Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen ei vaadi suuria kirkkohäitä – nykyään ovat yleistyneet pienet kirkko- ja kotihäät, joissa vihkiparin ja papin lisäksi voi olla vain kaksi todistajaa.

Avioliittoon vihkimistä varten tarvitaan avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinta kestää seitsemän vuorokautta ja siitä annetaan esteettömyystodistus, jonka pappi tarvitsee vihkiessään pariskunnan avioliittoon. Esteidentutkinta suoritetaan joko toisen osapuolen kotiseurakunnassa tai maistraatissa.

Avioliiton esteiden tutkintaa varten parin kannattaa tulla yhdessä seurakuntatoimistoon. Kaavakkeen voi myös tulostaa tältä sivulta. Seurakuntatoimistossa tuleva vihkipari täyttää ja allekirjoittaa tutkintakaavakkeen. Jos kaavake täytetään muualla kuin seurakuntatoimistossa, siinä tulee olla kahden todistajan allekirjoitukset.

Tutkintapyyntö on lain mukaan tehtävä viimeistään viikkoa ennen vihkimistä. Tutkintatodistus on voimassa neljä kuukautta.

Seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta. Avioliittoaikomus luetaan kirkollisena ilmoituksena siinä seurakunnassa, jossa avioliiton esteet on tutkittu. Lisäksi "kuulutus" voidaan lukea jossain pyydetyssä seurakunnassa. Asianomaisten pyynnöstä nimet voidaan jättää myös lukematta.

Ennen vihkitoimitusta pappi keskustelee parin kanssa. Vihkikeskustelussa käydään läpi vihkitoimitusta ja harjoitellaan sen kulkua. Pappi tulee useimmiten siitä seurakunnasta, jossa sulhanen tai morsian ovat kirjoilla. Kanttori tulee lähes aina siitä seurakunnasta, jonka kirkossa ollaan.

Roihuvuoren seurakunnassa vihkiminen voidaan järjestää Roihuvuoren, Laajasalon tai Tammisalon kirkoissa. Pienehköjä vihkimisiä varten sopivat Roihuvuoren kirkon kappeli (30 henkeä) tai Laajarannan huvila (n. 40 henkeä). Itä-Helsingin suosittuja vihkipaikkoja ovat Kulosaaren kirkko (Herttoniemen srk) ja Puotilan kappeli (Vartiokylän srk). Vihkiä voidaan myös kotona tai muualla.

Lisää tietoa vihkimisestä ja häiden valmisteluista löytyy Kirkkohäät-sivustolta

Tutkintapyynto.pdf (pdf, 0.13 Mt)