Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

Helsingin piispa ja kirkkoherrat: "Vihapuhe on syntiä"

Helsingin piispa ja kirkkoherrat: "Vihapuhe on syntiä"

10.04.2017 09:59 / päivitetty 04.05.2017 09:12

Helsingin piispa Irja Askola ja ev. lut. seurakuntien 21 kirkkoherraa ottavat pääsiäisen alla kantaa vihapuheeseen ja kirkon työntekijöiden näkyvään läsnäoloon mielenosoituksissa.

Viime viikolla Helsingin seurakuntien työntekijöitä ollut mukana vastustamassa turvapaikanhakijoiden palauttamista maihin, joissa ihmisten turvallisuutta ei voida taata.

Piispa ja kirkkoherrat toteavat, että kirkon tulee kulkea niiden rinnalla, jotka ovat syrjäytettyjä.

"Kirkon ovelle kolkuttavalle ovi avataan. Oli hän sitten koditon suomalainen, paperiton ulkomaalainen tai tuntematon ohikulkija. Kaikki ovat Jumalan luomia ainutkertaisia ihmisiä ja siksi arvokkaita. Lähimmäisyys on jakamatonta. Siksi kukaan ihminen ei ole laiton eikä kenenkään auttaminen ole laitonta."

Helsingissä on hiljaista viikkoa edeltänyt poikkeuksellinen vastakohtien kärjistyminen. Suomeen apua pyytämään tulleiden turvapaikkahakijoiden päätösten käsittely on jakanut mielipiteitä. On nähty pilkkahuutoja niin karkotettavalle pakkopalautettavalle kuin työtään tekevälle poliisille.

"Vihapuhe on syntiä eikä se laannu, jos siitä ei puhuta avoimesti ja jos sille ei aseteta rajoja. Sen sijaan rajoja ei pidä asettaa ihmisten keskinäiselle kohtaamiselle", sanovat kirkkoherrat kannanotossaan.

Jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen

Piispa ja kirkkoherrat myös korostavat, että jokaisella on oikeus mielipiteen- ja sananvapauteen. Osallistuessaan muun muassa mielenilmauksiin kirkon työntekijät ja muut kristityt käyttävät tätä oikeuttaan.

Kannanotossa korostetaan, että kirkon tehtävä on myös julistaa rakkautta, oikeutta ja kohtuutta. "Joskus tämä merkitsee myös kritiikkiä yhteiskunnassa tehtyjä päätöksiä ja käytäntöjä tai päätään nostavia kovia, lähimmäisistä piittaamattomia, arvoja kohtaan. Tähän liittyvät voimakkaat kannanotot maahanmuuttajien puolesta."

Vastakohtia kärjistämällä ei kuitenkaan piispan ja kirkkoherrojen mielestä rakenneta sovintoa. Paastonaika haastaa meitä tarkistamaan käsityksiämme ja tapojamme.

"Rauhaa rakennetaan sovintoa edistävillä kohtaamisilla. Tällöin ensimmäistä pääsiäistä ei vietetty turhaan kun Kristus vapautti meidät synnin, kuoleman ja kaiken pahan vallasta", sanovat piispa ja kirkkoherrat.

Lue Helsingin piispa Irja Askolan ja kirkkoherrojen yhteinen kannanotto kokonaisuudessaan tästä:

www.helsinginseurakunnat.fi/kannanotto