19.04. Grattis: Bernt, Bernhard | Respons
Matteus församling

Blogg: I huvudet på en abi

13.02.2020, 07:20
Vuxna delar gärna med sig av råd till ungdomar, men i dag på penkkisdagen frågar vi istället en av vårens abiturienter vad han skulle vilja att vuxna visste. Hur är det att vara abi 2020 i Helsingfors?
Ordet stress skrivet med graffiti på en vägg.

Vad vill du bli som stor? Den frågan ställer vuxna till barn och tonåringar väldigt ofta. Under mina tonår har jag alltid svarat att jag inte vet. Men nu som abiturient känns det som att tiden börjar ta slut. För att ta nästa steg i mitt liv måste jag ta reda på vad som intresserar mig. Det är ett viktigt men samtidigt svårt beslut att göra. I dag är det bänkskuddardagen och efter en månad börjar mina sista studentskrivningar.

Samtidigt som studentexamen pågår ska man ansöka om studieplats. Det betyder att jag har lite under två månader på mig att besluta vad jag skulle kunna tänka mig göra resten av mitt liv. Två månader kan låta som ganska mycket tid för att lösa ett problem, men det känns som väldigt lite tid.

Tid är något som jag är väldigt sparsam med som abi. Studentexamen närmar sig och ju närmare skrivningarna vi kommer, desto mer är jag rädd att använda min tid till annat än att plugga. Allt oftare väljer jag att inte spendera tid med mina vänner eller min familj eftersom jag är rädd för att jag har inte lärt mig tillräckligt för att få de resultat jag vill i skrivningarna. Jag jobbar också mindre på mitt deltidsjobb.

Vid slutet av dagen känns det ofta som om jag inte har studerat tillräckligt vilket förstärker min oro.

Tidspressen gör det svårt för mig att verkligen fundera på min framtid och söka information om olika studieplatser.

Som tur har jag insett att detta är något som oroar mig och därför försöker jag vara mer öppen för att ibland välja något mer kul istället för det ständiga läsandet.

Som abi vet man ganska lite om hur det nästa steget i livet verkligen ser ut. Om man inte har nära vänner eller syskon som är universitetsstuderanden är det svårt att förstå vad man ska förvänta sig. Jag har endast nyligen lite börjat förstå hurdant det är att studera på universitet. Det är svårt att ta det nästa steget då man inte vet vad det nästa steget för med sig.

Nu har jag troligen fått det att verka som om det är extremt dystert att vara abi, men det finns också goda sidor. Den bästa saken är kanske gemenskapen. Som abi har man spenderat minst två år tillsammans med sina skolkamrater, vilket betyder att man redan känner dem ganska bra.

Under abi året blir man ännu närmare sina skolkamrater då man tillsammans deltar i olika fester och evenemang.

De olika abi-evenemangen ger också möjlighet för att slappna av en stund och undvika att oroa sig om skrivningarna. Bänkskuddardagen är ett bra exempel på detta, en hel dag för att fira sitt skolslut tillsammans med sina skolkamrater.

De senaste två veckorna har jag använt till att studera men fortfarande känns det som om jag har en lång väg framför mig. Det är viktigt för mig att planera min tid så att jag hinner plugga mycket, men också att jag har tid att ibland slappna av. Därför har jag sett väldigt mycket fram emot bänkskuddardagen. Jag får äntligen slappna av för en dag!

Mikael Karlsson, Abi från Brändö gymnasium

Mikael Karlsson