Näkövammaisille

Näkövammaistyön lähtökohtana on tarjota esteettömiä ja tasavertaisia palveluita näkövammaisille.

- Meille on tärkeää, että näkövammaiset voivat itse vaikuttaa seurakunnan toimintaan ja kehittää sitä, yhteisen seurakuntatyön diakoni Marja Leena Kallio sanoo.

Seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa erilaisia retkiä, tapahtumia ja leirejä, joissa pistemateriaalin ja oppaiden tarve on huomioitu. Seurakunnan puoleen voi kääntyä myös silloin, kun etsii keskusteluseuraa, ystävää, sielunhoitoa tai tukea elämän eri tilanteisiin.

Näkövammaistyön kulmakivenä ovat vapaaehtoiset oppaat, joita löytyy monenlaisiin tehtäviin lenkkiseurasta retkillä avustamiseen. Oppaat ovat näkövammaisille maksuttomia.

Yhteistyötä tehdään myös muiden näkövammaistyötä tekevien tahojen kanssa. Vapaaehtoistyössä ei ole kyse avun antamisesta ylhäältäpäin, vaan yhteisestä toiminnasta näkövammaisen ja vapaaehtoisen välillä.

- Helposti vapaaehtoisia pidetään enkeleinä, jotka tulevat auttamaan apua tarvitsevia näkövammaisia. Kuvaavampaa olisi ajatella, että enkeli tarvitsee kaksi siipeä, joista toinen on oppaalla ja toinen opasta tarvitsevalla. Apua voidaan nimittäin antaa ja vastaanottaa molempiin suuntiin, muistuttaa Kallio.

Seurakunnan vapaaehtoistyössä kymmenen vuotta mukana ollut, itsekin näkövammainen Seppo Kytölaakso pitää näkövammaistyötä arvokkaana ja tärkeänä osana seurakunnan toimintaa. Seurakunnan näkövammaistyöhön haetaankin jatkuvasti uusia vapaaehtoisia. Kytölaakso kannustaa muita rohkeasti mukaan toimintaan:

- Tässä työssä saa antaa paljon, mutta samalla myös saa paljon.


SYKSY OHJELMA 2017

Tilaisuuksiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa. Tarvittaessa autamme avustajan saamisessa. Etsimme näkövammaisille myös pitempiaikaisia ulkoilukavereita, joka voi olla apunasi asioilla käydessäsi ja oppaana seurakunnan retkillä ja leireillä.Toimintaamme ovat myös: erilaiset ryhmät, koti-ja laitoskäynnit, sielunhoito, retket, leirit, avun ja tuen antaminen arkipäivän asioissa ja vapaaehtoistyö.

Mahdollisista muutoksista ja tarkennuksista ilmoitetaan kirkko
ja kaupunki lehdessä, Helka-äänilehdessä ja www.helsinginseurakunnat.fi/
apua ja tukea/erityisryhmille/näkövammaisille.Tervetuloa mukaan!

NÄKÖ MENEE – MITÄ JÄÄ? -vertaiskurssi. Oletko hiljattain näkösi menettänyt tai onko näkösi voimakkaasti heikentynyt? Vertaiskurssi hiljattain näkönsä menettäneille tiistaisin 31.10.2017 lähtien klo 13-15.00. Kurssi kokoontuu 8 kertaa Vantaan seurakuntien diakoniakeskuksessa, Unikkotie 5 a A, 3krs. kokoushuone. Jokaisella kerralla on oma teemansa ja vierailijoita mm. Silmäklinikalta ja Näkövammaisten liitosta. Ryhmää ovat olleet suunnittelemassa HUS:n Silmäklinikka, Näkövammaisten liitto, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät. Ryhmän ohjaajat ovat Espoon seurakuntien näkövammaistyön diakonissa, erikoissairaanhoitaja Tarja Huttunen ja Vantaan seurakuntien näkövammaistyön diakonissa Terhi Suonsivu. Ilmoittautumiset ja kysymykset Terhi Suonsivulle ti ja to klo 9-11 viimeistään 12.10. mennessä, puh. 050 381 87 58 tai sähköpostilla terhi.suonsivu@evl.fi

Pengertupa Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry
Os. Pengerkatu 11 A 3, toinen kerros, ma-to klo 9-12 p. 044–0662249.
Pengertupa tarjoaa tukea, apua ja neuvontaa näkövammaisille. Pengertuvan avustuspalvelu on esim. postin-ja lehdenlukuapua, lomakkeiden täyttöapua, neuvontaa, ja opastusta, ohjausta eri palveluiden piiriin, tiedonhakua ja lukutelevision käyttöä.
Saattajapalvelu on tuki virasto-, lääkäri, ja muulle henkilökohtaiselle asioinnille. Saattajana toimii työntekijä ja se on maksullista.
Pengertuvan perjantain olohuone klo 13-15
Marja Leena mukana: 13.10./ 10.11.

