Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 03 >

Sosiaalifoorumi valtaa Seurakuntien talon lauantaina 1.4.

Sosiaalifoorumi valtaa Seurakuntien talon lauantaina 1.4.

29.03.2017 11:15 / päivitetty 29.03.2017 11:17

Lauantaina 1.4. Kallion seudun täyttää Suomen Sosiaalifoorumin lähes 40 työpajaa ja seminaaria. Helsingin seurakunnat ovat myös mukana monessa Sosiaalifoorumin tapahtumassa ja Seurakuntien talo on yksi Sosiaalifoorumin tapahtumapaikoista.

Tänä vuonna aiheina mm. sote-uudistus, ilmastokriisi, Lähi-itä, lähimetsät sekä veroparatiisit ja vapaakauppasopimukset. Poimintoja Seurakuntien talon ohjelmasta:

Ilmastokriisi – paikallinen on globaali

Seurakuntien talo, Engel-sali (Kolmas linja 22B) kello 12–13.45

Sosiaalifoorumi saa tänä vuonna vieraan kansainvälisestä dialogiverkostosta, kun United Planet Faith and Science Initiativen (UPFSI) toiminnanjohtaja Stuart Scott pyrkii vastaamaan kysymykseen: Voivatko tiede ja uskonnot löytää yhteisen tien ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavan ilmastokriisin edessä?

Toisena aiheena tilaisuudessa on ruokatuotannon ilmastovaikutuksien vähentäminen ja tätä on avaamassa FT Anu Harkki. Harkki on toiminut tutkimusjohtajana ruoan raaka-aine ja metsäkemian teollisuudessa sekä johtotehtävissä Sitrassa, MTT:ssä ja Luonnonvarakeskuksessa.

Tilaisuuden järjestää Climate Reality Verkosto yhteistyössä Helsingin seurakuntien Avoimet Ovet hankkeen ja Suomen Unitaariunversalistinen Seura ryn ja Uskot ilman rajoja ryn kanssa. Tilaisuuden juontavat Ahti Tolvanen ja Helsingin seurakuntien uskontodialogipastori Heidi Rautionmaa.

Lisätietoa Stuart Scottista ja hänen luotsaamastaan verkostosta, jonka perustajina ovat hänen lisäkseen mm Desmonmd Tutu ja James Hansen: http://www.upfsi.org/about/

Tapahtuman löydät myös Facebookista nimellä Suomen sosiaalifoorumi 2017. Tapahtuma on osa Oikeudenmukaisuutta rajallisella maapallolla -teemaa.

Näkökulmia paperittomuuteen Suomessa

Seurakuntien talo, Sutinen, Kolmas linja 22B, kello 12–13.45

Näkökulmia paperittomuuteen Suomessa. Keskustelutilaisuus, jossa nostetaan esiin paperittomuuteen johtavia syitä ja seurauksia sekä vaikuttamismahdollisuuksia yhdessä. Infoa eri tahojen järjestämistä palveluista paperittomille. Tervetuloa jakamaan kokemuksia ja verkostoitumaan!

Tilaisuudessa alustajina ja keskustelijoina edustajia seuraavilta tahoilta mm. Pakolaisneuvonta ry / Paperittomat-hanke, Helsingin Diakonissalaitos, Helsingin ev.lut. seurakuntien erityisdiakonian paperittomat -hanke, Global Clinic -paperittomien terveyspalvelu. Tapahtuma on osa Yhdessä! -teemaa.

Ikäsyrjintä työelämässä -paneeli

Seurakuntien talo, Silvennoinen, Kolmas linja 22B, kello 14–15.30

Ikäsyrjintä koskettaa yhä nuorempia. Jo moni yli 40-vuotias törmää työnhaussa ikämuuriin. Ikääntyviä työntekijöitä torjutaan työnhaussa ja painostetaan eläkkeelle, mutta samaan aikaan yhteiskunta-, ikä- ja työpoliittisessa keskustelussa puhutaan työurien pidentämisen tarpeesta. Myös entistä useampi 30-vuotias kokee eriarvoista kohtelua nuoren ikänsä vuoksi.

