Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

Uusia kirkkoja käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien häihin

Uusia kirkkoja käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien häihin

06.04.2017 16:10 / päivitetty 07.04.2017 14:28

Tällä viikolla Kallion ja Herttoniemen seurakunnat päättivät avata ovensa samaa sukupuolta olevien parien häille. Tuomiokirkkoseurakunnan osalta päätös tilojen käytöstä menee tuomiokapitulin ratkaistavaksi.

Helsingissä on nyt useita seurakuntia, joiden kirkoissa samaa sukupuolta olevat parit voivat viettää häitään. Tällä viikolla Haagan ja Kallion seurakuntaneuvostot päättivät tilojensa olevan käytettävissä samaa sukupuolta olevien häihin.

Tuomiokirkkoseurakunnan tilapäätös taas etenee tuomiokapitulin ratkaistavaksi, koska kirkkoherralla oli seurakuntaneuvoston enemmistön kanssa eriävä mielipide tilojen käytöstä. Enemmistö (12–4) Tuomiokirkkoseurakunnan neuvoston jäsenistä olisi avannut kirkot samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen tai siunaamiseen. Helsingissä tämä on ensimmäinen uuteen avioliittolakiin liittyvä tilankäyttöä koskeva tapaus, joka etenee tuomiokapitulin ratkaistavaksi. Lue lisää Tuomiokirkkoseurakunnan päätöksestä.

Aiemmin myös Haagan, Malmin, Munkkiniemen, Paavalin, Pakilan ja Töölön seurakuntaneuvostot ovat päättäneet, että kyseisten seurakuntien kaikki tilat ovat käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien juhliin, mukaan lukien vihkiminen tai siunaaminen.

Lisäksi kirkkoherran päätöksellä Oulunkylän ja Vartiokylän seurakunnan tilat ovat kaikkien parien käytettävissä.

Monia kirkkoja kaikkien parien käytössä

Toisin sanoen häitään varten kirkkoa voi tiedustella 10 seurakunnasta ja valita hääkirkkonsa yli 20 kirkkorakennuksen joukosta. Käytettävissä ovat muun muassa Huopalahden kirkko Haagasta, Herttoniemen seurakunnan kirkot eli Herttoniemen, Kulosaaren ja Myllypuron kirkot, Kallion kirkko, Malmin seurakunnan alueella olevat kuusi kirkkoa, joihin kuuluu mm. Viikin kirkko, Munkkiniemen ja -vuoren kirkot, Paavalin kirkko, Oulunkylän alueella Oulunkylän vanha ja uusi kirkko, Käpylän sekä Maunulan kirkot, Pakilassa Hyvän Paimen kirkko, Vartiokylän ja Matteuksenkirkon ohella Puotilan kappeli, Temppeliaukion kirkko ja Töölön kirkko. Tutustu kirkkoihin www.kirkkohäät.fi -sivulla.

Lisäksi Helsingin seurakuntayhtymän tiloista käytössä ovat Seurakuntien talon kappeli, Snellun kappeli, Hermannin diakoniatalon kirkkosali ja Mustasaaren kappeli.

Rukous kanssa ja puolesta onnistuu kaikkialla

Rukous kanssa ja puolesta onnistuu kaikissa seurakunnissa ja sakraalitiloissa. Ruotsinkielisen Johanneksen seurakuntaneuvosto päätti, että sen kirkot Johanneksenkirkko ja St. Jacobin kirkko ovat avoinna avioliiton siunaamista varten, mutta vihkimisen suhteen odotetaan kirkon yhteistä päätöstä.

Lisäksi itäisen Helsingin ruotsinkielinen seurakunta Matteus antaa muut kuin sakraalitilat vihkimisen sisältävään juhlakäyttöön. Avioliiton esteiden tutkinnan voi pyytää mistä tahansa Helsingin seurakunnasta.

Kaikki seurakunnat myös vuokraavat tilojaan juhlakäyttöön. Suurin osa seurakunnista antaa juhlakäyttöön myös sakraalitilat. Silloin kun kyse on rukouksesta kanssa ja puolesta tai kirkollisesta toimituksesta, tilojen käyttö on lähtökohtaisesti ilmaista. Asia kannattaa varmistaa tapauskohtaisesti seurakunnasta. Lue lisää.

Kallion kirkon tilat ovat nyt käytössä kaikkien parien häitä varten.