16.04. Onneksi olkoon: Patrik, Jalo | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Sateenkaarityö kirkossa täyttää 20 vuotta ja sitäkin juhlitaan Helsinki Priden aikana

17.06.2019, 14:43 /  päivitetty 24.06.2019, 10:08
Sateenkaarityö kirkossa alkoi vuonna 1999 Kallion seurakunnasta. Sitäkin juhlitaan Helsinki Pride-viikolla 24.–30.6., jonne mahtuu mukaan myös kristillistä ohjelmaa. Helsinki Pride on Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma.
Tuomiokirkon portailla on paljon Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuvia ihmisiä, sateenkaarilippuja, ilmapalloja.

Sateenkaarevilta seurakuntalaisilta, joita asuu Kalliossa paljon, tuli aloite, että voisiko Kallion seurakunta tehdä jotain heidän hyväkseen.

"Silloinen kirkkoherramme Esa Siljamäki otti asian esiin työkokouksessamme tammikuussa 1999 ja kysyi, lähtisikö joku meistä tähän hommaan ja minä läksin. Eli vastasimme seurakuntalaisten pyyntöön", kertoo Sateenkaaripappi Jaana Partti Kallion seurakunnasta.

Sateenkaariväen ensimmäisenä toiveena oli oma jumalanpalvelus sateenkaarikansalle, koska monilla oli ennestään ikäviä kokemuksia saarnoista, joissa heitä haukuttiin lyttyyn ja tuomittiin helvettiin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt tarvitsivat paikan ja jumalanpalveluksen, jossa saattoi kokea olevansa turvassa ja rauhassa sekä saada kasvaa hengellisesti ilman pelkoa muiden ihmisten reaktioista.

Jo samana keväänä järjestettiin ensimmäinen jumalanpalvelus Kallion kirkon kappelissa, mutta alku ei ollut helppo. Muun muassa jumalanpalveluksen ilmoituksia revittiin pois ilmoitustauluilta. Seurakuntaneuvosto riitaantui asiassa ja tuomiokapituliin tehtiin kanteluita.

Seurakuntaneuvosto kielsi pitämästä Sateenkaarijumalanpalveluksia Kallion seurakunnan tiloissa. Mutta syksystä 1999 alkaen niitä vietettiin iltavesperin muodossa Tuomiokirkon kappelissa kerran kuukaudessa.

"Luvan viettää ehtoollista saimme vasta vuonna 2004, mikä sekin poiki valituksia tuomiokapituliin. Oli ikävää huomata, että on seurakuntalaisia, jotka tahtoivat estää pappia jakamasta sanaa ja sakramentteja kirkon täysvaltaisille jäsenille", Jaana Partti muistelee kivistä alkutaivalta.

Priden Sateenkaari-messu 14. kertaa Kallion kirkossa

Kesästä 2006 asti valtakunnalliseen Pride-tapahtumaan liittyvää Sateenkaarimessua on vietetty Kallion kirkossa. Vuonna 2011 Kallion ja Alppilan seurakunnat yhdistyivät ja Sateenkaarimessut palasivat "kotiin" eli nykyään ne pidetään Kallion seurakunnan alueella Alppilan kirkossa.

"Pienestä porukasta on tullut kasvava messuyhteisö. Kallion seurakunta on ensimmäinen Suomessa, joka näitä säännöllisesti pitää ja itse olen eka pappi, jonka viralliseen toimenkuvaan on kuulunut sateenkaarityö, siinä mielessä olemme tehneet ev.-lut. kirkon historiaa", sanoo Jaana Partti.

"Toki olemme kulkeneet ennalta valmistettuja polkuja. Eikä yksin tätä työtä voi tehdä; hyvin tärkeää on ollut esimiehen ja työtovereiden tuki sekä tietenkin sateenkaariporukka ja yhteistyökumppanit, kuten Malkus, Arcus ja Yhteys-liike."

Sateenkaarimessut eivät ole mitään erillismessuja suljetulle porukalle, vaan ne ovat kaikille avoimia. Messua on vietetty kirkkokäsikirjan mukaisesti, mutta viime syksynä messua vähän uudistettiin ja päivitettiin kevyemmäksi.

"Koska tasa-arvo tai yhdenvertaisuus ei ole kirkossa toteutunut, on erityisen tärkeää että olemme mukana Prideilla. Näin teemme näkyväksi sen, että kirkossa on paljon sekä työntekijöitä että jäseniä, jotka ovat sateenkaarikansan puolella. Kristuksen evankeliumi velvoittaa tähän!"

"Kaltoin kohdelluille tahdon sanoa, että älkää pelätkö ihmisiä älkääkä antako periksi. Itse Kristus seisoo teidän rinnallanne", sanoo Jaana Partti.

