Konfirmaatio ja rippi

Konfirmaatio

Rippikoulun päätteeksi vietetään konfirmaatiota. Konfirmaatio merkitsee vahvistamista: Jumala toimii konfirmoitavien vahvistajana. Samalla rippikoulun käynyt tunnustaa uskonsa ja tunnustautuu Jeesuksen opetuslapseksi. Toimituksessa seurakunta rukoilee konfirmoitavien puolesta ja heidät siunataan apostolisella siunauksella. Kummien on mahdollista osallistua kummilapsensa siunaamiseen.

Konfirmaation jälkeen nuori saa käydä itsenäisesti ehtoollisella ja hän voi toimia kummina tai asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin.

Rippi

Ripissä ihminen tunnustaa syntinsä ja saa synninpäästön.Yksityisrippi tapahtuu kahden kesken sielunhoitajan kanssa.Yleisessä ripissä koko seurakunta tunnustaa yhdessä syntinsä ja saa synninpäästön. Myös sunnuntaina vietettävän messun alussa luettavaa yhteistä synnintunnustusta ja sitä seuraavaa armonvakuutusta voidaan pitää yleisenä rippinä. Aikaisemmin käytössä ollut julkirippi, jossa julkisesti pahennusta herättänyt seurakuntalainen tunnusti koko seurakunnan edessä rikkomuksensa, lakkautettiin luterilaisessa kirkossa 1800-luvulla.

Ripin voi vastaanottaa joko pappi tai maallikko. Ripin vastaanottajaa sitoo rippisalaisuus: ripissä ilmaistuja asioita ei saa paljastaa missään olosuhteissa. Rippisalaisuuden rikkomisesta on säädetty ankarat rangaistukset.

Roihuvuoren kirkkoherranvirasto
Tulisuontie 2 , 00820 Helsinki
ma-ti 10-13, ke 14-17.30, to-pe 9-12
09 2340 5700
roihuvuori.srk@evl.fi