Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 07 >

Kirkkojen turistikesä alkanut vilkkaana

Kirkkojen turistikesä alkanut vilkkaana

13.07.2017 08:00

Kirkoissa voi nauttia musiikista, hiljaisuudesta ja kauniista yksityiskohdista.

Helsingin kirkot ovat suosittuja turistinähtävyyksiä. Jokaisella kirkolla on ainutlaatuinen arkkitehtuuri ja yksityiskohtia, jotka paljastuvat vain vierailemalla paikan päällä. Kirkkovieras voi myös pysähtyä hetkeksi kuuntelemaan musiikkia, sillä Helsingin kirkoissa järjestetään kesällä lukuisia konsertteja.

Pääkaupunkiin saapuvat matkailijat poikkeavat varsinkin Helsingin tuomiokirkkoon, Temppeliaukion kirkkoon ja Suomenlinnan kirkkoon. Kiinnostusta herättää myös vilkkaan keskustan ytimeen rakennettu Kampin kappeli.

Temppeliaukion kirkon arkkitehtuuri ja akustiikka saavat kehuja

Helsingin sydämessä sijaitsevan Temppeliaukion kirkon turistikesä on käynnistynyt vilkkaana. Kirkossa vierailee kesäaikaan noin 100 000 turistia kuukaudessa. Suurin osa on ulkomaalaisia risteilijävieraita.

Töölön seurakunnan pääsuntio Toni Vesterinen kertoo, että kesän kävijämääriin ei ole vaikuttanut millään tavalla poliisin varautuminen muutama viikko sitten mahdolliseen uhkaan, joka myöhemmin todettiin aiheettomaksi.

Fredrikinkadun päässä sijaitseva kallioon louhittu kirkko on kuuluisa erikoisesta arkkitehtuuristaan ja yksi Helsingin päänähtävyyksistä. Oppaana toimivan Anni Saviniemen mukaan turisteja kiinnostaa ennen kaikkea kirkon kattomateriaali, johon on käytetty 22 kilometriä kuparinauhaa. Arkkitehtuurin lisäksi turistit kehuvat kirkon akustiikkaa.

Kirkkoon voi pysähtyä iltapäivisin kuuntelemaan pianomusiikkia. Heinäkuussa kirkossa pidetään urkukonserttisarjan Sunday music -konsertteja sunnuntaisin klo 16, jolloin kirkkoon ja konserttiin on vapaa pääsy. Tämän kesän uutuutena Temppeliaukion kirkossa ovat ma–pe klo 16 opastukset vierailumaksun hintaan. Vierailumaksu on 3 euroa, ja kirkkoon pääsee kesällä ilmaiseksi perjantaisin klo 16–20.

Kampin kappelin hiljaisuus puhuttelee

Narinkkatorin hulinassa sijaitseva Kampin kappeli on suomalaisesta puusta rakennettu hiljentymispaikka, joka toivottaa tervetulleeksi kaikki uskonnosta, elämänkatsomuksesta tai taustasta riippumatta.

Kampin kappelissa käy yli tuhat vierailijaa päivässä. Pappi Nanna Helaakosken mukaan tästä vuodesta on tulossa vilkkain turistivuosi kappelissa.

Turistien lisäksi myös kaupunkilaiset ovat löytäneet tiensä Kampin kappeliin, jossa on tarjolla keskusteluapua ilman ajanvarausta. Keskusteluapua saa anonyymisti ja kotikunnasta riippumatta. Kampin kappelista keskusteluapua hakee noin 250 ihmistä kuukaudessa.

Kampin kappelissa on iltahartaus perjantaisin sekä konsertti kerran kuukaudessa. Helaakosken mukaan Kampin kappeli ei ole kuitenkaan paikka tempauksille vaan hiljentymiselle.

– Ulkomaalaiset vieraat kiinnittävät huomiota hiljaisuuteen, rauhaan ja arkkitehtuurin yksinkertaisuuteen, Helaakoski sanoo.

Kampin kappeli on auki ympäri vuoden arkisin klo 8–20 ja viikonloppuisin klo 10–18. Kampin kappeli on mukana myös Taiteiden yössä 24.8., jolloin kappelissa kuullaan musiikkia norjalaiselta pianistilta.

Tuomiokirkossa avoimet ovet keskiyöhön asti

Tuomiokirkko sijaitsee keskeisellä paikalla Senaatintorilla ja kirkon portaat tarjoavat oivan mahdollisuuden kesäpäivästä nauttimiseen. Tuomiokirkon turistikesä alkaa jo huhtikuun lopulla, ja kesäkuukausina kirkossa käy noin 3 000 turistia päivässä. Suurin osa turisteista on risteilijämatkustajia, jotka kiertävät risteilijöillä Itämeren pääkaupunkeja.

Vieraita käy Yhdysvalloista, Ranskasta, Saksasta, Englannista ja Espanjasta. Myös aasialaisten ja erityisesti kiinalaisten ja etelä-korealaisten turistien määrä on kasvanut.

Tuomiokirkko on auki kesällä joka päivä klo 24 asti. Turistityön koordinaattori Niina Savolainen arvioi, että viime kesänä Tuomiokirkossa kävi ilta-aikaan noin 30 000 turistia.

Tuomiokirkon iltapäivystäjäksi otetaan yhä vapaaehtoisia. Iltapäivystäjäksi voi tulla yksin tai pienellä kaveriporukalla.

– Monet viihtyvät tässä työssä pitkään. Siinä pääsee tapaamaan vieraita eri puolilta maailmaa ja kehittämään kielitaitoa, Savolainen kertoo.

Vapaaehtoisille päivystäjille järjestetään vielä yksi koulutusilta 1.8. klo 18 Tuomiokirkon kirkkosalissa. Koulutukseen ei tarvitse ilmoittautua.

Viime vuoden aikana Tuomiokirkossa vieraili 400 000 turistia.

Suomenlinnassa juhlitaan kesähäitä

Suomenlinnan harmaaksi rapattu kirkko on yksi Helsingin vanhimmista pyhäköistä. Kirkon tornissa toimii yhä laiva- ja lentoliikennettä palveleva majakka. Sen lyhty toivottaa mereltä tulijat tervetulleiksi Helsinkiin neljällä perättäisellä väläyksellä, jotka tarkoittavat morseaakkosten H-kirjainta.

Alun perin ortodoksiseksi varuskuntakirkoksi rakennettu Suomenlinnan kirkko muutettiin 1920-luvulla maan itsenäistyttyä luterilaiseksi kirkoksi.

Suomenlinnan kirkossa on tänä kesänä pidennetty aukioloaikoja, ja kirkko on kesän ajan avoinna vierailijoille joka päivä klo 10–16. Suntio Juho Pajarin mukaan aukioloaikojen pidentäminen on vilkastuttanut vierailua kirkossa. Kaikkien aikojen päiväkohtainen ennätys, 1500 vierasta, syntyi tänä kesänä.

Suomenlinnan kirkossa vietetään kesän aikana noin 50 häät. Pajari muistuttaa, että häiden aikaan kirkossa vierailua on rajoitettu juhlaväen toivomuksesta. Häät sijoittuvat lauantai-iltapäivään klo 12.30 ja 16.30 välille. Vihkimisiä on toisinaan myös muina päivinä.

Suomenlinnan kirkossa vieraili viime vuonna 100 000 turistia.

Tuomiokirkon edustalla taiteiltiin saippuakuplia aurinkoisena päivänä. Kuva: Meri Fager