Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2016 > 12 >

Kirkot jatkavat Helsingissä yösuojan antamista kodittomille

Kirkot jatkavat Helsingissä yösuojan antamista kodittomille

19.12.2016 11:22 / päivitetty 24.01.2017 11:44

Helsingin kirkoissa jatketaan yösuojan tarjoamista kodittomille. Helsingin seurakunnat tarjoavat kodittomille yösijaa koko joulun ja hätämajoitusta jatketaan tammikuun loppuun asti.

Marras–joulukuussa kirkoissa on ollut yötä kohden 10−25 etupäässä suomalaistaustaista yöpyjää. Kirkot ovat Helsingissä avoinna kaikille suojaa vailla oleville kello 21–07. Nyt jouluviikolla on avoinna 25.12. asti Alppilan kirkko, Kotkankatu 2.

26.12.–1.1. yösuoja on Malmin seurakuntatalossa, 2.–8.1. Mikael Agricolan kirkossa, 9.–15.1. Herttoniemen kirkossa, 16.–22.1. Meilahden kirkossa ja 23.–29.1. Temppeliaukion kirkossa.

"Majoittaminen on tähän asti sujunut ilman suurempia ongelmia eli siis hyvin. Kirkoissa yöpyvät ovat pääsääntöisesti olleet kantasuomalaisia, noin 75 prosenttia. Näiden lisäksi on ollut väkeä muun muassa Virosta, Latviasta, Puolasta sekä muutamia henkilöitä Euroopan ulkopuolelta", kertoo diakonian päällikkö Kirsi Rantala Helsingin seurakunnista.

Rantalan mukaan paperittomia majoituksessa on ollut toistaiseksi vain muutamia yksittäistapauksia. Kirkkoherrat ovat sopineet, että seurakunnat jatkavat tilapäistä hätämajoitusta tammikuun loppuun asti ja tilannetta arvioidaan tammikuussa uudelleen.

Helsingin seurakunnat ovat talven tultua halunneet kirkon ovien avaamisella herätellä kaupungin eri toimijoiden yhteistä vastuuta kodittomien ja paperittomien majoituksesta. Helsingin kaupunki on kumppanuuksien kautta pyrkinyt helpottamaan tilannetta eri järjestöjen ja seurakuntien kanssa.

"Suunta on yhdessä oikea, mutta toimet riittämättömiä ja liian tilapäisiä. Asunnottomuus sysää syrjään, eikä ääni kuulu puiston penkiltä nukkujalta. Ilman kotia on lähes mahdotonta nousta omille jaloilleen. Siksi on kohtuullista odottaa, että tässä kaupungissa ei kenenkään tarvitse olla yötä kaduilla ja puistoissa", sanoo yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Kirkkojen lisäksi tilapäistä hätämajoitusta on tarjolla Helsingin Diakonissalaitoksen Munkkisaaren toimintakeskuksessa, Munkkisaarenkatu 16, jonne on myös siirretty Hermannin diakoniatalon yösuojan asiakkaat. Hätämajoitus Hermannissa päättyi viime viikolla.

Jos haluaa mukaan auttamaan yösuojien järjestelyissä, vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua netissä: www.vapaaehtoistyö.fi/helsinki


Jotta heillä olisi sijaa jouluyönä. Kuva: iStock