Sateenkaarimessua ja 20-vuotisjuhlaa vietetään kello 18 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, messussa saarna Sateenkaarityön pappi Jaana Partti. Musiikista vastaavat Kimmo Puunenä ja messukuoro Ääniset. Messun jälkeen on burgerbuffet ja kirkkokahvit.

Prideilla kristillistä ohjelmaa tänäkin vuonna

Prideilla on paljon kristillistä ohjelmaa tänäkin vuonna. Priden puistojuhlassa kello 13 alkaen Kaivopuistossa Konttikirkko päivystää ja tarjoaa läsnäoloa, hiljentymistä ja olemista. Myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo on läsnä noin kello 14–15 ja Porvoon piispa Björn Vikström on mukana noin kello 15–17 Puistojuhlassa Konttikirkolla. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat osallistuvat nyt virassa ollessaan ensimmäistä kertaa Helsinki Prideen.

Yksi ohjelmanjärjestäjistä on Helsingin seurakuntien yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura "Late" Mäntylä.

"Kirkko on mukana Prideilla siksi, että kirkko olemme myös me seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat jäsenet. Kirkon kasvot ovat myös meidän kasvomme. Toinen syy on se, että kirkossa on niin monia satutettu, että nyt kirkkona haluamme olla tukemassa myös sateenkaariyhteisöä. Haluamme antaa tilan ja mahdollisuuden kertoa pettymyksistään ja toiveistaan sekä saada ehkä korjaavia kokemuksia", Mäntylä kertoo.

Viikon aikana on kristillisiä tapahtumia, joissa äänen saavat hlbtiq+-ihmiset.

"Me saamme itse kertoa omaa tarinaamme, olla oman elämämme toimijoita. Me saamme kertoa siitä ristiriidasta, jota moni meistä kokee kristittynä sateenkaari-ihmisenä."

Puistojuhlassa on mukana Konttikirkko, joka on näkyvä symboli ja kirkon läsnäolon muoto. Siellä voi tulla kuulluksi ja kohdatuksi, halutessaan siunatuksikin.

"Kirkossa kun monia on ikävä kyllä jopa kirottu siunaamisen sijaan. On tärkeää korjata niitä haavoja, joita kirkossa ihmisille on aiheutettu, kantaa niistä vastuuta", Mäntylä tiivistää.

Pride-viikon kristillinen ohjelma 24.–30.6.2019

Maanantai 24.6.

  • Kuntosalivuoro sukupuolivähemmistöön kuuluville kello 16–18 Alppilan kirkon kuntosalilla, Kotkankatu 2. Järjestäjinä Kallion seurakunta ja Kirkkonummen suomalainen seurakunta.

Tiistai 25.6.

  • Kristillinen tapaaminen sateenkaari-ihmisten vanhemmille kello 18.30–20.30 Snellussa Alppilan kirkolla, Kotkankatu 2. Järjestäjinä Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyö eli Snellu, Malkus ja Kirkkonummen suomalainen seurakunta.
  • ”Liikkeen sävelin” -yhteislaulutapahtuma kello 17.30–19.30 Karhupuistossa. Järjestäjänä MCC.

Keskiviikko 26.6.

  • Kristillinen sukupuolivähemmistöihin kuuluvien tapaaminen kello 17–19 Alppilan kirkolla, Kotkankatu 2. Tapaaminen sukupuolivähemmistöön kuuluville kristityille sekä kristillisyydestä kiinnostuneille sukupuolivähemmistöön kuuluville. Illassa pohdimme Priden teemaan liittyen, että millaista liikehdintää kirkossa on sukupuolivähemmistöihin liittyen tapahtunut ja mitä vielä tulisi tapahtua.
    Mukana Kallion seurakunnan luottamushenkilö, nuorisotyönohjaaja Mio Kivelä Kirkkonummen suomalaisesta seurakunnasta, pastori Sami Suhonen Vantaan seurakuntayhtymän yhteisestä seurakuntatyöstä ja yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura ”Late” Mäntylä Helsingin seurakunnista.
  • Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n vertaistukitapaaminen kello 18–20 Uskontojen uhrien tuki ry:n toimisto, Suonionkatu 2.

Torstai 27.6.

