Taidetta Laajasalon kirkolla

Laajasalon kirkon aulatiloissa ja Aulakahviossa on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely. Näytteille asettajat ovat paikallisia tai lähialueiden taiteilijoita. Tervetuloa tutustumaan laadukkaisiin näyttelyihin arkisin klo 10–14 sekä tilaisuuksien yhteydessä. Kahvila on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–14.

Jos olet kiinnostunut asettamaan esille omaa taidettasi, ota yhteys pappi Kari Laaksoseen,
kari.laaksonen@evl.fi, p. 050 556 2526.


TAIDENÄYTTELYT KEVÄÄLLÄ 2017

Maaliskuu
Maria Juvan maalauksia teemalla pakolaisuus.

Näin taiteilija kuvaa maalaustensa lähtökohtia:

"Näen sinut päivittäin lehdessä, televisiossa, kadulla, kaupassa... Olet tullut pitkän matkan mielessäsi toivo. Toivo selviytymisestä, uudesta elämästä, turvasta, kodista, ruoasta.

Kohtaat vierauden, vaurauden, vastustuksen. Kohtaat ystävän, vihamiehen, auttajan ja epäilijän.
Oma kulttuurisi on jäänyt toiseen maahan. Olet silti sama ihminen, oman kulttuurisi edustaja. Ylpeä juuristasi, tavoistasi.

Kuka olet, mistä tulet? Mikä on tarinasi?"

"Kotiinpaluu"


Huhtikuu
Pyhät kuvat – taidetta kierrätysmateriaaleista

Kirjailija, kuvataiteilija ja eläkkeellä oleva toimittaja Leena Hietamies kertoo taiteestaan:

"Minua kiehtovat taiteen tekemisessä ja askartelussa luonnonmateriaalit sekä kierrätys. Tein jo pienenä kuvia ja hahmoja oksista, kävyistä ja kivistä. Nykyään käytän töissäni esimerkiksi sardiinipurkkeja ja akvarellien maalauspohjina käytettyjä teepusseja ja päreitä. Vanhat päreet ovat kotoisin Saarijärven Mahlun kylältä ystävien liiterin nurkasta.

Jokaisen työn takana on tarina. Käytän akvarelleja sekä öljyvärejä. Aiheina ovat Raamatun henkilöt: opetuslapset, neitsyt Maria, Johannes Kastaja sekä enkelit. Värit ovat murrettuja, maanläheisiä."

Näyttelyn tuotto menee Yhteisvastuukeräykselle.

Näyttelyyn voi tulla tutustumaan jo torstaina 30.3. klo 17–18. Leena Hietamies on silloin itse paikalla.

Taiteilijan yhteystiedot:
arjaleena.hietamies@gmail.com
p. 040 504 4464


Johannes Kastaja

Päre-enkeli


Toukokuu
Ikoninäyttely Iloa ja valoa
Anna-Maija MarttinenTAIDENÄYTTELYT KESÄLLÄ 2017

Kesäkuu
Kesäkuun akvarelleja
Leena Perkki

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin pe 2.6. klo 12 Laajasalon kirkolle tapaamaan taiteilijaa ja nauttimaan tarjoilusta.


Elämänläheisiä kuvia akvarellitekniikan keveydellä

Eri tilanteet ja miljööt ovat ensisijaista aihepiiriäni. Työt ovat elämänläheisiä eivätkä fantasiamaailmasta, kiteyttää Leena Perkki tuotantoaan.

Laajasalon kirkossa on kesäkuussa esillä asetelmia ja maisemakuvia ystävien kanssa vietetyistä Piemonten ja Toscanan kesistä samoin kuin mieleen painuneita tuokioita oman maan maisemista. Mukaan mahtuu myös romanialaisen kansansadun inspiroima kookas triptyykki.

– Joskus ideat suorastaan vaativat päästä toteutetuiksi, mutta välillä on sentään tyynempää, toteaa Leena.

– Alkutaipaleen työt olivat usein kukka-aiheita, joihin akvarellitekniikan keveys sopi mainiosti. Vesiväritöiden valmistamisen nopeus ja niiden värien kuultavuus ovat myös vaikuttaneet tämän ilmaisutavan valintaan. Hyvälaatuinen paksu paperi on onnistuneiden kuvien ehdoton edellytys. Ja sitä on vuosien varrella kulunut kiloittain, Leena Perkki vakuuttaa.

Piirustus ja maalaus ovat aina olleet Leenan sydäntä lähellä. Aikaa kuvien tekemiseen on työn, perheen, ystävien ja muiden harrastusten kuten purjehduksen ja laskettelun vuoksi aikaisemmin jäänyt niukasti.

