Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 03 >

Paastota voi pahan puhumisesta, rumuudesta ja tuhlaamisesta

Paastota voi pahan puhumisesta, rumuudesta ja tuhlaamisesta

22.03.2017 12:42 / päivitetty 29.03.2017 13:29

Perinteinen paasto saa koko ajan uusia muotoja. Somepaasto alkaa olla jo tuttu juttu, mutta muitakin tapoja paastota on. Osalle koko paastonaika on ihan vieras asia, miksi luterilainen paastoaisi ja millaisilla tavoilla luterilaiset paastoavat?

"Mitä tahansa juhlaa syntymäpäivistä jouluun kannattaa valmistella, arki ei noin vain käänny juhlaksi. Siitä on kyse myös paastossa, valmistaudumme juhlaan. En osaa sanoa, onko varsinaista luterilaista paastoa, mutta kristillistä paastoa kyllä", kertoo Kallion seurakunnan pastori Visa Viljamaa.

Kristillinen paasto poikkeaa Viljamaan mukaan lähtökohdiltaan esimerkiksi muusta ruokapaastosta; kristillisessä paastossa matka on tärkeämpi kuin vaikkapa pudonneet kilot. Paasto tarvitsee myös kahta asiaa: rukousta ja yhteisöä.

"Paasto ilman rukousta ei yleensä kestä pääsiäiseen asti, tästä on omaa kokemusta. Paasto on myös yhteisöllinen asia. Ei siten, että valitamme omaa kurjuuttamme ja kuinka hankalaa paasto on, tai muuten teemme numeroa omasta paastostamme, vaan kristittyjen kokoontuessa yhteen saamme voimaa paitsi Kristuksesta, hänen esimerkistään ja läsnäolostaan ehtoollisessa, myös toinen toisistamme ja esirukouksesta."

Myös henkilökohtaista rippiä Viljamaa soisi ihmisten hyödyntävän paastossaan enemmän. Ripissä myönnetään asioita ääneen, jolloin ne saavat muodon ja tulevat ikään kuin todemmiksi.

"Ruokapaasto, rukous ja heikommassa asemassa olevien auttaminen ovat paaston ytimessä. Jeesus sanoo Matteuksen evankeliumissa "kun paastoatte," ei "jos paastoatte." Siinä on hyvä syy paastota", Viljamaa tiivistää.

Kärsimyksen sunnuntai on 2.4. ja silloin eletään syvintä paastoa ja käydään kohti hiljaista viikkoa.

Kohtuus kaikessa, myös paastossa

Paasto siis tarvitsee yhteisön tukea onnistuakseen. Kysyimme sosiaalisessa mediassa, tarkemmin Facebookissa, miten ihmiset aikovat paastota tai paastoavat. Tässä lisää vinkkejä paastoon.

Kohtuullisuus on yksi paastonajan teemoista. Niinpä yksi ilmoittaa paastoavansa kohtuullisesti, mikä tarkoittaa, että tekee kaikkea kohtuullisesti, mutta ei mitään absoluuttisesti, ehdottomasti. "Överiksi vetäminen johonkin suuntaan on niin helppoa."

"Aion mennä nukkumaan ajoissa. Tähän on ihan selkeä syy ja se on kova kilvoittelun paikka yökukkujalle." Roskattomuus eli zero waste on myös erään vastaajan mielestä hyvä teema paastolle, mutta muutenkin elämässä.

"Usean vuoden ajan olen koko paastonajan pukeutunut niin että päällä on aina jotakin kierrätettyä. Paastonaikaa tulee kyllä silloin miettineeksi joka aamu vaatteita valitessaan."

Jollakin on poistopaasto. Joka päivä luovutaan yhdestä esineestä, joka on itselle turha. Tila lisääntyy, olo kevenee ja ehkä tavaralle löytyy myös uusiokäyttöä ja muita onnellisia käyttäjiä.

Hengellistä kilvoittelua

Eräälle paastoajalle vaikeinta on tähän mennessä ollut "Kun olet huoneessa, ole huoneessa" -paastoa. Tämä tarkoittaa läsnäoloa siellä, missä on − eli esimerkiksi kokouksessa puhelin pysyy laukussa, eikä sitä käytetä salaa pöydän alla meileihin vastaamiseen.

Kyseessä on siis tavallaan multitasking-paasto eli ei tehdä montaa asiaa samanaikaisesti vain keskitytään olennaiseen. Tämä paastotapa onkin kaikin tavoin paaston hengen mukaista, koska silloin on mahdolisuus hiljentää tahtia, luopua turhasta ja keskittyä olennaiseen.

