Taidetta Laajasalon kirkolla

Laajasalon kirkon aulatiloissa ja Aulakahviossa on kuukausittain vaihtuva taidenäyttely. Näytteille asettajat ovat paikallisia tai lähialueiden taiteilijoita. Tervetuloa tutustumaan laadukkaisiin näyttelyihin arkisin klo 10–14 sekä tilaisuuksien yhteydessä. Kahvila on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10–14.

Jos olet kiinnostunut asettamaan esille omaa taidettasi, ota yhteys pappi Kari Laaksoseen,
kari.laaksonen@evl.fi, p. 050 556 2526.


TAIDENÄYTTELYT SYKSYLLÄ 2017


Elokuu

Valokuvanäyttely Nepalin voimaantuneet naiset – arkea ja juhlaa
Kirsti Kirjavainen

"Työskentelin Nepalissa reilut 30 vuotta Suomen Lähetysseuran (SLS) kautta. Koko tuon ajan dokumentoin kokemuksiani, ensin paperifilmille, sitten videolle ja jo vuosia digitaalisesti kuvaten. Valokuvaus oli lähes ainoa harrastukseni. Opetin valokuvausta myös nepalilaisille kumppanijärjestöjemme henkilökunnalle. Kuvasin alussa Himalajan vuoria, ihmisten työntekoa ja kansallista perinnettä, myöhemmin lapsia ja kumppanijärjestömme vammaistyötä.

Lapsista, naisista ja vammaisista tuli työni tärkeimmät kohteet vuosiksi.

Tällä kertaa tuon nähtäväksesi kuvia naisista. He, Nepalin vaikuttavat naiset, ovat pääosassa.

Olen vuosien kuluessa nähnyt, miten naiset ovat olleet perustus muutokselle ja nopeuttaja erityisesti ruohonjuuritason kylien kehitykselle. Naistyön kautta tasa-arvo ja ihmisarvo ovat kasvaneet. Naisten kautta koko suurperhe voi paremmin. Olen nähnyt, miten syrjäkylien naiset lukutaitoryhmissä löysivät ensin yhdessäolon ilon, oppivat lukemaan ja samalla innostuivat keskustelemaan itselleen ja yhteisölleen tärkeistä aiheista. Lukutaitoryhmien jatkona syntyivät ns. säästöryhmät, kansalaisjärjestöt ja osuuskunnat. Asenteiden muuttuminen on vähentänyt lapsiavioliittoja, perheväkivaltaa, parantanut terveydenhoitoa, lisännyt tyttöjen koulutusta, kehittänyt maataloustyötä ja esim. metsiensuojelua kukkuloilla. Elämä kylissä on muuttunut koulujen, vesijohtojen, vessojen, savuttomien hellojen ja keittiöpuutarhojen yleistymisen kautta. Yhdessä naiset ovat pystyneet vähentämään syrjintää ja kasteihin perustuvaa eriarvoisuutta, heimojen ja uskontojen välistä kitkaa sekä hankkimaan uusia toimeentulon lähteitä.

Vammaisten asema on myös muuttumassa naisliikkeillä. Nepalissa naisia on lähes 15 miljoonaa (asukasluku n.30 milj.), he osallistuvat enemmän yhteiskunnan päätöksentekoon, luovat oikeaa muutosta elämään, valavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. He kertovat, että kannattaa yrittää, onnistumista pitää juhlia, virheistä oppia ja alati haaveilla muutoksesta. Tämä valtava muutos jää valitettavan usein huomiotta. Vastuu on kasvanut vielä entisestään miesten työskennellessä vuosikausia arabimaissa, Intiassa ja Malesiassa.

Myös vuoden 2015 ison maanjäristyksen jälkeen erityisesti vammaiset, naiset ja lapset tarvitsevat edelleen apua. Uudelleenrakentaminen on vasta alussa. Yhteistyö on toivon lähde.