MAANANTAI

Hengellisen musiikin levyraati kokoontuu:
18.9./ 16.10./ 13.11./ 11.12. klo 17.00–19.00 seurakuntientalossa, huone 115, 1.krs. Ohjaajana Tarvo Jouti. Kahvia tarjolla klo 16.30 lähtien omakustannehintaan.

Malmin piiri Malmin kirkolla joka toinen maanantai. klo 14–16 os. Kunnantie 1. Ohjaajana Hilkka Välitalo. Tervetuloa tapaamaan ja juttelemaan kahvikupin äärelle. Piiri tekee myös silloin tällöin pieniä retkiä. Ensimmäinen tapaaminen ilmoitetaan Kirkko ja kaupunki-lehdessä.

KESKIVIIKKO

Hiljentymishetkiä luonnossa: 6.9./20.9./ 4.10./18.10./ 1.11./15.11. klo 13–15 Pyhän Laurin kirkon maisemissa joen varrella. Tämä on luonnon ja hiljentymisen kimppakävelyä. Matkan pituus n. 2 km. Kokoonnumme Pakarintuvan pihalla klo 13 os. Kuriiritie 1, Vantaa. Tikkurilan ja Myyrmäen juna-asemalta kulkee bussi nro 571, jonka pysäkki on kirkon vieressä. Pakarintuvalla lopuksi kahvit. Ohjaajina diakoniatyöntekijät Terhi ja Marja Leena.

Kaipaatko juttelukaveria?
Juttupuhelin on kuulumisten vaihtamista varten.
Juttupuhelinpäivystäjät toimivat keskiviikkoiltaisin klo 15-19. Päivystäjät soittavat juttelukaveria toivoville näkövammaisille.
Otamme mielellämme uusia soitettavia. Ota rohkeasti yhteyttä työntekijään.

TORSTAI

Miesten saunaillat: 7.9./ 5.10./ 2.11./ 7.12. klo 18–20.30 Länsimäen kirkon takkahuoneessa, os. Kerokuja 9, Vantaa. Oma pyyhe mukaan. Tarjolla saunan lisäksi pientä purtavaa. Illan vetäjänä Pentti Ahonen. Tervetuloa mukaan kaikki näkövammaiset miehet.

PERJANTAI

Näkövammaisten ja oppaiden lähetysaskartelupiiri klo 17.00–19.30 Os. Kolmas linja 22, 4.krs. Syksyn ensimmäinen kokoontuminen on pe 15.9. ja viimeinen 8.12. Pe 3.11. ei ole kokoontumista. Ohjaajana Leena Siponkoski.
Lähetyspiiri on mukana Suomen Lähetysseuran myyjäisissä vappuna ja itsenäisyyspäivänä. Saaduilla rahoilla tuemme Lähetysseuran tekemää työtä Nepalissa, vammaisten lasten hyväksi. Myyjäisissä ja talkoopäivissä tarvitaan monenlaista talkooväkeä: leipureita, myyjiä, tavaroiden kuljettajia ym. Olethan Leenaan yhteydessä, jos olet käytettävissä. Talkoopäiviä järjestetään myyjäisten valmistelua varten. Tämän syksyn talkoopäivät ovat 10.11./ 1.12. klo 15–18.

SUNNUNTAI

Näkövammaisten Kristillinen Yhdistys ry:n toimintaa syksyllä 2017

10.9.2017 klo 14-16 tilaisuus Pengersalilla, Pengerkatu 11 A.
Puhujana Hyvä Sanoma ry:n vammaistyön yhdyshenkilö Seppo Kaski lähtökohtanaan Lutherin sanat "Yksin uskosta, yksin armosta, Kristuksen tähden". Yhteislaulua ja kahvitarjoilu.

