Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

4000 laulajaa kajauttaa Senaatintorilla Jussi Chydeniuksen Laulu kaupunkilaisenkelistä

4000 laulajaa kajauttaa Senaatintorilla Jussi Chydeniuksen Laulu kaupunkilaisenkelistä

21.04.2017 09:28 / päivitetty 11.05.2017 09:42

Yli 4000 kuorolaulun harrastajaa eri puolilta Suomea osallistuu valtakunnallisille Kirkon musiikkijuhlille 19.–21. toukokuuta 2017. Jussi Chydeniuksen säveltämä ja Kaisa Raittilan sanoittama juhlien teemalaulu Laulu kaupunkilaisenkelistä kajautetaan Senaatintorilla parikin kertaa.

Musiikkijuhlat täyttävät Helsingin kirkot laadukkaalla, iloisella ja moni-ilmeisellä musiikilla, ja muun muassa Rajaton ja Cantores Minores pitävät konsertit.

KMJ Messias-oratorion harjoitus (2017-03-18) from Elfhill on Vimeo.

Händelin Messias-oratorio kokoaa yhteen 900 laulajaa Senaatintorille la 20.5. klo 19. Messias toteutetaan tässä laajuudessa ensimmäistä kertaa Suomessa. Teoksesta esitetään lyhennetty, hieman yli tunnin mittainen versio, joka sisältää suosituimpia kuoro-osia ja solistiaarioita. Seppo Murron johtaman Messias-oratorion solisteina laulavat sopraanot Inka Kinnunen ja Elina Rantamäki, altto Katja Mäkiö, tenori Jussi Salonen sekä basso Matti Turunen. Teoksen säestää Lohjan kaupunginorkesteri.

"Musiikki on ihmisen ikiystävä. Musiikki ei ole vaatelias, vaan antelias", tervehtii piispa Irja Askola Musiikkijuhlille tulijaa. Musiikinharrastajalle isossa kuorossa laulaminen on unohtumaton elämys. Harva kuorolainen saa laulaa omassa seurakunnassaan huippuyhtyeiden ja orkesterien säestäessä yhteislaulua. Yhdessä lauletaan niin Nostalgiaillan rakastetut klassikot kuin juhlille sävelletyt uutuudet ja Stadin Suvivirren kevätlaulut.

Su 21.5. kokoonnutaan juhlamessuun Senaatintorille kello 12. Messussa saarnaa piispa Irja Askola ja liturgina toimii kirkkoherra Arto Antturi. Messussa kuullaan kaikki Kirkon musiikkijuhlien 2017 tilausteokset. Musiikkijuhlien suurkuoro sekä Helsingin poliisisoittokunta takaavat, että laulu täyttää Senaatintorin.

Musiikkijuhlat päättyvät Jesse Kaikurannan ja Mikko Helenius housebandin tähdittämään Syntisen virret ja tanssijan taivas -konserttiin. Kirjailija, päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja kirkkoherra Kari Kanala juontavat kello 16 alkavan tilaisuuden.

Valtakunnallisten laulu- ja soittojuhlien perinne alkoi Jyväskylässä 1884, esikuvanaan Viron laulujuhlat. Ensimmäiset valtakunnalliset Kirkkolaulujuhlat järjestettiin Tampereella 1927. Tapahtuma järjestettiin aluksi joka kolmas vuosi, sotavuosien jälkeen pääsääntöisesti viiden vuoden välein. Vuoden 2012 juhlat Jyväskylässä toteutettiin jo nimellä Kirkon musiikkijuhlat.

Kirkon musiikkijuhlat 2017 järjestää Suomen kirkkomusiikkiliitto, Suomen kanttori-urkuriliitto, Kirkkohallitus, Kirkkopalvelut ja Helsingin seurakunnat.

Seurakuntien kuoro- ja musiikkitoiminta on monipuolistunut 1900-luvun loppupuolella. Kirkkokuorot ovat saaneet rinnalleen erilaisia musiikkiryhmiä musiikkileikkikoulusta gospelkuoroihin ja laulamattomien ryhmiin. Seurakuntien musiikkitoiminta keräsi vuonna 2016 yhteensä 45 500 laulajaa ja soittajaa. Ryhmiä ja kuoroja on yhteensä 3000, ja ne esiintyivät 18 500 tilaisuudessa.

Lisätietoa:

www.kirkonmusiikkijuhlat.fi

Facebook.com/kirkonmusiikkijuhlat2017

Twitter.com/Kirkonmusajuhla

Messias-oratorion harjoitukset 18.3. Videokuvaus: Pentti Mansukoski

Seppo Murto johti Messais-oratorion harjoitukset maaliskuussa Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä. Kuva: Pentti Mansukoski

Cantores Minores konsertoi Tuomiokirkossa pe 19.5. klo 20.30. Kuva: Pentti Mansukoski

Lauluyhtye Rajaton konsertoi Johanneksenkirkossa pe 19.5. klo 21. Kuva: Paul Paasimaa

Syntisen virret ja tanssijan taivas tuo lavalle myös päätoimittaja, kirjailija Jaakko Heinimäen.