Helsingin tuomiokirkko

Kaunis ja historiallisesti merkittävä Helsingin tuomiokirkko on evankelisluterilainen kirkko ja monelle koko Helsingin symboli. Tuomiokirkko on Helsingin hiippakunnan ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan pääkirkko. Se palvelee Helsingin keskustassa asuvia, siellä työtään tekeviä sekä vierailevia ihmisiä ja kulkee heidän rinnallaan elämän kaikissa tilanteissa, ilossa ja surussa. Tuomiokirkko on aktiivisessa jumalanpalvelus- ja konserttikäytössä viikon jokaisena päivänä.

Tuomiokirkossa järjestetään myös ekumeeniset valtiopäivien avajais- ja päättäjäisjumalanpalvelukset sekä itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus. Lisäksi se palvelee Helsingin yliopistoa ja muita korkeakouluja, kun siellä järjestetään tiedekuntien promootiojumalanpalveluksia. Tuomiokirkko on lisäksi suosittu konsertti- ja vihkikirkko. Siellä käy vuosittain yli 500 000 ihmistä, joista noin puolet on Suomesta ja muut turisteja eri puolilta maailmaa. Tuomiokirkko on Turun tuomiokirkon ohella maamme huomattavimpia kirkkoja.

Tuomiokirkko on osa Helsingin empirekeskustaa. Sen suunnitteli preussilainen (saksalainen) arkkitehti Carl Ludwig Engel (1778–1840) 1800-luvulla, kun Helsingistä tuli silloisen Suomen suuriruhtinaskunnan uusi pääkaupunki. Kirkon esikuvana on pidetty Pietarissa sijaitsevaa Kazanin katedraalia. Tuomiokirkon ensimmäiset luonnokset valmistuivat jo vuonna 1818. Engelin kuoltua työtä jatkoi Ernst Bernhard Lohrmann (1803–1870), joka myös oli preussilainen arkkitehti.

Kirkko vihittiin vasta 1852 ja se sai nimekseen Nikolainkirkko. Maamme itsenäistymisen jälkeen siitä tuli Suurkirkko. Kun Helsingin hiippakunta perustettiin vuonna 1959, nimi muuttui Helsingin tuomiokirkoksi. Kirkko on yksi Suomen evankelisluterilaisen kirkon kymmenestä tuomiokirkosta. Tuomiokirkkoseurakunnassa on noin 29 000 jäsentä. Myös moni muu suomalainen kokee Tuomiokirkon kotikirkokseen ja osallistuu sen hartauselämään.

Viikko-ohjelma Tuomiokirkossa
Su
klo 10 Messu
klo 20 Urkukesän konsertti (kesällä)

Ma
klo 12 Päivärukous

Tiklo 11 Prayer during the Day and a Short Presentation of the Cathedral (kesällä)
klo 12 Päivärukous

Ke
klo 12 Urkuvartti

To
klo 12 Viikkomessu

Pe
klo 12 Päivärukous, kesällä urkuvartti

La
klo 18 Iltakirkko

Pappi on tavattavissa keskustelua ja rippiä varten arkisin klo 15–17 kirkon rippihuoneessa.


Yhteystiedot

Suvi-Päivi Koski
Tuomiokirkon ja Suomenlinnan aluekappalainen
09 2340 6165, 050 430 6177
suvi-paivi.koski@evl.fi

Helsingin tuomiokirkko
Unioninkatu 29, Postiosoite: Helsingin tuomiokirkkoseurakunta, PL 168, 00121 Helsinki
Avoinna klo 9–18 joka päivä, kesä-elokuussa klo 9–24.

Tilaisuuksien aikana kirkkoon tutustuminen sightseeing-periaatteella ei ole mahdollista. Jos olet tulossa ryhmän kanssa tutustumaan kirkkoon, soita kirkolle etukäteen.
09 2340 6120
tilavaraukset.tuomiokirkkosrk@evl.fi, tuomiokirkko.srk@evl.fi
Kartta
Reittiopas

Liikuntaesteisten kulku kirkkoon

Esteetön kulku kirkkosaliin onnistuu hissillä Kryptan kautta Kirkkokatu 18:sta. Ilmoita tulostasi etukäteen kirkon suntiolle numeroon 09 2340 6120.

Kappeliin kuljetaan useita jyrkkiä portaita pitkin. Liikuntaesteisten pääsy sinne on hyvin hankalaa.

----------

Esitteitä

Tuomiokirkon kesä (pdf, 0.34 Mt) Helsingin tuomiokirkko (pdf, 0.42 Mt) Tuomiokirkon pohjapiirustus (pdf, 0.12 Mt)

----------

Klikkaa kuvaa ja katso virtuaaliesitys Tuomiokirkosta