8.10.2017 klo 11 vierailemme Helsingin metodistiseurakunnan
jumalanpalveluksessa, Punavuorenkatu 2. Jumalanpalveluksen jälkeen on kahvitarjoilu, jonka aikana meille kerrotaan metodismista, Helsingin
metodistiseurakunnasta ja sen kirkkorakennuksesta.

5.11.2017 teemme retken Tampereelle. Puhujana Markus Jalonen aiheenaan "Suomi 100" -teema. Tarkempia tietoja paikasta ja
yhteisestä junamatkasta antaa lähempänä Riitta Lindlöf, p. 050 300 1934 tai riitta.lindlof@elisanet.fi.

10.12.2017 klo 14-16 tilaisuus Pengersalilla, Pengerkatu 11 A. Puhujana
Helsingin Raamattukoulun toiminnanjohtaja Jari A. Jolkkonen, muusikkoina Ari Talja ja Sari Karjalainen. Teemoina joulu ja yhdistyksen 70-vuotinen taival. Kahvitarjoilu.

TAPAHTUMAT & RETKET

Su 15.10. Lauttasaaren kirkossa klo 11 messu, os. Myllykallionrinne 1. Laulut saatavissa pistemateriaalina ja isotekstisenä. Oppaat ja työntekijät vastaanottamassa saapuvia klo 10.15 lähtien kirkon edustalla. He huolehtivat myös siitä, että pääset turvallisesti kotiin. Messun jälkeen kahvit.

La 2.12. Adventtiretki Pyhän Laurin kirkon
Pakarintuvalla klo 13–16 os. Kuriiritie 1, Vantaa. Tervetuloa ulkoilemaan, juomaan lämmintä ja laulamaan adventtilauluja. Klo 13–14 kimppakävelyä kirkkomaan lähellä, noin 2 km matka, klo 14–15.45 makkaranpaistoa, omat makkarat mukaan, ja yhdessäoloa tuvalla. Ilmainen meno-paluukuljetus klo 12.30 Mikonkadun turistipysäkiltä, paluu klo n. 16.30 samaan paikkaan. Ilmoittautumiset ja tarkemmat tiedustelut pe 17.11 mennessä Marja Leenalle.

Ke 6.12. Itsenäisyyspäivän myyjäiset klo 9-15 Lähetystalossa os. Tähtitorninkatu 18. Jos haluat olla myynti- ym. tehtävissä, soita Leenalle. Myynti tuotteita voi valmistaa myös kotona ja tuoda ne sitten paikan päälle myytäväksi.

Ke 13.12. Jouluretki Lohjan Lohirantaan.
Lähtö klo 10 Mikonkadun turistipysäkiltä. Paluu samaan paikkaan n. klo 15.30. Retken hinta 10 eur . Hintaan sis. seisova joulupöytä, kuljetukset ja jouluinen ohjelma. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen pe 1.12. mennessä Yhteisen seurakuntatyön toimistoon 09/ 2340 2538. ysk.diakonia@evl.fi

VAPAAEHTOISILLE

Juttupuhelinpäivystys toiminta
Juttupuhelinpäivystäjät toimivat keskiviikkoiltaisin klo 15-19 seurakuntientalossa. Päivystäjät soittavat juttelukaveria toivoville näkövammaisille. Päivystäjät voivat olla näkövammaisia tai näkeviä. Jos haluat mukaan puhelinpäivystystoimintaan, ota yhteyttä työntekijään. Puhelinpäivystäjien kokoontumiset ovat: ke 30.8 klo 15 Seurakuntientalossa, Kolmas linja 22 B, 1 krs. Kokoontumisessa jaetaan päivystysvuorot ja jaetaan kokemuksia.

Aamukahvit
Aamukahvit ovat yhteisen jakamisen ja suunnittelun paikkoja. Tapaaminen to 2.11. klo 10–11.30. Os. Kolmas linja 22 B, 1.krs.Kirkon saavutettavuusohjelma

Lue Valomerkin jutusta lisää näkövammaisten leiristä ja vapaaehtoistyöstä

diakonian blogista, miten näkövammainen Keijo Lehtonen löysi vertaistuesta merkitystä elämään

Marja Leena Kallio
Diakoniatyöntekijä
Yhteinen seurakuntatyö
09 2340 2549
marjaleena.kallio@evl.fi