Paluu juurille voisi olla myös paaston juttu eli katsotaan, mitä isot kirkot tekevät ja apinoidaan niiltä. Myös aika-aspektia korostetaan. Mietitään mihin kulutetaan aikaa (sanomalehteen, Facebookiin) ja mihin voisi sitä paaston aikana käyttää (rukoukseen, lukemiseen).

Toimivana paastona pidetään myös hengelliseen elämään syventymistä. Sen sijaan, että miettisi mistä luopua, luetaankin päivittäin lukea Raamattua ja rukoillaan. Toimitaan siis vähän samalla logiikalla kuin jos päättäisi nukkua enemmän: mennään sänkyyn yhdeksältä, eikä mietitä mitä kotitöitä jätetään tekemättä. Kyllä ne siitä luonnistuvat.

Liha tottelee kuria?

Joskus kannattaa ottaa esikuvista mallia paastoonsa. Britannian pääministeri Theresa May paastoaa esimerkiksi sipseistä.

Hauskalta kuulostaa myös marsudieetti, johon kuuluu ainakin liikunnallinen puoli, jossa kuljetaan tarkasti seinän vierustaa ja kaikki aukeat paikat kipitetään mahdollisimman nopeasti. "Voi olla, että pellettien ja heinän lisäksi voi syödä varovasti kurkun kantoja ja porkkanan kuorta", arvioi marsudieetistä kertonut.

Jotkut kokeilevat oikeastikin jostain luopumista. Luovutaan vaikkapa lihan syönnistä paaston ajaksi tai luovutaan uusien tavaroiden kuten uusien vaatteiden tai kenkien ostamisesta. Tuhlauspaasto voi siis olla hyvä ajatus, ostetaan vaikkapa edullista ruokaa ja jätetään herkut ja ylimääräiset mieliteot ostamatta.

Paastota voi myös kurjista asioista

"Yhtenä vuonna paastosin kurjista asioista. Jokaisena päivänä keskityin ainakin hetkeksi miettimään hyviä asioita ja pyrin huolehtimaan siitä, että jokaisessa päivässäni on iloa", kertoo eräs Facebook-kyselyyn osallistunut.

Toisella taas ystävä paastosi rumuudesta ja osti tuoreita kukkia kotiinsa. Vaikka se äkkiseltään voi kuulostaa tuhlaavuudelta, se ei ollut sitä, vaan kyseessä oli tilan raivaaminen hyville ja kauniille asioille arjessa.

Paastotapoja on monia. Kaikki eivät suinkaan usko kieltäytymisen voimaan. Toiselle sopivat paremmin aktiiviset asiat, kuten kiitollisuuslistauksen tekeminen, kuin jonkun asian poisjättäminen.

Useat kokeilevat paastonaikana taukoa somesta, mobiili-, tietokone- tai konsolipelaamisesta tai mediasta.

Paastoa pahasta, rakasta enemmän

Jotkut uppoutuvat niin kirkollisiin tunnelmiin, että jopa liturgiset väritkin on otettu paastonajaksi käyttöön. Paastoa muistetaan kotona violeteilla tai sinisillä liinoilla ja violeteilla tulppaaneilla. Kukkakauppias on jo oppinut, että tämän paastovinkin antaja ostaa keltaisia narsisseja vasta ihan pääsiäisen alla.

Jonkun taas kerrotaan lopettaneen teennäisen hymyilyn yleisöpalvelutehtävissä. Toisin sanoen ulkoa ohjatun miellyttämisen lopettamista voi myös harkita. Kaikki sujuu silti ihan hyvin, koska aitous on se, mitä ihmiset arvostavat.

Henkiselle puolelle menee myös pahan puhumisesta paastoaminen. Pahan puhuminen koskee myös itseä, eikä vain toisia ihmisiä, itseäkin kohtaan saa olla armollinen.

Joillekin paasto tarkoittaa taas enemmän eikä vähemmän. Paaston aikana tulisi osoittaa enemmän rakkautta.

Katso lisää paastovinkkejä: www.ekopaasto.fi

Paastovinkkien antajista yksi paastosi rumuudesta ja osti tuoreita kukkia kotiinsa. Toinen taas osti violetteja tulppaaneja kotiinsa, koska paastonajan liturgiset värit ovat violetti ja sininen. Kuva: Pixabay