Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

Seurakuntien kerhot tarjoavat turvallisen paikan

Seurakuntien kerhot tarjoavat turvallisen paikan

17.04.2017 08:00 / päivitetty 19.04.2017 10:30

Helsingin seurakunnat järjestävät sekä päivä- että iltapäiväkerhotoimintaa, haku molempiin on nyt käynnissä.

Esimerkiksi Malmin seurakunnassa järjestetään iltapäiväkerhotoimintaa sekä Puistolan että Viikin kirkoilla. Iltapäiväkerhot toimivat yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Ensi syksynä kaupunki tarjoaa mahdollisuuden iltapäiväkerhoon sekä eka- että tokaluokkalaisille, mikä on luonut painetta löytää uusia kerhopaikkoja. Seurakunnat haluavat tukea perheitä antamalla useammalle lapselle paikan iltapäiväkerhossa yhteistyössä kaupungin opetusviraston kanssa.

Malmin seurakunnassa Puistolan kirkolla on pidetty koululaisten iltapäiväkerhoa vuosien ajan. Maija Kaseva-Herranen odottaa ennen puoltapäivää ensimmäisten koululaisten saapumista. Lapsia tulee Puistolan kirkolle yhteensä neljästä eri koulusta, useimmat kuitenkin tulevat aivan kirkon naapurista. Ilmoitustaululle on tarkasti merkitty, milloin lapset pääsevät koulusta.

Turvallista ja kodinomaista toimintaa

Pian ensimmäiset lapset saapuvat. Riisuttuaan he ryhtyvät heti leikkimään. Tytöt leikkivät hetken aikaa nukketalolla. Sitten he keräävät nuket takaisin kaappiin ja alkavat soittaa rytmisoittimia.

Samanaikaisesti viereisessä huoneessa pojat löytävät rakennussarjan. Hetken kuluttua pojat painivat keskenään. Ohjaaja seuraa silmä kovana vieressä, ettei keneenkään satu.

− Meillä on tavoitteena saada tästä turvallinen ja kodinomainen kerhopaikka. Lapset saavat leikkiä vapaasti. Koulupäivän jälkeen tärkeää on myös saada aikaa lepoon ja rauhoittumiseen, Kaseva-Herranen kertoo.

Iltapäiväkerhossa lapsilla on mahdollisuus leikkiä, liikkua, tehdä läksyjä ja saada kokemuksia erilaisista kädentaidoista. Lapset leikkivät myös ulkona.

Puistolassa valitaan viikon henkilö

Paikalla on kolme aikuista läsnä koko ajan. Kello 14 maissa yksi heistä valmistaa keittiössä ravitsevan välipalan. Kerran viikossa yksi lapsista on valittu viikon henkilöksi. Häntä haastatellaan ja kysytään hänelle tärkeistä asioista. Kyselyn huipennuksena hän saa valita yhden välipalan, joka tarjotaan seuraavalla viikolla.

Ensi lukuvuonna Malmin seurakunnalla on kaksi kerhopaikkaa. Puistolan lisäksi uusi iltapäiväkerho alkaa Viikin kirkolla.

− Viikissä on ollut pulaa iltapäiväkerhopaikoista useamman vuoden ajan. Siksi päätimme perustaa sinne uuden iltapäiväkerhopaikan. Toivottavasti perheet löytävät uuden iltapäiväkerhopaikan, kertoo seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Johanna Laurinen.

Kirkot ovat Laurisen mukaan luontevia iltapäiväkerhopaikkoja, sillä niissä on hyvät tilat ja monipuoliset toimintavälineet. Seurakunnan kerhoista vastaavat ammattinsa osaavat lastenohjaajat. Iltapäiväkerhoissa lapset ja heidän perheensä tutustuvat muutamiin seurakunnan työntekijöihin.

Kirkon iltapäiväkerhoissa kristillinen arvopohja

Iltapäiväkerhojen kristillinen arvopohja on yhtenevä kaupungin iltapäivätoiminnalle asettamien yleisten eettistä kasvua ja yhdenvertaisuutta tukevien tavoitteiden kanssa. Toiminnan keskiössä on perheiden arvomaailman ja katsomuksien kunnioittaminen.

Lapsia kohdellaan lämpimästi ja arvostavasti. Kirkkovuoden tapahtumat otetaan huomioon, esimerkiksi Puistolan iltapäiväkerhon puurojuhlassa esitetään jouluevankeliumi.

Seurakunnat järjestävät iltapäiväkerhot yhteistyössä kaupungin opetusviraston kanssa. Näin ne ovat osa kuntien lakisääteistä palvelua. Kunnat myös koordinoivat ja valvovat iltapäivähoidon laatua. Seurakunnan iltapäiväkerhopaikkoihin ilmoittaudutaan samalla lomakkeella, millä haetaan muihinkin perusopetuksen iltapäiväkerhopaikkoihin.

Teksti: Laura Koskelainen

Haku seurakuntien iltapäivä- ja päiväkerhoihin käynnissä

Koululaisten iltapäiväkerhoihin 2017–2018 haku on käynnissä, kerhoihin on haettava 28.4. mennessä. Lomakkeita saa seurakuntien iltapäiväkerhoista ja netistä: www.hel.fi/koululaiset Iltapäivätoiminta kouluissa Hakeminen ja valinnat. Hakemus palautetaan toivottuun kerhopaikkaan. Seurakuntien iltapäiväkerho tarjoaa lapsille turvallista ja valvottua toimintaa koulupäivän jälkeen. Kerhossa on mahdollisuus leikkiin, liikuntaan, hiljentymiseen, kädentaitoihin, läksyjen tekoon, peleihin ja yhdessä oloon kavereiden kanssa sisällä ja ulkona. Lapset voivat myös itse vaikuttaa kerhopäivien sisältöön.

Seurakuntien päiväkerhoihin 2017–2018 taas haetaan sähköisellä lomakkeella 2.5. mennessä, linkki lomakkeeseen löytyy seurakuntien kotisivuilta. Päiväkerho on 3–5-vuotiaiden lasten oma kerho, jossa lapsi oppii tuntemaan asioita itsestään, toisista ihmisistä ja Jumalasta hänelle merkityksellisten asioiden kautta leikkien, liikkuen, tutkien, taiteen kautta kokien ja itseään ilmaisten. Päiväkerho on hyvä vaihtoehto, kun perheellä on tarve vain osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen. Toimintaa on aamu- tai iltapäivisin 1–4 kertaa viikossa 2–4 tunnin ajan seurakunnasta riippuen.

Jos omassa seurakunnassa ei järjestetä iltapäivä- ja päiväkerhoja, sopivaa kerhopaikkaa lapselle voi hakea lähiseurakunnasta.

Seurakuntien iltapäiväkerho tarjoaa lapsille turvallista ja valvottua toimintaa koulupäivän jälkeen. Kerhossa on mahdollisuus leikkiin, liikuntaan, hiljentymiseen, kädentaitoihin, läksyjen tekoon, peleihin ja yhdessä oloon kavereiden kanssa sisällä ja ulkona. Kuva: Sirpa Päivinen