18.09. Onneksi olkoon: Tyyne, Tytti, Tyyni | Palaute
Koko Helsinki

Schwanengesang -konsertti Kannelmäen kirkossa

Kannelmäen seurakunta

Kalenteri ja kellosymboli01.08.2021 klo 18:00 - 19:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliKannelmäen kirkko, Vanhaistentie 6, 00420 Helsinki

Jussi Vänttinen, baritoni ja Juho Lepistö, piano esittävät F. Schubertin laulusarjan Schwanengesang (Joutsenlaulu).

Vapaa pääsy, ohjelma 10 €

Franz Schubertin Schwanengesang-laulusarja on kokoelma säveltäjän viimeisiä lauluja. Se sisältää Schubertin aiemmista laulusarjoista poiketen runoja enemmän kun yhdeltä runoilijalta muodostaen kaksi pienempää kokonaisuutta Ludwig Rellstabin ja Heinrich Heinen runoihin sekä yhden laulun Johann Gabriel Seidlin runoon. Schwanengesang-laulusarjan laulut käsittelevät Schubertin koko tuotannossa useasti toistuvia aiheita -– odotus, kaipaus, lähtö, vaellus, rakkaus, pelko.

Schubert sävelsi kaikki kokoelman laulut viimeisenä elinvuotenaan. Kokoelma julkaistiin muutamia kuukausia säveltäjän kuoleman jälkeen. Kustantaja antoi teokselle nimen sen ensimmäisen laulun mukaan: Schwanensang - Joutsenlaulu.

Baritoni Jussi Vänttinen on Lappeenrannan laulukilpailujen miesten sarjan voittaja vuodelta 2019. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Moraléksen roolissa Bizet´n oopperassa Carmen syyskuussa 2019.

Kaudella 2021-2022 hän esiintyy Suomen Kansallisoopperassa Danilon roolissa F. Lehárin operetissa Iloinen leski.

Vänttinen on esiintynyt Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Lohjan kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian ja Pori Sinfoniettan solistina, sekä esittänyt useita oopperarooleja kuten Don Giovanni (W.A. Mozart: Don Giovanni), kreivi Almaviva (W.A. Mozart: Figaron häät), Melisso (G.F. Händel: Alcina) ja Starveling (B. Britten: A Midsummer Night´s Dream). Hän on ollut kantaesittämässä P. Korpijaakon Oikeusjuttu, Uljas Pulkkiksen I väntan på en jordbävning sekä Kari Tikan Rakkaus on väkevä kuin kuolema -oopperoita.

Vänttinen esiintyy aktiivisesti konserttilaulajana ja hänen viimeaikaiseen ohjelmistoonsa on kuulunut mm. R. Schumannin laulusarjat Dichterliebe ja Liederkreis Op.23, M. Ravelin Don Quichotte à Dulcinée, H. Duparcin laulut sekä F. Schubertin Schwanengesang.

Pianisti Juho Lepistö valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta vuonna 2020, jossa hänen opettajinaan toimivat Ilmo Ranta ja Tuija Hakkila. Muita tärkeitä opettajia ovat olleet mm. Eeva Havulehto ja Hannu Hirvelä.

Lepistö on palkittu Leevi Madetoja ja Helmi Vesa -pianokilpailuissa sekä Helsinki Lied -kilpailussa, jonka hän voitti yhdessä sopraano Virva Puumalan kanssa vuonna 2018. Kansainvälistä kilpailukokemusta hänelle on kertynyt Pohjoismaisesta pianokilpailusta Arvikasta vuodelta 2017 sekä Lyonin liedkilpailusta vuodelta 2019.

Kilpailumenestyksen lisäksi Lepistö on esiintynyt laajalti niin solistina, kamarimuusikkona kuin liedpianistinakin. Hänen soittoaan on kuultu mm. Joroisten musiikkipäivillä, Korsholman musiikkijuhlilla, Oulun Uuden musiikin lokakuu -festivaalilla, Flyygelikuu-konserttisarjassa sekä Radion Sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa.

Varsinaisten musiikkiopintojensa lisäksi Lepistö on saanut lisäkoulutusta useilta mestarikursseilta. Vuonna 2016 hänet valittiin Sibelius-Akatemian edustajaksi Mendelssohn-Akatemian kansainväliselle mestarikurssille Leipzigiin, jossa hän opiskeli Arie Vardin ja Matti Raekallion ohjauksessa. Muita tärkeitä mestarikursseja ovat olleet mm. Liisa Pohjolan, Olli Mustosen, Eero Heinosen, Robert Levinin sekä Richard Gooden mestarikurssit.

Lepistön taiteellista työtä ovat ystävällisesti tukeneet mm. Pro Musica-, Martin Wegelius- sekä Selim Eskelin -säätiöt.

Järjestäjä: Kannelmäen seurakunta
Yhteyshenkilö: Anne Myllylä
Puhelin: 09 2340 3822
Sähköposti: anne.myllyla@evl.fi