Etusivu > Yhteinen toiminta > Yhteinen seurakuntatyö > Uutiset > 2016 > 12 >

Saattohoitoa savimajoissa

Saattohoitoa savimajoissa

13.12.2016 10:36 / päivitetty 13.12.2016 12:15

Tansaniassa saattohoito perustuu pääosin kotihoitoon ja se pyörii pitkälti vapaaehtoisten varassa, kertoi sairaanhoitaja Aida Mtega, joka oli yhtenä puhujana Muut kaikki hylkää –avohoitoprojektin päätösseminaarissa. Nelivuotisessa diakonian ja sairaalasielunhoidon yhteisprojektissa on kehitetty muun muassa saattohoidon vapaaehtoistyötä.

Leikkaussalin anestesiahoitajana työskentelevän Mtegan työpaikalla Ilembula Lutheran Hospitalissa on 317 vuodepaikkaa. Parhaillaan on rakenteilla toimisto ja osasto saattohoitotyötä varten.

Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten hoitoa. Palliatiivisen hoidon käsite on Tansaniassa laajempi kuin meillä, sillä siellä palliatiivisen hoidon piirissä on lähinnä hiviä sairastavia, lääkehoidossa olevia henkilöitä, mutta myös diabetes-, syöpä- ja halvauspotilaita.

Aida Mtegan kanssa jutellessa käy ilmi, että hivin eli immuunikatoviruksen hoito on muuttunut suuresti mm. Ilembulan sairaalan toiminnan ansiosta. - Hiviä pelättiin ennen paljon. Hiv-positiiviset saatettiin jättää kuolemaan, mutta nyt heidät rekisteröidään ja heistä pidetään huolta. Hiv-tartunnan saanut voi elää vuosia tai vuosikymmeniä lääkityksen ansiosta.

Ulkomaisten lahjoittajien ansiosta hiv-lääkitys on Tansaniassa ilmainen. Surullista kyllä, paljon lapsia on menetetty hivin takia, koska aikuinen ei ole huolehtinut lapsen säännöllisestä lääkityksestä. − Säännöllisyys ei ole Tansaniaa!, Mtega sanoo.

Tansaniassa saattohoitopotilaat hoidetaan pitkälti kotona. Tämä on mahdollista vapaaehtoistyöntekijöiden avulla: kun sairaala on kaukana, vapaaehtoiset vievät lääkkeet kotiin. Sairaan ihmisen kun pitäisi jaksaa kävellä sairaalaan.

Vapaaehtoiset ovat tavallisia ihmisiä, joille annetaan kolmen viikon koulutus. Koulutuksessa opastetaan, miten potilasta tulee kohdella ja miten hänen luonaan kotona toimitaan.

− Vapaaehtoiset ovat kylän vanhimpien nimeämiä, hyvämaineisia, luku- ja kirjoitustaitoisia henkilöitä. Vapaaehtoiset eivät saa tehtävistään rahapalkkaa, vaan kunnioitusta, Mtega kertoo.

Kirkko palliatiivisen hoidon edelläkävijä

Kirkon ylläpitämät sairaalat ovat Tansanian palliatiivisen hoidon keskuksia ja myös saattohoidon vapaaehtoistyön järjestäminen on kirkon käsissä. Lähes viidenkymmenen miljoonan asukkaan maassa on runsaat kahdeksan miljoonaa kristittyä.

Tansanialaisen saattohoidon yksi tavoite on, että ihminen kuolee hyvän kuoleman. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hän ei kuvittele, että hänet on noiduttu, vaan hän tietää, että kuolema on sairauden aiheuttama. Noituuden pelkoa on maassa paljon.

Tansanian valtio tulee saattohoidon kehittämiseen pikkuhiljaa mukaan. Viime tammikuussa siitä annettiin ohjeistus. − Ohjeet vain odottavat toteuttajia, Aida Mtega toteaa hieman sarkastisesti.

Ihmiset luottavat Tansaniassa enemmän kirkon sairaaloihin kuin valtion sairaaloihin, vaikka kirkon sairaalat eivät ole välillä saaneet lääkkeitä eivätkä niiden työntekijät palkkaansa.

Tansanialaishoitaja vieraili myös suomalaissairaaloissa. − Erään suomalaispotilaan tavatessani ihmettelin sitä, että hänellä ei ole yhtään omaista. Vain vapaaehtoinen käy hänen luonaan. Tansaniassa löytyisi aina sukulaisia, koska perhekäsite on laaja. Vanhuus on meillä kunnia-asia, tosin vanhuksia on vähän alhaisemman eliniän takia.

Toinen ihmetyksen aihe oli suomalaisten julkisuuden karttaminen. − Kun vierailijat menivät Helsingissä sairaalan osastolle, oli vaikeaa löytää potilasta jututettavaksi. Tansanialaiset kilpailisivat julkisuudesta samassa tilanteessa!

Ilembula on 11 000 asukkaan kylä noin 700 kilometrin päässä pääkaupungista Dar-Es-Salaamista. Ilembula Lutheran Hospital palvelee koko maatalousvaltaista seutukuntaa.

− Tansaniassa on monia sairaaloita, mutta jos potilaan hoito ei onnistu niissä, hänet lähetetään Ilembulaan, Mtega kertoo ylpeänä. Mm. Suomen Lähetysseura avustaa Ilembulan sairaalaa.

Eila Jaakola

Sairaanhoitaja Aida Mtega vieraili Suomessa loppusyksyllä Helsingin seurakuntayhtymän ja Suomen Kristillisen Lääkäriseuran vieraana.