Helsingin seurakuntayhtymän Yhteiskunnallisen työn ja 3+1-ryhmän 1.4. kello 14 Sosiaalifoorumissa, Kolmas linja 22b, tila Silvennoinen, järjestämässä paneelissa pohditaan mm. Miten ikäsyrjintä ilmenee, millä aloilla sitä koetaan eniten, mitkä ovat sen seuraukset ja miten sitä voisi ehkäistä.Mukana keskustelemassa erikoistutkija Marjut Pietiläinen, Senior Partner, Advisor Pirjo Varjus-Pitkälä ja lakimies Pertti Hyvärinen. Tapahtuma on osa Yhdenvertaisuutta! -teemaa.

Rauhan unelma

Seurakuntien talo, Sonck, Kolmas linja 22B, kello 14–15.30

Miten rakentaa yhteiskuntarauhaa kasvatuksessa ja ruohonjuuritason toimintojen kautta? Miten luodaan välittävää keskustelua ja yhteistyötä eri uskontoja ja katsomuksia edustavien välille? Tuodaan esille kentän konkreettisia haasteita ja käytännön ratkaisumahdollisuuksia uskontodialogiseen yhteyteen.

Järjestäjinä Helsingin ev.lut. seurakuntien Avoimet ovet, Kansainvälinen musliminaisten unioni, Resalat islamilainen yhdyskunta ja Religions for Peace Suomen naiset. Tapahtuma on osa Yhdessä! -teemaa.

Aito media uhattuna

Seurakuntien talo, Sonck, Kolmas linja 22B, kello 16–17.30

Mikä on median rooli nykypäivän Suomessa ja kärjistyneessä julkisessa keskustelussa? Tilaisuudessa etsitään ratkaisuja kriisiytyneen yhteiskunnallisen keskustelun parantamiseksi muun muassa dialogisesta ja sovittelevasta journalismista.

Seminaarissa keskustellaan median tilasta ja roolista polarisoituvassa yhteiskunnassa sekä etsitään uudistamisen keinoja mm. dialogisesta ja sovittelevasta journalismista. Emeritusprofessori ja rauhantutkija Tapio Varis puhuu aiheesta Totuudet ja uskot mediassa.

Variksen alustusta kommentoivat dialogiasiantuntijat Noora Kettunen ja Sara Salmani. Sosiaalifoorumin ohjelmaan kuuluvan tilaisuuden juontavat Anu Leinonen ja Heidi Rautionmaa.

Tilaisuuden järjestävät Suomen Anna Lindh -verkosto, Kaupunki yhteisönä ry, Qufi Creative sekä Avoimet ovet -hanke. Tapahtuma on osa Media ja manipulointi -teemaa.

Meditaatio, sisäinen tila ja kokonaisvaltainen hyvinvointi

Seurakuntien talo, Kappeli, Kolmas linja 22B, 3.krs, kelo 14–16

Työpajassa syvennytään meditaation, mindfulnessin ja helppojen läsnäoloa avaavien menetelmien avulla hyvinvointiin kokonaisvaltaisena kysymyksenä. Tarkoituksena on matalalla kynnyksellä tutustua muutamiin meditaation menetelmiin ja hyvinvoinnin kysymyksiin joita voi soveltaa omassa elämässä.

Työpajaa vetää pastori, hengellinen ohjaaja Henri Järvinen. Henri on toiminut vuosia yliopistoissa ja kirkossa hengellisen ohjauksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana sekä aktiivisesti myös Sosiaalifoorumi-liikkeessä. Järjestäjinä Helsingin ev.lut. seurakunnat ja Kristillisen meditaation yhteisö Suomessa.

Suomen sosiaalifoorumi on kansalaiskeskustelun paikka. Sosiaalifoorumissa etsitään seminaarien, paneelikeskustelujen, työpajojen, teatterin, valokuvataiteen ja musiikin voimalla inhimillisiä vaihtoehtoja vallitsevalle uusliberalistiselle politiikalle sekä ratkaisuehdotuksia Suomen ja maailman ongelmiin. Tapahtuman järjestäjinä on suuri joukko erilaisia kansalaisjärjestöjä, verkostoja, yhteiskunnallisia liikkeitä, ay-liike, kirkollisia ja kulttuurialan toimijoita. Lisätietoa Suomen Sosiaalifoorumin ohjelmasta 1.4.2017: http://www.sosiaalifoorumi.fi/ohjelma/


Suomen sosiaalifoorumin tapahtumia on paljon myös Seurakuntien talolla.