Kaste

Kristillisessä kasteessa ihmisestä tulee kotiseurakuntansa ja koko maailmanlaajuisen kirkon jäsen. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan kaste- ja lähetyskäskyyn (Matt. 28:18-20).

Lapsen ja aikuisen kaste

Aikuinen ihminen kastetaan, jos hän haluaa liittyä kirkon jäseneksi. Ennen kastetta hänelle annetaan opetusta kristillisen uskon perusteissa (aikuisrippikoulu), mikä tarkoittaa yhdessä sovittavia keskusteluja ohjaavan papin kanssa ja tutustumista seurakunnan toimintaan.

Lapsi kastetaan pääsääntöisesti kahden kuukauden ikään mennessä. Jos kaste viivästyy, kasteaika olisi kuitenkin hyvä varata kahden kuukauden sisällä. Kaste voi tapahtua sunnuntaina klo 10 messussa tai jonain muuna ajankohtana kirkossa, kotona tai muussa sovitussa paikassa.

Kaste messun yhteydessä

Lapsi voidaan tuoda kastettavaksi Pitäjänmäen kirkon sunnuntain klo 10 messussa. Seurakunta tarjoaa kastekahvit kasteperheelle ja kaikille messuun osallistuneille. Joskus messussa saattaa olla erityistä ohjelmaa, jonka vuoksi kastetta ei ole siihen luontevaa liittää.

Pitäjänmäen kirkko ja muut seurakunnan tilat ovat käytettävissä maksutta Helsingin seurakuntien jäsenille kasteeseen ja muihin kirkollisiin toimituksiin. Kirkossamme on kastemekkoja, joita saa maksutta lainaksi tiloissamme järjestettäviin kasteisiin.

Lisätietoja tiloistamme saat täältä. Kaikkiin Helsingin seurakuntien kirkkoihin pääset tutustumaan täällä.

Pappi ja kummit

Kasteen toimittaminen on oman seurakunnan pappien velvollisuus. Vanhemmilla on toki oikeus pyytää kastetta toimittamaan myös jokin muu pappi vapaaehtoisuuteen perustuen. Tällöin vanhemmat noutavat kaste- ja kummitodistukset sekä kastekynttilän seurakuntatoimistosta.

Kummeja tarvitaan vähintään kaksi. Kummi sitoutuu lapsen kristillisen kasvatuksen tukemiseen, joten hänen tulee olla rippikoulun käynyt ja konfirmoitu kirkon jäsen. Poikkeustapauksissa yhden kummin riittävyydestä päättää kirkkoherra. Myös aikuisena kastettava tarvitsee kummit. Ennen lapsen kastetta pappi keskustelee vanhempien kanssa.


Kaste-enkelin ripustaminen

Kasteen jälkeen kasteilmoitus kummitietoineen toimitetaan seurakuntatoimistoon, joka huolehtii paperit edelleen rekisteröitäväksi.

Jokaisen seurakunnassamme kastetun lapsen kunniaksi ripustamme puisen, lapsen nimellä varustetun enkelin kirkon kastepuuhun.

Näin haluamme tuoda perheen ja kastetun lapsen Jumalan eteen - niin kuin hänet on kasteessa kutsuttukin - ja samalla iloita ja rukoilla seurakunnan uudesta jäsenestä.

Enkelin ripustamiseen voi osallistua koko perhe yhdessä. Jos ette itse pääse, tehtävän voi antaa vaikkapa isovanhemmille tai kummille. Ripustaminen tapahtuu kastetta seuraavan viikon sunnuntain messussa klo 10 (ei siis kasteviikonlopun sunnuntaina).


Lisätietoja kasteesta löytyy täältä.

Tutustu myös lapsi- ja perhetyön toimintaan täällä.


Kirkon kuvapankki Markku Pihlaja

Esikoisvauvaryhmä

Esikoisvauvaryhmä on tarkoitettu äideille ja heidän alle 8 kk-ikäisille esikoisvauvoilleen. Ryhmässä leikitään äidin ja lapsen vuorovaikutusta vahvistaen, kahvitellaan ja keskustellaan muiden samassa elämäntilanteessa olevien äitien kanssa.

Ryhmään ilmoittaudutaan etukäteen ja se kokoontuu Pitäjänmäen kirkolla samalla joukolla kahdeksan kertaa. Mukaan mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä 8-10 äitiä lapsensa kanssa.

Seuraavaan, syksyn ryhmään, ilmoittautuminen elokuussa.


Kastepuu

Kastetun lapsen kunniaksi ripustetaan messussa puinen, lapsen nimellä varustettu enkeli kirkon kastepuuhun.
Kuva: Katri Saarela

Tukea arkeen

Tarvitsetko tilapäistä apua lastenhoidossa (keskiviikkoisin klo 13-16 välillä) tai haluatko tuulettaa ajatuksia vanhempana olosta, lapsista, arjesta? Ajan varaamiseksi ota yhteyttä lastenohjaaja Sari Lippojokeen, p. 09 2340 5643 maanantaisin klo 13-16. Lastenhoitoapu on maksutonta.