Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 03 >

Raha-asioiden neuvontaa laajennetaan Potti-rahojen turvin

Raha-asioiden neuvontaa laajennetaan Potti-rahojen turvin

31.03.2017 09:12

Helsingin seurakuntien Luther-potin kehittämisrahaa on myönnetty kolmelle hankkeille.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan torstaina 30.3., että vapaaehtoisten antamalle raha-asioiden neuvonnalle myönnetään 76 000 euroa kehittämisrahaa, Paratiisi -kehittämisidealle 30 000 euroa ja 23 400 euroa myönnetään rovastikunnalliselle nuorten parlamentti -kehittämisidealle.

Vapaaehtoisten antamaa raha-asiain neuvontaa (RARI) diakonian asiakkaille laajennetaan kehittämisrahalla Helsingissä uusille alueille. Jo nyt käynnissä olevien Itä- ja Länsi-Helsingissä neuvontojen rinnalle tulee uusia alueita yhteistyössä jo toimivien RARI-alueiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Taloudellisia vaikeuksia on monilla ja muun muassa maksuhäiriömerkintöjä on kertynyt ennätysmäärä, joka näkyy myös Helsingin seurakuntien diakoniatyössä aikaa vievinä ja monimutkaisina talousasioiden selvittelyinä. Raha-asioiden neuvonta luo diakoniatyöhön uuden resursseja säästävän tavan auttaa diakonian asiakkaita taloudellisissa asioissa sekä uusia vapaaehtoistehtäviä, joissa saadaan seurakuntien käyttöön helsinkiläisten osaamista ja ammattitaitoa.

Hanke on diakoninen. Malmin seurakunta on mukana hankkeessa 0,5 henkilötyövuoden panoksella. Neuvontaa laajennettaisiin nyt koko Helsingin alueelle.

Paratiisi ja nuorten parlamentti myös potin saajissa

Paratiisi -kehittämisidea on tapa luoda yhteyttä eri-ikäisten, eri seurakuntia ja kulttuuritaustoja edustavien ihmisten välille tekemällä yhdessä teatteria draaman, musiikin ja tanssin keinoin. Paratiisi on nimensä mukaisesti luomisen iloa, värejä, monimuotoisuutta ja työtä yhteisen päämäärän eteen.

Paratiisin on tarkoitus tuottaa sekä suuria musiikkinäytelmiä että pienimuotoisia draamoja. Tässä kehittämisideassa seurakunnan toimitiloja käytetään monipuolisesti, uudella tavalla.

Huopalahden rovastikunnallisella nuorten parlamentilla pyritään sitouttamaan nuoria seurakunnallisen ja rovastikunnallisen kasvatustyön kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nuoria osallistetaan hankkeessa kirkolliseen vaikuttamiseen sekä paikallistasolla että valtakunnallisesti. Työntekijäkeskeisyydestä halutaan mennä kohti nuorten omaa vastuunkantoa.

Tähtäyspisteenä on lopulta koko Helsingin laajuinen nuorten parlamentti ja toimijoita kehotetaan raportoimaan muille seurakunnille rovastikunnallisen hankkeensa etenemisestä. Seurakuntia kehotetaan maksamaan Tulevaisuusseminaarin osallistumiset ja matkakulut nuorten osalta omista budjeteistaan.

Sponssirahoja jaettiin viidelle

Helmikuun lopussa päättyneellä hakukierroksella kehittämisrahaa haettiin 20 hankkeelle. Sponssihakemuksia on 11 ja pottihakemuksia yhdeksän. Yhteensä uusille kehittämisideoille esitetään 164 000 euron tukea.

Yhteisen kirkkoneuvosto käsitteli myös sponssirahoja, niistä tuettavaksi valikoituivat kokeilut #sunnuntaimummit (9500 euroa), Puun takaa -dösä (9900 euroa), kristillisen meditaation ryhmien kehittämisprosessi (3000 euroa), sähköinen riparikortti (2300 euroa) ja hyvä design koti (9900 euroa).

Potti-kehittämisrahaa ei myönnetty tällä kertaa Gospelin viemää, Seikkailu Engelin kirkossa, Munkkiniemi -hankkeelle, Rohkeasti avoin! sekä Häävideolle. Lähinnä hakemuksia hylättiin siitä syystä, että hankkeissa ei nähty uutta, seurakuntien toimintakulttuuria muuttavaa ideaa tai toimintaa.

Luther-potin kehittämisrahaa annetaan muun muassa vapaaehtoisten antamaan raha-asioiden néuvontaan, jota laajennetaan koko Helsinkiin. Talousvaikeuksia on nyt monilla.