  • Suhdeluento sinkuille: Kumppanin kaipuu ja hyvän tunneyhteyden luominen kello 16.30–18 Snellussa Alppilan kirkolla, Kotkankatu 2. Luennoitsijoina perhe- ja paripsykoterapeutti Titta Huotari ja perhe- ja paripsykoterapeutti (koulutettavana) Hensku Kettusaari. Järjestäjät Vantaan perheneuvonta ja Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyö eli Snellu.
  • Lauluja ja kertomuksia sateenkaarilampaista klo 18.00 Töölön kirkossa, Topeliuksenkatu 4. Malmin enkelit ja Lissu and the Lost Sheep laulavat ja laulattavat pyhän hipaisemia poplauluja ja iskelmiä. Puheenvuoroja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta suhteestaan kirkkoon, kristinuskoon ja hengellisyyteen. Puhujina Erik Hietava, Jenna Kainulainen, Hanna Mithiku ja Leimu Neittamo. Jatkoilla seurakuntasalissa tarjolla pientä purtavaa. Järjestäjänä Kirkko Helsingissä.

Perjantai 28.6.

  • Tapaaminen sukupuoleltaan moninaisille nuorille kello 15–17.30 Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa, Pasilanraitio 5. Yhdessäoloa transihmisille, intersukupuolisille, muunsukupuolisille, sukupuolettomille tai sukupuoltaan pohtiville noin 14–22-vuotiaille nuorille.
  • Malkus-iltapäivä kello 15.30–17.30 Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28. Nykypäivän Stonewall – hengelliset ja uskonnolliset sateenkaari-ihmiset pois marginaalista. Teeman ja uusien ja vanhojen tuttujen tapaamisen ohessa pientä purtavaa.
  • Haasteita suvun kanssa -tilaisuus kello 16.30–18.30 Perhesuhdekeskuksessa, Hämeentie 28. Vertaistuellinen tilaisuus kaikille hlbtiqa+-ihmisille, joiden lapsuusperhe tai muu lähipiiri on tuottanut suhtautumisellaan ja/tai toiminnallaan haasteita, pettymystä tai surua. Entä jos uskonto on tuonut haasteita?
  • Perhe- ja parispykoterapeutti Terhi Väisänen sekä yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura ”Late” Mäntylä pitävät alustuksen. Mahdollisuus keskustella sukulaisuussuhteisiin liittyvistä haasteista. Järjestäjinä Sateenkaariperheet ry, Perhesuhdekeskus ja Kirkko Helsingissä.
  • Sateenkaarimessu 20 vuotta ja juhla kello 18 Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2, saarna Sateenkaarityön pappi Jaana Partti. Musiikista vastaavat Kimmo Puunenä ja messukuoro Ääniset. Messun jälkeen burgerbuffet ja kirkkokahvit.
  • Pikadeitti sinkuille Kallion seurakuntakodilla, Siltasaarenkatu 28, kello 20.30–22.30. Ohjatussa pikadeitissä osallistujat keskustelevat pareittain lyhyesti ja ilmoittavat kiinnostuksestaan järjestäjille. Deitit sekä miehille, naisille että kaikille sukupuolille. Järjestäjänä Sateenkaariyhdistys Malkus

Lauantai 29.6.

  • Pride-kulkue kello 12, kirkko mukana ”Luterilaisten Pride” -joukolla. Lähtö Senaatintorilta.
  • Priden puistojuhlassa kello 13 alkaen Kaivopuistossa Konttikirkko päivystää ja tarjoaa läsnäoloa, hiljentymistä ja olemista. Myös Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Porvoon piispa Björn Vikström ovat muutaman tunnin ajan mukana Puistojuhlassa Konttikirkolla. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana Helsinki Pridessä.
  • Helsingin Prode-puistojuhlaan kaivataan noin 45–90-vuotiaita äitejä, isoäitejä, isiä ja isoisiä ja muita vanhempia sekä isovanhempia lauantaina 29.6. välillä kello 14–18. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat jäävät edelleen vaille vanhempiensa hyväksyntää ja välittämistä. Tarkoituksena on järjestää puistojuhlaan Konttikirkon luokse halauspiste, jossa vanhemmat halaavat sitä toivovia.

    Jos haluat olla halaajavanhempana mukana, ota yhteyttä Mio Kivelään Messengerin kautta, meilitse osoitteeseen: mio.kivela@evl.fi tai puhelimitse työnumeroon p. 050 376 1480, puhelimeen voi jättää myös viestin.

Sunnuntai 30.6.

  • Pride-viikon messu kello 10 Helsingin tuomiokirkossa, Unioninkatu 29. Saarna Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja, teologi Hanna Mithiku.
  • Sateenkaariseurat kello 17 Helsingin Seuratuvalla, Salomonkatu 17 D, 2.krs., Kampin Autotalossa. Veisataan Siionin virsiä ilman säestystä ja niiden väleissä kuullaan lyhyet puheet. Puhujina Suvi Korhonen, Matti Peiponen, Maija ja Arja Majuri sekä jos Luoja niin suo Pekka Haavisto. Seurat kestävät noin tunnin ja niiden jälkeen on kahvitarjoilu. Kolehti kerätään Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön hyväksi.