Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 03 >

Seurakuntayhtymän tilinpäätös ylijäämäinen, säästötoimet jatkuvat silti

Seurakuntayhtymän tilinpäätös ylijäämäinen, säästötoimet jatkuvat silti

31.03.2017 08:59 / päivitetty 31.03.2017 09:29

Helsingin seurakuntayhtymän viime vuoden tilinpäätös on runsaat neljä miljoonaa euroa ylijäämäinen. Talousarviossa varauduttiin neljän ja puolen miljoonan alijäämään, joten tulos on yli kahdeksan miljoonaa parempi kuin ennakoitiin.

Suurin syy poikkeamaan budjetista on kirkollisverotulojen kehitys ennakoitua parempana. Ne nousivat miljoonalla eurolla, kun niiden ennakoitiin laskevan viisi miljoonaa euroa. Henkilöstösupistukset alkavat myös vähitellen vaikuttaa, henkilöstömenot olivat nyt noin kolme miljoonaa pienemmät kuin edellisenä vuonna.

Osittain hyvää tulosta selittävät myös satunnaiset sijoituskiinteistöistä saadut myyntivoitot sekä vielä vanhasta yhteisöveron tuotosta saadut noin kolmen miljoonan euron "hännät".

Näitä tuloja ei vastaisuudessa ole, kun kirkko ei enää saa osuutta yhteisöveron tuotosta, vaan valtiolta kiinteän korvauksen yhteiskunnallisten palveluiden hoidosta. Edellisenä vuonna yhteisöveron tuottoja vielä saatiin ja näitä satunnaisia myyntivoittoja oli vielä enemmän. Tällöin tilinpäätös oli 14,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Positiivisista tilinpäätöksistä huolimatta Helsingin seurakuntayhtymässä aiotaan jatkaa tiukkaa taloudenpitoa ja säästötoimia. Tämä johtuu siitä, että tulevaisuuden näkymät eivät ole kovinkaan ruusuiset.

Muutos yhteisöveron osuudesta kiinteään valtion rahoitukseen merkitsee vuositasolla useiden miljoonia euroja pienempiä tuloja. Kirkollisveron ei ennakoida jatkossa pysyvän samalla tasolla. Taloutta ei myöskään voi perustaa satunnaisiin sijoitusomaisuudesta saatuihin tuottoihin, joita ei ole säännöllisesti.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi omasta puolestaan tilinpäätöksen torstaina 30.3. Samalla se keskusteli talouden tulevaisuuden linjauksista. Keskustelun viesti on, että säästötoimia on syytä edelleen jatkaa, jotta seurakuntayhtymän talous pysyy vastakin hyvässä kunnossa tulojen vähenemisestä huolimatta.

Tarkan euron linjalla mennään edelleenkin Helsingin seurakunnissa. Tulojen ei arvioida kasvavan tulevina vuosina.