Valokuvieni naiset ovat näitä vahvoja ryhmänjohtajia SLS:n kumppanijärjestöistä ja seurakunnista syrjäseuduilta. Valokuvissa he ovat itse päättäneet, kuinka ja missä heidät on kuvattu. Toistensa kuvia katsoessaan he ovat itsekin voimaantuneet, nauraneet ja juhlineet. Heillä on hyvä itsetunto, ja he uskovat mahdollisuuksiinsa kirkon, lähetyksen, osuuskunnan koulutusten ja lainojen avulla. Naiset ovat tulleet näkyviin, saaneet äänen, voimaa, uskovat yhteistyöhön ja yhteisöllisyyteen. Katso sinä heitä, he katsovat sinua. He näkevät itsensä arvokkaina, arvostettuina, ehjinä, vahvoina ja hyväksyttyinä. Muutos on mahdollista SLS:n pitkäaikaisen ja määrätietoisen tuen kautta. Naisten avoin katse on kiitos sinulle antamastasi tuesta."

Kirsti Kirjavainen


Syyskuu

Aikamatka
Outi Debnam, Epp Katus ja Kene Truve

Näyttelyssä on esillä kolmen taiteilijan teoksia eri vuosilta – pysähtyneitä hetkiä ja erilaisia tunnelatauksia. Eri tekniikoin tehdyt työt (vesiväri, akryylimaalaus, lasi, valokuvaus) ovat värikkäitä ja täynnä elämää.

Outi Debnam on taiteilijana itseoppinut. Hän valokuvaa, maalaa ja tekee paperimassaveistoksia. Hän pyrkii taiteessaan välittämään inhimillisiä, yksinkertaisia arvoja, vaatimattomuutta, luonnollisuutta ja kauneutta. Inspiraationsa Debnam saa usein musiikista ja luonnosta, mutta mikä tahansa saattaa saada hänet innostumaan.

Yhteystiedot: outi.debnam@outlook.com tai Facebook: Outi Dii

Epp Katusta inspiroivat ihmiset, kauniit hetket, kohtaamiset, vuodenajat, värit, tuoksut, tunteet sekä usein jokin tavoittamaton, jota ei tarvitse pukea sanoiksi. Taide merkitsee Katukselle jotain, mikä tuo maailmaan iloa ja kauneutta. Melko realistisen ihmiskuvauksen rinnalla Epun maalauksissa on paljon värejä ja sadunomaisuutta. Epp haluaa tehdä taidetta, jonka lähellä ihmisen on hyvä olla.

Yhteystiedot: epp.katus@gmail.com, puh. +372 5350 6719 tai Facebook: Epp Katus Art. Epun tauluista on mahdollista tilata myös kankaalle tulostettuja printteja.

Kene Truvelle on tärkeää merkitysten ja tarkoituksenmukaisuuksien löytäminen työssä ja elämässä. Taidelasin ominaisuudet – läpinäkyvyys tai läpinäkymättömyys, väri, tekstuuri ja taidetyön lasikuviot – luovat taiteilijalle ainutlaatuisen mahdollisuuden tehdä näkymätön näkyväksi, kuvailla sellaista, mikä ei näy ensikatseella eikä ole esillä arkielämän kiireissä, kuten tunteita ja prosesseja syvällä sisällä. Kene Truve käyttää lasitöissään enimmäkseen tiffany-(kuparifolio)tekniikkaa. Lasitaiteen maisema on rikas ja yllättävä, ja Kenen mukaan sinne voisi onnellisena eksyä koko loppuelämäksi kuten Liisa ihmemaassa.

Yhteystiedot: kene.truve@gmail.com tai puh. 045 846 7736

Lokakuu

Hetken viirut
Anne Pietarinen

Hetkessä syntyneet piirrokset saivat muotonsa hiljaisuuden keskellä illan pimetessä. Kuvien taustalla oli tunne, ajatus tai pohdiskelua elämän ilmiöistä. Lopputulokseksi saattoi muodostua selkeä esittävä kuva tai abstrakti piirros. Koskaan ei tiennyt etukäteen millainen tuotoksesta tulisi, sillä sattumat olivat tervetulleita ja epävarmuus sallittu. Tärkeintä oli ilo nauttia hetkestä.

Anne PietarinenMarras- ja joulukuun näyttelytiedot tarkentuvat myöhemmin