Eläkkeelle siirtyminen hammaslääkärin työstä avasi hänelle uudet mahdollisuudet kuvien tekemiseen. Leenalle omintakeisinta on työskentely ja ilmaisu vesivärein. Maalaus avaa tekijälle mahdollisuuden välittää kokemuksiaan ja elämyksiään katsojille. Akvarellien tekeminen myös avaa hänelle oman maailman irti arjesta ja vakavan sairauden puristuksesta.

Teksti: Marju Paaso
Heinäkuu
heinäkuussa ei järjestetä taidenäyttelyä


Elokuu

Valokuvanäyttely Nepalin voimaantuneet naiset – arkea ja juhlaa
Kirsti Kirjavainen

"Työskentelin Nepalissa reilut 30 vuotta Suomen Lähetysseuran (SLS) kautta. Koko tuon ajan dokumentoin kokemuksiani, ensin paperifilmille, sitten videolle ja jo vuosia digitaalisesti kuvaten. Valokuvaus oli lähes ainoa harrastukseni. Opetin valokuvausta myös nepalilaisille kumppanijärjestöjemme henkilökunnalle. Kuvasin alussa Himalajan vuoria, ihmisten työntekoa ja kansallista perinnettä, myöhemmin lapsia ja kumppanijärjestömme vammaistyötä.

Lapsista, naisista ja vammaisista tuli työni tärkeimmät kohteet vuosiksi.

Tällä kertaa tuon nähtäväksesi kuvia naisista. He, Nepalin vaikuttavat naiset, ovat pääosassa.

Olen vuosien kuluessa nähnyt, miten naiset ovat olleet perustus muutokselle ja nopeuttaja erityisesti ruohonjuuritason kylien kehitykselle. Naistyön kautta tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kasvaneet. Naisten kautta koko suurperhe voi paremmin. Olen nähnyt, miten syrjäkylien naiset lukutaitoryhmissä löysivät ensin yhdessäolon ilon, oppivat lukemaan ja samalla innostuivat keskustelemaan itselleen ja yhteisölleen tärkeistä aiheista. Lukutaitoryhmien jatkona syntyivät ns. säästöryhmät, kansalaisjärjestöt ja osuuskunnat. Asenteiden muuttuminen on vähentänyt lapsiavioliittoja, perheväkivaltaa, parantanut terveydenhoitoa, lisännyt tyttöjen koulutusta, kehittänyt maataloustyötä ja esim. metsiensuojelua kukkuloilla. Elämä kylissä on muuttunut koulujen, vesijohtojen, vessojen, savuttomien hellojen ja keittiöpuutarhojen yleistymisen kautta. Yhdessä naiset ovat pystyneet vähentämään syrjintää ja kasteihin perustuvaa eriarvoisuutta, heimojen ja uskontojen välistä kitkaa sekä hankkimaan uusia toimeentulon lähteitä.

Vammaisten asema on myös muuttumassa naisliikkeillä. Nepalissa naisia on lähes 15 miljoonaa (asukasluku n.30 milj.), he osallistuvat enemmän yhteiskunnan päätöksentekoon, luovat oikeaa muutosta elämään, valavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. He kertovat, että kannattaa yrittää, onnistumista pitää juhlia, virheistä oppia ja alati haaveilla muutoksesta. Tämä valtava muutos jää valitettavan usein huomiotta. Vastuu on kasvanut vielä entisestään miesten työskennellessä vuosikausia arabimaissa, Intiassa ja Malesiassa.

Myös vuoden 2015 ison maanjäristyksen jälkeen erityisesti vammaiset, naiset ja lapset tarvitsevat edelleen apua. Uudelleenrakentaminen on vasta alussa. Yhteistyö on toivon lähde.

Valokuvieni naiset ovat näitä vahvoja ryhmänjohtajia SLS:n kumppanijärjestöistä ja seurakunnista syrjäseuduilta. Valokuvissa he ovat itse päättäneet, kuinka ja missä heidät on kuvattu. Toistensa kuvia katsoessaan he ovat itsekin voimaantuneet, nauraneet ja juhlineet. Heillä on hyvä itsetunto, ja he uskovat mahdollisuuksiinsa kirkon, lähetyksen, osuuskunnan koulutusten ja lainojen avulla. Naiset ovat tulleet näkyviin, saaneet äänen, voimaa, uskovat yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Katso sinä heitä, he katsovat sinua. He näkevät itsensä arvokkaina, arvostettuina, ehjinä, vahvoina ja hyväksyttyinä. Muutos on mahdollista SLS:n pitkäaikaisen ja määrätietoisen tuen kautta. Naisten avoin katse on kiitos sinulle antamastasi tuesta."

Kirsti Kirjavainen