On ilo olla yhdessä!

Lapsi- ja perhetyön pastori Elina Koivisto kirjoittaa Hermanni-Vallila-lehdessä julkaistussa jutussa siitä, miten Paavalin seurakunnan jumalanpalveluksista voisi tulla todellinen Jumalan kansan juhla. Sinuakin tarvitaan siihen.

"Kylläpäs oli reipasta ja hauskaa menoa!", totesi eräs isoäiti tenavakirkon jälkeen. Olimme yhdessä laulaneet iloisia lauluja, heilutelleet huiveja, leikkineet hirmumyrskyä, seuranneet nukketeatteria sekä hiljentyneet alttarille saamaan Jumalan siunauksen. En usko, että kenelläkään oli kirkossa tylsää sinä sunnuntaina. Ei ainakaan juhlan kunniavierailla, viisivuotiailla, jotka saivat vielä ennen täytekakkukahveja lahjaks ikioman Pienten Raamatun.

Suomalaisten tylsät juhlat

Luin keskustelutilaisuudesta, jonka tarkoituksena oli parantaa venäläisten maahanmuuttajien ja suomalaisten yhteyttä sekä ymmärrystä toistensa kulttuureista. Jutun mukaan venäläiset pitävät suomalaisia juhlia ikävystyttävinä. Suomalaiset häät ovat kuulemma tylsyyden huippu. Olen ollut mukana monissa hauskoissa ja muutamissa epäonnistuneissa juhlissa. Juhlat eivät ole poikenneet toisistaan ulkoisesti millään tavalla, mutta toisissa juhlissa on ollut sitä jotakin. Juhlien isäntä ja emäntä sekä vieraat ovat luoneet juhliin tunnelman, jossa kaikkien on ollut hyvä olla.

Jumalan kansan juhla

Jumalanpalvelusta kutsutaan Jumalan kansan juhlaksi. Kuitenkin monilla suomalaisilla on siitä samanlainen kuva kuin venäläisillä suomalaisista juhlista: kirkossa on tylsää. Sunnuntaiaamua kulutetaan mieluummin peiton alla, Hesarin parissa tai vaikkapa aamukävelyllä kuin kirkonpenkissä. Jumalanpalveluksen varhainen aika on kieltämättä haastava, ainakin meille aamutorkuille. Mutta luulen, että se on kuitenkin toissijainen syy. Jumalanpalvelus tai messu, niin kuin ehtoollisjumalanpalvelusta nimitetään, ei yksinkertaisesti innosta tavallista suomalaista.

Uskon vakaasti siihen, että Paavalinkirkon messusta voi tulla todellinen Jumalan kansan juhla. Sellainen juhla, jossa tavallinen seurakuntalainen viihtyy. Uudistukseen on olemassa loistavat edellytykset. Seurakunnastamme löytyy upea joukko taitavia, idearikkaita ja työhönsä paneutuvia työntekijöitä. Jumalanpalveluksemme ovat monipuolisia ja hyvin valmisteltuja. Taustajoukkonamme on seurakuntaneuvosto, joka pursuaa intoa ja taitoa kehittää seurakuntaamme ja sen jumalanpalveluselämää. Meillä on myös mukava aktiivisten seurakuntalaisten joukko, joka tulee kirkkoon säällä kuin säällä. Heidän ansiostaan kirkkokahveilla on tarjolla makoisaa pullaa ja hyvää seuraa

Sinua tarvitaan

Mutta me tarvitsemme vielä jotakin. Me tarvitsemme seurakuntamme ja sen jumalanpalveluksen uudistamiseen Sinua. Sinulla on oma tärkeä paikkasi, koska seurakunta on kaikkien siihen kuuluvien ihmisten yhteisö. Sinä voit olla seurakuntalaisena arjessa kuuntelemassa ja auttamassa lähimmäisiä sekä rukoilemassa heidän puolestaan. Se on tärkeää työtä, johon kaikki Jeesuksen opetuslapsiksi kastetut on kutsuttu.

Kristittynä eläminen voi olla välillä haastavaa arjen huolien keskellä. Oma usko horjuu helposti, jos ympäristö jatkuvasti kyseenalaistaa kristinuskoa tai tekee Jumalaan uskovista naurettavia. Monesti kristitty, ainakin minä, joutuu huomaamaan sen, ettei omasta sydämestä löydy rakkautta niin paljon kuin kuvitteli sitä olevan. Ongelmat perheessä ja suvussa, työpaikalla tai ystäväpiirissä vievät voimia ja masentavat.

Tervetuloa lataamolle!

Jumalanpalvelus on tarkoitettu kristityille viikon latauspaikaksi. Jumalanpalvelus on sanana vähän harhaanjohtava. Ideana ei nimittäin ole se, että me ihmiset palvelisimme Jumalaa, vaan Hän itse palvelee meitä. Hän hoitaa meitä laulujen, raamatuntekstien ja ehtoollisen kautta, jotta me saisimme elämäämme iloa, rauhaa ja rakkautta. Pekka Simojoki on kuvannut laulussaan ihanneseurakuntaa särkyneiden majataloksi. Toivon, että seurakunnastamme voisi tulla paikka, jossa väsyneet saavat voimaa, masentuneet iloa ja epäonnistuneet mahdollisuuden aloittaa alusta.

Tunnelmaa

Hyvä tunnelma syntyy siitä, kun kirkossa on paljon väkeä. Mitä useampi seurakuntalainen on juhlassamme mukana, sitä mukavampaa meillä on. Yhdessäolo antaa voimia ja iloa arkiseen elämäämme. Yhdessä voimme tehdä tilaisuuksista hetkiä, joissa kaikilla on hyvä olla. Tunnelmaa voi kohottaa hyvin yksinkertaisilla asioilla. Hymy vierustoverille tai lyhyt juttutuokio kirkkokahveilla voivat pelastaa lähimmäisen viikon tai ainakin päivän.

Kaikkein parhaimman tunnelman seurakunnan kokoontumisiin tuo Kolmiyhteisen Jumalan läsnäolo. Hän voi antaa yhdessäoloomme todellista iloa, joka ei ole riippuvainen säästä, elämäntilanteesta eikä mielenvireestä. Jeesus on Raamatussa luvannut, että Hän on läsnä siellä, missä kaksi tai kolme on koolla Hänen nimessään. Ja meitähän on paljon enemmän…

Mitä sinä haluat?

Seurakunnassamme järjestetään kutsukirkkoja mm. lapsille, nuorille ja vanhuksille. Tavoitteenamme on kuitenkin luoda vielä enemmän jumalanpalveluksia ja muuta toimintaa, joka vastaa tavallisen seurakuntalaisen tarpeisiin. Olemme innokkaita kehittämään toimintaamme yhdessä Sinun kanssasi. Sinä voit tulla rohkeasti kertomaan ideoitasi ja näkemyksiäsi meille. Meille saa myös soittaa tai kirjoittaa sähköpostia. Olemme valmiita kuuntelemaan Sinua ja huoliasi. Teemme työtä Sinua varten!

"On ilo, ilo, ilo olla yhdessä,

viettää juhlahetkeä.

On ilo, ilo, ilo olla yhdessä

Taivaan Isän lähellä.

Taivaan Isä aina on täällä

meidän kanssamme.

Häneen luotamme

löydämme ilomme ja onnemme."

Pia Perkiö