Näkövammaisille

Näkövammaistyön lähtökohtana on tarjota esteettömiä ja tasavertaisia palveluita näkövammaisille.

- Meille on tärkeää, että näkövammaiset voivat itse vaikuttaa seurakunnan toimintaan ja kehittää sitä, yhteisen seurakuntatyön diakoni Marja Leena Kallio sanoo.

Seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa erilaisia retkiä, tapahtumia ja leirejä, joissa pistemateriaalin ja oppaiden tarve on huomioitu. Seurakunnan puoleen voi kääntyä myös silloin, kun etsii keskusteluseuraa, ystävää, sielunhoitoa tai tukea elämän eri tilanteisiin.

Näkövammaistyön kulmakivenä ovat vapaaehtoiset oppaat, joita löytyy monenlaisiin tehtäviin lenkkiseurasta retkillä avustamiseen. Oppaat ovat näkövammaisille maksuttomia.

Yhteistyötä tehdään myös muiden näkövammaistyötä tekevien tahojen kanssa. Vapaaehtoistyössä ei ole kyse avun antamisesta ylhäältäpäin, vaan yhteisestä toiminnasta näkövammaisen ja vapaaehtoisen välillä.

- Helposti vapaaehtoisia pidetään enkeleinä, jotka tulevat auttamaan apua tarvitsevia näkövammaisia. Kuvaavampaa olisi ajatella, että enkeli tarvitsee kaksi siipeä, joista toinen on oppaalla ja toinen opasta tarvitsevalla. Apua voidaan nimittäin antaa ja vastaanottaa molempiin suuntiin, muistuttaa Kallio.

Seurakunnan vapaaehtoistyössä kymmenen vuotta mukana ollut, itsekin näkövammainen Seppo Kytölaakso pitää näkövammaistyötä arvokkaana ja tärkeänä osana seurakunnan toimintaa. Seurakunnan näkövammaistyöhön haetaankin jatkuvasti uusia vapaaehtoisia. Kytölaakso kannustaa muita rohkeasti mukaan toimintaan:

- Tässä työssä saa antaa paljon, mutta samalla myös saa paljon.


KESÄOHJELMA 2017

Tilaisuuksiimme voi tulla tutun kaverin kanssa. Tarvittaessa autamme myös avustajan saamisessa. Etsimme myös pitempiaikaisia ulkoilukavereita, jotka voivat olla apunasi asioilla käydessäsi, seurakunnan retkillä ja leireillä. Viimeisimmät tiedot löydät netistä hakusanalla: helsinki, näkövammaistyö, kirkko ja kaupungista, sekä Helka- äänilehdestä.

KESÄKÄVELYT

Kesäkävelyt ovat tänä kesänä tiistaisin klo 12-16. Jokaiselle kävelylle on arvioitu oma aika, joka selviää jokaisen kävelyn kohdalta.
Oppaat saapuvat kävelyiden kokoontumispaikalle vastaanottamaan saapuvia noin 30 minuuttia ennen lähtöä. Jokaisella kävelyretkellä on kaksi vastaavaa opasta, jotka huolehtivat siitä, että saat sopivan oppaan kävelylenkillesi ja siitä, että pääset myös turvallisesti palaamaan kotiin. On toivottavaa, että jos kävelylenkiltäsi päätätkin lähteä omia reittejä pitkin kotiin päin, kerrot siitä myös vastaaville oppaille. Näin vältytään turhalta huolehtimiselta ja odotteluilta. Autamme osallistujien matkakustannuksissa jos on tarvetta.

Ti 20.6 Ylästö (Vantaa) - Pitkäkosken ulkoilumaja (Helsinki) (2,5 h)
klo 12-14.30 Rautatientorilta, laituri 7 lähtee bussi 614 klo 11.10. Kokoonnumme klo 12 bussin 614 päätepysäkillä: Lehtikummunkuja V4022 Lehtikummunkujalla, josta kävelemme Vantaanjoen vartta, osittain metsäpolkua pitkin Pitkäkosken ulkoilumajalle, Os. Kuninkaantammentie 17, Helsinki. Ulkoilumajalla on mahdollisuus kahvitteluun pienten suolaisten ja makeiden leipomusten kera. Kävelymatkaa noin 3 km. Ulkoilumajalle voi tulla myös suoraan taksilla klo 13. Sieltä voi tehdä pienempiä kävelymatkoja ja tavata kävelijät. Kävelemme halukkaiden kanssa ulkoilumajalta takaisin samaa reittiä takaisin bussin 614 päätepysäkille, josta pääsee Helsinkiin Rautatieasemalle Hämeenkatua pitkin.

Ti 27.6 Haltiala (2,5 hh) klo 12-14.30 Rautatientorilta, laituri 7 klo 11.10 lähtevällä bussilla 614 tullaan Vantaan Tammistoon pysäkille: Koetilankatu V5016 Tammistonkadulla. Tästä jatkamme kävellen n. 1 km Haltialan kotieläintilalle (Laamannintie 17). Haltialan tilalla voi tehdä pienempiä kävelylenkkejä. Siellä on monia kotieläimiä sekä kahvila-ravintola Wanha Pehtoori.

