Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 02 >

Kirkoissa syödään ja viihdytään yhdessä

Kirkoissa syödään ja viihdytään yhdessä

09.02.2017 09:00

Suomessa syödään vähemmän yhdessä kuin missään muussa Euroopan maassa. Kun Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, on aloitettu kampanja, joka kannustaa syömään yhdessä. Monet Helsingin seurakunnista ovatkin jo tähän asiaan tarttuneet ja seurakunnissa järjestetään paljon muitakin yhteisiä ateriahetkiä kuin diakoniaruokailuja.

Yhteisöllisillä brunsseissa ja ruokailuissa kokoonnutaan yhteen kirkoille ja näin tavoitetaan usein alueen ihmisiä, jotka muuten eivät kirkolla kävisi. Valitse seuraavista omasi.

Esimerkiksi Viikin kirkon Iltaruoalla, Agronominkatu 5, syödään vapaaehtoisten valmistamaa kasvisruokaa keskiviikkoisin kello 17-19. Mukaan toivotaan lisää vapaaehtoisia. Ruoka maksaa omakustannushintaan vain euron henkilöltä.

Viikin pappi Outi Lantto kertoo, että Iltaruoka syntyi seurakuntalaisten aloitteesta. Toisella kirkolla on iltaperhekerho.

"Kun meillä ei sellaista voida tarjota, toivottiin edes ruokaa ja leikki tai -pelimahdollisuutta. Viisaasti ostaen 40−60 eurolla saadaan aikaan ruokaa 60−100 hengelle. Yksi vapaaehtoinen leipoo pieniä sämpylöitä joka toinen viikko, leipä on kauppojen hävikkileipää. Joskus saadaan hävikkikuormasta myös raaka-aineita", Lantto sanoo.

Alussa Iltaruoalla kävi lähinnä muskariperheitä, koska muskarit kokoontuvat samana iltana. Mutta sittemmin mukaan on alkanut tulla muitakin perheitä. Lisäksi ruokailemassa käy joitain pariskuntia, yksin asuvia ja opiskelijoita.

"Ulkomaalaisiakin käy suhteellisen paljon, kerran laskin kahdeksan kansallisuutta. Monet heistä eivät ole kristittyjä. Ruoka on aina edullisuudestaan huolimatta todella hyvää!", Lantto kertoo.

Yhä useammin ruoka tehdään vegaanisena, koska kyseinen ruokavalio on Viikissä aika yleinen. Lisäksi on kaikki selleri-, sipuli-, palsternakka- ja muut allergiat, jotka pyritään ottamaan huomioon. Iltaruoat jatkuvat viikottain 31.5. asti, paitsi 12.4., jolloin ei ole ruokailua.

Oulunkylässä maistellaan Lähi-idän herkkuja torstaisin

Pop-up ravintola Salaam aukeaa torstaisin Oulunkylän kirkolla, Teinintie 10. Ravintola on avoinna kello 12−17. Salaam tarjoaa Lähi-idän herkkuja buffetista, 5 euron käteishintaan, alle 7-vuotiaat lapset 2 euroa.

Paikan päällä voit nauttia joko kokonaisen aterian tai piipahtaa vain kahville tai teelle. Ruoan voi ottaa myös mukaansa.

Salaamin erikoisuutena Oulunkylässä on Lähi-idän ruoan lisäksi se, että tarjoilusta vastaavat turvapaikanhakijoina Suomeen saapuneet uudet naapurit. Herkuttelemalla buffetissa on mahdollisuus tukea heidän työllistymistään tulevaisuudessa.

Alppilan kirkon brunssilla käyty jo muutama vuosi

Alppilan kirkon brunssi ei esittelyjä kaipaa. Jo muutaman vuoden toiminut ja palkittu brunssi on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin brunssikentässä ja kyseinen brunssi palkittiinkin vuonna 2014.

Alppilan kirkon kahvilassa, Kotkankatu 2, pääsee nauttimaan hyvää kahvia, pientä purtavaa ja lounasta tiistaista perjantaihin kello 10−15. Alppilan kirkon brunssin kattaukset ovat lauantaisin kello 11 ja 13. Ruoka on mahdollista pyytää varausta tehdessä gluteenittomana, laktoosittomana tai vegaanisena.

