Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 10 >

Katto pään päälle

Katto pään päälle

11.10.2017 08:00

Helsingin seurakuntien erityisdiakonia vuokraa asuntoja kodittomille.

Päällä olevat vaatteet, siinä viisikymppisen Petrin koko omaisuus, kun hän palasi vuosi sitten Suomeen. 14 ulkomailla vietettyä vuotta olivat riisuneet kaiken, mitä miehellä oli lähtiessä ollut. Rahattomana ainoa mahdollisuus suojautua syksyn viimoilta oli hakeutua Helsingin kaupungin asumispäivystykseen Hietaniemenkadulle.

– Sain jonottamalla joka ilta yösijan kolmeksi viikoksi. Tunsin itseni kerjäläiseksi.

Petri tapasi Helsingin seurakuntayhtymän työntekijää ja kuuli mahdollisuudesta hakea seurakunnan tukiasuntoa. Erityisdiakonian asuttamistoiminnan koordinaattori Ulla Hännikäinen haastatteli Petrin, ja marraskuussa 2016 Petri pääsi muuttamaan vuokrayksiöön Hämeentielle.

Helsingin seurakuntayhtymän 50 tukiasuntoa sijaitsevat Hermannissa ja Ruskeasuolla. Suurin osa asunnoista on yksiöitä ja kaksioita, mutta myös isompia perheasuntoja on jaossa.

Asukasohjaajat auttavat selvittämään elämän vyyhtejä

Asukasvalinnoissa käytetään tarveharkintaa. Hakijan tulee olla asunnoton helsinkiläinen, ja häneltä edellytetään sitoutumista tukiasumisen sääntöihin, päihteettömyyteen ja työskentelyyn oman elämäntilanteen korjaamiseksi. Kaksi asukasohjaajaa auttavat selvittämään eletyn elämän vyyhtejä.

Vuokrasuhteet ovat määräaikaisia, enimmillään neljä vuotta. Petrin ensimmäinen vuokravuosi on sujunut ongelmitta, joten hän uskoo asumisen Hämeentiellä jatkuvan vielä seuraavat kolme vuotta.

Petri on tällä hetkellä sairauslomalla ja hakeutumassa psykoterapiaan. Jos ja kun voimat palautuvat, hän tähtää takaisin työelämään. Vaikka arki on taloudellisesti tiukkaa ja toimeentulotaistelu ahdistaa, tulevaisuus ei enää näytä toivottomalle.

- Olen aiemmin ollut valmis luopumaan elämästäni, kuolemaan pois, mutta nyt en halua haaskata uutta mahdollisuutta, jonka olen saanut. Eiköhän tästä vielä jonkinlainen elämä tule.

Asunnottomia ja elämäntilanteita on monenlaisia

Kulkurin vuodet eivät näy Petristä ulospäin. Entisen yliopisto-opiskelijan ja hyväpalkkaisen asiakaspalvelutyöntekijän siisti olemus peittävät kuitenkin alleen paljon ikäviä muistoja.

– Kun asunnottomista puhutaan, ajatellaan helposti, että kaikki ovat puskissa asuvia päihteiden käyttäjiä, jotka ovat lentäneet ulos asunnoista vuokrarästien ja huonon käytöksen vuoksi. Esimerkiksi minulla asunnottomuuden syynä eivät ole päihteet.

Myös Hännikäinen muistuttaa asunnottomuuden monista kasvoista.

– Meidän hakijoissa on Helsinkiin paremman elämän perässä tulleita, mutta myös niin sanottuja working poor -ihmisiä eli niitä, joilla ei ole varaa asua Helsingissä, vaikka tekisivät kahta työtä.

www.kirkkohelsingissa.fi/asuttamistoiminta

Petrin nimi on muutettu.

Kodittomien yö Myllypuron kirkolla, Myllynsiipi 10 tiistaina 17.10. Ruokailu klo 17, iltahartaus ja iltapala klo 19. Sauna lämmin Sanervakodilla. Mahdollisuus patjayöpymiseen. Kodittomien yöt myös pe 17.11. ja 8.12. klo 16. Vaatelahjoituksia otetaan vastaan, sovi etukäteen ma 16.10. diakoni Pilvi Juvonen, p. 0503478582.

Asukastoiminnan koordinaattori Ulla Hännikäinen haastatteli Petrin, joka pääsi muuttamaan vuokrayksiöön Hämeentielle.