Ti 4.7 Kivinokka (2h) klo 13-15. Kokoonnumme Kivinokan parkkipaikalla klo 13.00 (takseilla tulevat) tai Kulosaaren metroasemalla os. Ukko-Pekan porras 2, klo 12.30 (metrolla tulevat). Paluu Kivinokan parkkipaikalta klo 15.00.

Ti 11.7 Pihlajasaari (3-4 h) klo 11.40-14.40/15.40 . Kokoonnumme Ruoholahden metroasemalla os. Itämerenkatu 14. klo 11.40. ja kävelemme yhdessä satamaan, os. Ruoholahden tori, Kellosaaren-
ranta 1. Laiva lähtee klo 12.00, paluu Pihlajasaaresta klo 14.40 tai 15.40 lähtevällä lautalla. Varaudu venekuljetus- ja kahvilamaksuihin. Pihlajasaaressa on hyvät uinti- ja lenkkeilymahdollisuudet, kahvilassa voi syödä lounasta tai käydä kahvilla,

Ti 18.7 Vuosaari, Sokeritori (2 h) klo 13-15. Kokoonnumme Vuosaaren metroaseman lähellä, Sokeritorilla, Kahvikuja 3, Columbus kauppakeskuksen eteläpäässä, josta voi tehdä eripituisia kävelyitä pitkin Vuosaaren rantoja. Paluu Sokeritorille klo 15.

Ti 25.7 Luukki (4h) klo 12-16. Bussi 345 lähtee Elielin aukiolta
(laituri 23) klo 11.05. Jäädään bussista Vihdintien varressa Luukki-nimisellä pysäkillä (E7226), josta kävellään n. 500 m. Luukin parkkipaikalle. Luukin alueella voi lenkkeillä, uida ja paistaa makkaraa. Luukissa on myös kahvila. Paluumatkalle lähdemme Luukki-nimiseltä pysäkiltä (E7226) bussilla 345 klo 15.17/15.52, joten taksikyydit viimeistään klo 15.30 osoitteesta: Luukintie 33.

Menovinkkejä:

Tervetuloa Mustasaareen 6.6. - 20.8.
Olet tervetullut viettämään kesäpäivää Mustasaareen, kesäparatiisiin Seurasaaren selällä. Mustasaaren omistaa Helsingin seurakunnat. Voit tulla yhdessä muiden kanssa tai oleskella omassa rauhassa. Saari sijaitsee luonnon helmassa, mutta samalla aivan kaupungin kupeessa. Lauttamatka Taivallahdesta kestää vartin verran.Saarella on ruokailu mahdollisuus saaren lounaspöydästä tai kanttiinista. Lounasaika klo 12-14.Myös omien eväiden grillaaminen on mahdollista. Mustasaareen pääsee Taivallahden rannasta lautalla. Lautta maksu on aikuisilta 4 eur. Taksia tilatessa osoite on: Hiekkarannantie 5, Taivalsaari. Lautta liikennöi Mustasaareen päin tasatunnein. Kanat, kanit ja lampaat, saapuvat saareen juhannuksen jälkeen. Maanantaisin saari on suljettu, Tiistai 9–18, Keskiviikko 9–21, Torstai 9–21, Perjantai 9–18, Lauantai 9–18, Sunnuntai 9–18.
Hartaudet kappelissa arkisin klo 14. Kesän ensimmäinen messu on su 12.6.

Su 18.6. Tuomasmessu klo 19 Agricolan kirkossa
os. Tehtaankatu 23. Laulut ovat saatavissa pistemateriaalina ja isotekstisenä. Oppaat ja työntekijät ovat vastaanottamassa saapuvia
klo 18.15 alkaen kirkon edustalla. He huolehtivat myös siitä, että pääset turvallisesti palaamaan kotiin. Messu päättyy noin klo 20.15.

Ke 11.10 Syksyn retkipäivä Kehräämöön, Orimattilaan.
Kierrämme oppaan johdolla Kehräämön, jossa saamme kuulla Kehräämön historiaa, ja tutustumme tämän päivän liikkeisiin mm. Maria Drockilan kynttiläpajaan. Lounastamme Ravintola Tehtaassa lounasbuffetin, jonka jälkeen on vapaata aikaa tutustua Kehräämön eri pikku putiikkeihin ja palveluihin. Mukava päivä päättyy iltapäiväkahveihin, jonka jälkeen lähdemme kotimatkalle n. klo 15.15.
Lähtö klo 9.30 Mikonkadun turistipysäkiltä ja paluu samaan paikkaan n. 16.45. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ma 21.8 lähtien yhteisen seurakuntatyön toimistoon p. 2340 2538 ysk.diakonia@evl.fi Retken hinta 20 eur, oppaat 10 eur. Järj. Seurakuntien näkövammaistyö ja Pengertupa Hun ry. Lisätietoja Marja Leenalta.


Kirkon saavutettavuusohjelma

Lue Valomerkin jutusta lisää näkövammaisten leiristä ja vapaaehtoistyöstä

diakonian blogista, miten näkövammainen Keijo Lehtonen löysi vertaistuesta merkitystä elämään

Marja Leena Kallio
Diakoniatyöntekijä
Yhteinen seurakuntatyö
09 2340 2549
marjaleena.kallio@evl.fi