Alppilan kirkon brunssi on ollut niin suosittu, että paikkansa kannattaa varata osoitteessa: alppilankirkonbrunssi@gmail.com tai p. 050 3639 575. Brunssin hinta on aikuisilta 15 euroa ja lapsilta 5 euroa.

Seurakunnissa on lisäksi monia harvemmin järjestettyjä brunsseja.

Isät ja lapset kokkaa -brunssi Pihlajamäen kirkolla

Isät ja lapset kokkaa -brunssi Pihlajamäen kirkolla, Liusketie 10, järjestetään lauantaina 25.3. kello 10−15. Isät aloittavat ruoan valmistelut kello 10 ja ruokailu on kello 13.

Ruoanlaittajiksi ilmoittaudutaan: jukka.holopainen@evl.fi. Jos taas menee syömään, ilmoittaudutaan kirkolle p. 09 2340 4427 torstaihin 23.3. mennessä.

Brunssin hinta 4 euroa/aikuinen, lapset 2 euroa, koko perhe max. 10 euroa. Brunssi on avoin kaikille. Kirkolle mahtuu 72 syöjää. Brunssilla saa infoa isä-lapsileiristä, joka pidetään Korpirauhan leirikeskuksessa 28.−30.7.2017.

Sinikka Backmanin brunssi Yhteisvastuulle Myllypurossa

Myllypuron ruokajakelun nokkanaisen Sinikka Backmanin brunssi järjestetään lauantaina 25.3.2017 kello 11 Yhteisvastuun hyväksi Myllypuron kirkolla, Myllynsiipi 10. Brunssin hinta on 15 euroa henkilöltä ja koko tuotto menee Yhteisvastuu -keräyksen kautta ihmiskaupan torjumiseen.

Ilmoittautuminen kirkkoherranvirastoon 09 2340 3300 maanantaihin 20.3. kello 14 mennessä. Katso lisää tietoa Yhteisvastuu -keräyksestä: http://www.yhteisvastuu.fi

Paavalin kirkolla on järjestetään naisten brunsseja ja vegaaninen kirkkopyhä

Paavalinkirkolla, Sammatintie 5, vietetään vegaanista kirkkopyhää sunnuntaina 5.3. Sen yhteydessä kirkkoväelle tarjotaan täysin vegaaninen brunssi. Jumalanpalvelus alkaa kello 10 ja päättyy noin kello 11.15 ja silloin alkaa brunssi.

Vegaanibrunssilla halutaan näyttää, että vegaaninen ruoka on, paitsi terveellistä ja eettinen valinta, myös älyttömän hyvän makuista. Mukaan tiimiin tarvitaan vapaaehtoisia kokkaajia jo lauantaille 4.3. noin 2−5 tunnin ajaksi ja lisäksi sunnuntaille heti aamusta alkaen kello 8 tai 9.

Olisiko tämä asia, jonka eteen olisit valmis tekemään vapaaehtoistyötä? Brunssi on osallistujille maksuton eli voit pyytää kaikki kaverisikin syömään ja ajatuksena on kerätä vapaaehtoinen maksu johonkin hyvään kohteeseen esimerkiksi Tuulispään hyväksi.

Lisää hyvinvointia tunnetaidoista − Naisten brunssi

Paavalinkirkolla, Sammatintie 5, on järjestetty aika ajoin ohjelmallisia Naisten brunsseja. Tänä vuonna sellainen on ollut helmikuussa ja seuraava on lauantaina 29.4.2017 kello 10.30−14.

Kello 10.30−12 Brunssi tarjolla alasalissa (10 €/7 € opiskelijat, kotiäidit, työttömät) Ilmoittaudu brunssille 21.4. mennessä: paavali.srk@evl.fi

Kello 12−13 "Lisää hyvinvointia tunnetaidoista" Terapeutti, työnohjaaja ja kirjailija Päivi Niemi puhuu tunnetaidoista. Päivi Niemi on kirjoittanut muun muassa kirjan "Hyvää mieltä ja tunnetaitoja".

Kello 13−14 Luennon antia laitetaan käytäntöön Päivi Niemen johdolla toiminnallisten pohdintojen, rukousosion ja loppukeskustelun avulla. Katso lisätietoja; http://www.puhkeakukkaan.fi/

Seurakunnissa järjestetään monenlaisia brunsseja ja yhteisiä ruokailuita. Yksi vakiintuneista brunsseista on Alppilan kirkon brunssi. Kuva: Kallion seurakunta