TYÖN MESSU

Vuoden 2017 Työn messun ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Työn messu on vuosittainen teemamessu ihmisten kysymyksistä työn maailmassa. Messussa puhuu aina yhteiskunnallinen vaikuttaja tai ay-johtaja.

Messun järjestävät yhteistyössä

  • Helsingin seurakuntien yhteiskunnallinen työ
  • Vantaan seurakuntien yhteiskunnallinen työ
  • 3+1 -ryhmä ja
  • Kallion seurakunta


****************************************************************************

3+1 -ryhmä on ay-liikkeen ja seurakuntien yhteiskunnallisen työn yhteistyötä

3+1-ryhmä on vuodesta 1985 toiminut työelämän eettisten kysymysten keskustelufoorumi. Se koostuu työelämässä luottamushenkilöinä toimivista, ammatillisten aluejärjestöjen nimeämistä edustajista ja seurakuntien yhteiskunnallisen työn papeista Helsingistä ja Vantaalta.

3+1 -ryhmän puheenjohtajana vuonna 2017 toimii AKAVA Uusimaan edustaja Ainokaisa Saarinen. Varapuheenjohtajana on STTK:n PATO:n edustaja Kaarina Hälvä ja sihteeri yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen Helsingistä.

Ryhmä järjestää lähes joka vuosi Suomen sosiaalifoorumiin seminaarin aiheesta, joka nousee työpaikoilla luottamusmiehinä toimivien ryhmän jäsenten kokemuksesta tai aloitteesta. Aiheina on ollut mm. Onko opiskelijoiden palkaton työharjoittelu orjatyötä? Mitä sanoo ay-liike? EU-kriisi ja suomalaiset perheenäidit kreikassa. Vuoden 2017 sosiaalifoorumissa paneudumme ikäsyrjintään työelämässä.

Vastaavaa ammatillisten aluejärjestöjen ja seurakuntien välistä pysyvää yhteistyöryhmää ei ole muualla Suomessa.

Jos haluat nostaa jonkin työelämän kysymyksen keskusteluun ota yhteyttä 3+1 -ryhmän jäseniin tai Raija Korhoseen.

Historiaa

Toimintansa aikana 3+1 -ryhmä on keskittynyt erilaisiin työelämän ilmiöihin. 80-luvulla järjestimme seminaareja ja läpileikkauskokouksia työelämän henkisestä hyvinvoinnista. Se oli aikaa, jolloin henkinen työsuojelu työelämässä oli vielä lapsenkengissä.

80-90-luvun taitteessa ryhmän huolena oli Mitä ilmaa työssäsi hengität. Ryhmän ja aluejärjestöjen avulla kerättiin ammattiosastoilta ja liitoilta adressi Uudenmaan lääninhallitukselle, jotta se edistäisi raideliikennetariffialueiden laajentamista ja jotta työmatkailu julkisilla olisi edullisuuden takia mahdollisempaa. Silloinen maaherra vastasi adressia luovuttaneelle delegaatiolle, että laajentaminen on täysin mahdotonta.

Keväällä 1996 3+1 ryhmä oli osa Tulevaisuus käsillä - facing the future -kampanjaa, jossa nostettiin esille työelämän deregulaation seurauksia ja riskejä yhdessä lukuisten ammattiosastojen, työttömien yhdistysten ja kirkohallituksen yhteiskunnallisen työn kanssa yhdessä. Deregulaation seuraukset olivat jo nähtävillä Britanniassa ja Saksassa. Kansainvälisiä vieraita kutsuimme Low Pay Unitista Manchesteristä, Homeworkerseistä Leedsistä ja IG Metallin lakimiehen Saksasta. Helsingin Sanomien toimittaja seurasi kaikki tilaisuudet, käynnit eduskunnassa ja seminaarit, ja kirjoitti koko sivun jutun työelämän deregulaatiosta ja kansainvälisisten vieraiden esille nostamisista kokemuksista. .

1990-lopulla ryhmä liittyi kansalliseen ikäohjelmaan ja järjesti keskusteluja ikääntyen kysymyksistä ja asemasta työelämässä.


