Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 03 >

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan Helsingin kirkoissa

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan Helsingin kirkoissa

23.03.2017 08:00 / päivitetty 03.04.2017 14:06

Kielteisiä turvapaikkapäätöksiä luetaan 15 Helsingin seurakunnassa, mukana on 12 suomenkielistä ja kaikki kolme ruotsinkielistä seurakuntaa. Pääsääntöisesti turvapaikkapäätöksiä luetaan jumalanpalveluksissa kärsimyksen sunnuntaina 2.4.

Päätöksiä luetaan Haagassa, Kalliossa, Lauttasaaressa, Malmilla, Munkkiniemessä, Paavalissa, Pakilassa, Oulunkylässä, Roihuvuoressa, Tuomiokirkkoseurakunnassa, Töölössä ja Vuosaaressa sekä ruotsinkielisissä Matteuksen, Petruksen ja Johanneksen seurakunnissa.

Lisäksi Kampin kappelissa päätöksiä luetaan pääsiäistä edeltävällä hiljaisella viikolla 10.–13.4. kello 13 alkavissa tilaisuuksissa, joissa luetaan yksi päätös per päivä ja lisäksi kyseisen päivän psalmi.

"Kun luen turvapaikkapäätöksiä, ajattelen niitä kirjanneella virkamiehellä olleen myös suurta ymmärrystä turvapaikanhakijoiden tilannetta kohtaan. Virkailijoillakaan ei ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan. Päätökseen kirjataan, että kaikki edellytykset turvapaikan myöntämiselle periaatteessa täyttyvät, mutta silti turvapaikkaa ei voida myöntää. Ja se johtuu taustalla olevasta poliittisesta päätöksestä", sanoo Matteuksen kirkkoherra Stefan Forsén.

Hän painottaa, että turvapaikkapäätösten lukeminen seurakunnissa ei ole suunnattu yksittäisiä Migrin eli Ulkomaalaisviraston työntekijöitä kohti. Sen sijaan lukemisella kiinnitetään huomiota yhteiskunnan nykytilaan.

"Yhteiskunnassamme on avoin haava, kun monet turvapaikanhakijat tulevat karkotetuksi maastamme. Päättäjiemme suulla olemme myös itse sanomassa, että turvapaikanhakijoilla on syytä pelätä henkensä edestä, ei se silti riitä turvapaikan saamiseksi. Tähän näiden tekstien sisältämään tuskaan liitymme nyt rukouksin, emme saarnataksemme sitä, että olisimme päätyneet parempaan lopputulokseen kuin muut."

Kirkko seisoo vaikeasssa tilanteessa olevien rinnalla

Johanneksessa päätöksiä luetaan sunnuntaina 2.4. jumalanpalveluksissa kello 10 Pyhän Jaakobin kirkossa Lauttasaaressa ja kello 12 Johanneksenkirkossa.

"Mielestäni on tärkeää, että meitä muistutetaan siitä absurdista ja epäoikeudenmukaisesta tilanteesta, jossa joitakuita pakotetaan palaamaan takaisin paikkaan ja olosuhteisiin, joita he ovat tänne paenneet, sanoo monikulttuurisen työn koordinaattori Carre Lönnqvist Johanneksen seurakunnasta.

Hänestä on tärkeää, että kirkko seisoo vaikeassa tilanteessa olevien ihmisten rinnalla.

"Se on työtä, jota teemme koko ajan muutenkin muun muassa diakoniassa. Nyt meillä on täällä lähimmäisiä, jotka ovat paenneet eri konfliktialueilta ja joiden tulisi saada apua vähintään tilapäiseen oleskeluun."

Aiemmin paljon lasten ja nuorten kanssa työskennellyt Lönnqvist viittaa yhteen Raamatun tunnetuimmista kertomuksista, laupiaaseen samarialaiseen:

"Olemme monta kertaa lukeneet, piirtäneet, näytelleet ja muilla tavoin eläytyneet tähän kertomukseen. Olisipa sen sanoma nyt meille esikuvana myös todellisessa elämässä," Lönnqvist sanoo.

Töölössä kielteinen turvapaikkapäätös luetaan su 2.4. kello 17 alkavassa Pop-messussa Töölön kirkossa, Topeliuksenkatu 4. Huopalahden kirkossa turvapaikkapäätöksiä luetaan 2.4. kello 10 alkavan messun jälkeen kirkkosalissa, Vespertie 12.

Esimerkiksi Tuomiokirkkoseurakunnassa päätöksiä luetaan ääneen kärsimyksen sunnuntaina 2.4. kahdessa messussa. Nämä messut ovat Tuomiokirkon messu kello 10 ja Ruoholahden kappelin messu kello 12. Kallion seurakunnassa niitä luettiin jo sunnuntaina 19.3. Katso oman seurakuntasi tilaisuudet tapahtumakalenterista.

We see you Migri -kampanja

We see you Migri –kampanja sai alkunsa, kun näyttelijät noin tusinassa teatterissa lukivat 1. maaliskuuta ääneen kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Tarkoituksena on ottaa kantaa Suomen tiukentuneeseen turvapaikkapolitiikkaan ja vaikuttaa päättäjiin, jotta turvapaikanhakijoita kohdeltaisiin humaanimmin.

Turvapaikanhakijoiden mielenilmaus Rautatientorilla on jatkunut viikkokausia. Kuva: Peter Mustonen