Etusivu > Yhteinen toiminta > Mestat > Rippikoulu >

Mikä rippikoulu on?

Mikä rippikoulu on?

Rippikoulu on noin puolen vuoden mittainen syventyminen itseen, seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Sen tavoitteena on vahvistaa rippikoululaisessa kristityn identiteettiä ja yhteyttä seurakuntaan.

Rippikoulun sisältöä ohjaa evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulusuunnitelma.

Rippikoulua seuraa konfirmaatiojumalanpalvelus, rippikoululaisten, heidän läheistensä ja koko seurakunnan juhla. Konfirmaatiomessussa nuoret siunataan, tunnustavat kristillisen uskonsa ja osallistuvat ehtoolliselle.

Rippikoululaiset istuvat laiturilla ja vilkuttavat ohiajavalle laivalle. Kuva: Pekka Akin

Miksi rippikoulu käydään?

Rippikoulu on kerran elämässä -tapahtuma. Moni muistaa sen jälkikäteen tärkeänä vaiheena aikuiseksi kasvamisessa. Rippikoulu on mahdollisuus pohtia ihmisenä olemista ja uskoa Jumalaan. Se voi tarjota myös hauskoja ja koskettavia kokemuksia.

Rippikoulun käynyt saa oikeuden kirkolliseen avioliittoon vihkimiseen. Konfirmaation jälkeen voi käydä itsenäisesti ehtoollisella ja toimia kummina. 18-vuotiaana on mahdollista asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin. Äänioikeuden kirkollisissa vaaleissa saa jo 16-vuotiaana.

Rippikoululaiset opiskelevat laiturilla. Kuva: Marianna Siitonen

Minkä ikäisenä rippikoulu käydään?

Rippikoulu käydään usein sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Jos nuori on aloittanut koulunkäynnin tavallista nuorempana, oman seurakunnan kirkkoherralta voi kysyä mahdollisuutta osallistua rippikouluun nuorempana, luokkakaverien kanssa.

Rippikoulun voi käydä myös myöhemmin elämässään. Kirkkoon liittyminen ja kaste aikuisena edellyttää rippikoulun käymisen. Sysäys rippikouluun voi aikuisena syntyä esimerkiksi, kun saa kutsun kummiksi tai on aika solmia avioliitto. Aikuisrippikoulu voidaan käydä henkilökohtaisin keskusteluin tai ryhmässä. Lisätietoja vaihtoehdoista voi kysyä omasta seurakunnasta. Aikaa rippikoulun käymiseen aikuisena kannattaa varata muutama kuukausi.

Rippikoululaiset istuvat lattialla ja laulavat virsiä hartaudessa. Kuva: Marianna Siitonen