2000-luvulla Perhe mukaan

2000-luvulla 3+1 -ryhmä kantoi huolta työelämän ja perheen yhteensovittamisesta järjestämällä yleisömenestystä nauttineita seminaareja aiheesta. Seminaareissa kysyttiin myös, onko lapsella oikeus kesälomaan päiväkodista.

Vuonna 2004 ryhmä osallistui ensimmäisen Työn messun järjestämiseen, joka oli osa Helsingin seurakuntien yhteiskunnallisen työn 50-vuotisjuhlatapahtumia. Ensimmäisessä Työn messussa saarnan piti SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen, ääni-tanssiteoksen esitti tanssija Reijo Kela ja professori Veikko Laitinen, sekä siinä esiintyi myös Draamaräätälit.

3+1 -ryhmä oli järjestämässä myös yhteiskunnallisen työn merkkivuoden tapahtumiin kuuluneita Puutarhajuhlia, jotka kokosivat yhteiskunnallisen työn verkostojen väkeä iloiseen ja vuorovaikutteiseen tapahtumaan Mustasaareen.

TYÖN MESSUT PERINTEEKSI

Työn messua on järjestetty vuosittain nimenomaan 3+1 -ryhmän toiveesta vuodesta 2007 lähtien. Messussa saarnaa yleensä työelämän asiantuntija tai ammattiyhdistyliikkeen johtaja. Messun jälkeen tarjolla on soppaa ja seurustelua. Näillä kirkkokahveilla ihmiset viipyvät pitkään.

Työn messun house bandina on viime vuosina toiminut Tango Siboney orkesteri, joka on esittänyt messussa argentiinalaisen kansanmessun Misa Criollan. Vuoden 2010 Työn messu nauhoitettiin ja YLE lähetti sen ulos vappuna 2011 päiväjumalanpalveluksen ohjelmapaikalla, vappupäivänä kello 10.

3+1 -ryhmän jäsenet vaihtuvat muutamien vuosien välein. Moni ryhmän ay-jäsen viihtyy ryhmässä kauan ja kuvaa työskentelyilmapiiriä kauniin sanoin. Ryhmän edellinen puheenjohtaja Liisa Leskinen näin viimeisessä vetämässään 3+1 kokouksessa 21.12.2011:

Kiitän näistä muistorikkaista runsaasta 15 vuodesta 3+1-työryhmän jäsenenä. Muistan, kun emmin STTK:n aluetoimikunnassa ja alueen puheenjohtaja kehotti lähtemään mukaan koska: "Siellä on mielenkiintoista toimintaa, ihmiset ovat mukavia, siellä on kivaa." Ja oikeassa hän olikin. Ryhmään oli helppo tulla uutenakin jäsenenä, tunnelma oli lämmin ja jäseniä arvostava. 3+1-ryhmässä jäsenet kohtaavat toisensa aitoina ihmisinä, ei vain kokousroolissa. Oikeastaan ainut paikka, jossa eri keskusjärjestöjä edustavat aktiivit voivat tavata ja vaihtaa kokemuksia ja ajatuksia todella avoimin mielin.

Vuosien varrella 3+1-työryhmä on monta kertaa osoittanut todella osaavansa kulkea "nenä tuulessa" ja nostaa esiin työelämän kysymyksiä, jotka nousevat hieman myöhemmin yleiseen keskusteluun. Heikkojen signaalien lukukyky on arvokas asia ja siitä on kiittäminen erityisesti ryhmän sielua...

Toivotan 3+1- ryhmälle antoisaa jatkoa ja pitkää ikää.

Liisa Leskinen


Alla kuva vuoden 2007 Työn messusta. Näyttelijä Taisto Reimaluoto tekee oikeita töitä. Kuva Laura Böök.


Työn messun saarnoja:

Vuoden 2013 Työn messun saarna
Presidentti Tarja Halonen

Tarja Halosen saarna (docx, 0.02 Mt)

Vuoden 2011 Työn messun saarna:
työelämän tutkija Ulla Aitta, Akava

Ulla Aitan saarna (doc, 0.05 Mt)

Yhteystiedot:

Raija Korhonen
yhteiskunnallisen työn pastori

Kolmas linja 22, 00530 Helsinki
050-3019616
raija.korhonen@evl.fi