat uskaltavat paljastaa sisimpänsä muille ihmisille ja antaa itsestään toisille. Ohraihmiset saattavat olla aluksi etäisiä, mutta Jumalan avulla he antavat omat kokemuksensa ja voimavaransa toisten ihmisten käyttöön.

Ruis ehkäisee terveysongelmia ja antaa suojaa käyttäjälleen. Ihmiset jotka ovat Jumalan rukiita maailmassa, osaavat ennakoida. He koettavat toimia elämässään niin, että suojaavat niitä jotka ovat sen tarpeessa, usein lapsia ja kehitysvammaisia. Moni ruisihminen toimii omaishoitajana ja vapaaehtoistyöntekijänä. Rukiit asettuvat heikomman puolelle ja suojaavat heitä.

Kaura sisältää enemmän kivennäisaineita kun muut viljalajit. Jumalan kaura-ihmiset ovat monipuolisia. He osaavat asettua erilaisten ihmisten asemaan sen mukaan kenen kanssa ovat tekemisissä. Kauraihmiset ymmärtävät ihmisten heikkouksia ja rohkaisevat heitä hyvään.

Voisi ajatella että jokainen meistä ihmisistä on leipä, joka on leivottu näistä viljoista tehdyistä jauhoista. Jokainen leipä on ainutlaatuinen sekoitus erilaisia ominaisuuksia. Muitakin jauhoja on, ja niilläkin on erityisiä ominaisuuksia. Sen lisäksi että meistä jokainen saa nauttia Jumalan lahjasta, Jeesuksesta Kristuksesta, me kaikki saamme itse olla leipänä maailmassa. Jokainen meistä on arvokas ja tärkeä. Jumalalla on tarkoitus meille jokaiselle. Hän myös antaa meille tehtävän maailmassa. Jumalan leipä, Kristus, on kasvualusta meidän sisällämme. Siinä Kristus tulee meissä esiin, hän puhkeaa kukkaan meidän sisällämme ja saamme edes hetkittäin tuntea olevamme kokonaisia, täysiä, ihanan onnellisia. Vaikka sitä voi joutua odottamaan kauan ja se usein kestääkin vain viiltävän ohimenevän hetken. Mutta kyllä se tuntuu paljon paremmalta kuin se Vaasan voideltu ruispala ja lasillinen maitoa.

Me saamme vuorostamme antaa muille, saamme olla leipänä ihmisille joita kohtaamme. Ja me saamme nauttia toisten ihmisten leivästä, siitä hyvästä jota Jumalan rakkaus ja huolenpito on heissä kasvattanut. Niin maailma pysyy koossa, niin ettei maailman pahuus ja epätoivo eivät vie meitä mukanaan. Luottamus Jumalan hyvään tahtoon meitä kohtaan tulee todemmaksi, kun kohtaamme Kristuksen lähimmäisissämme. Ja saamme riemuita kun meissä itsessämme asuu Kristus Jeesus, kuollut ja ylösnoussut Pelastaja. Aamen.

Tuuli Aitolehti