18.09. Onneksi olkoon: Tyyne, Tytti, Tyyni | Palaute
Koko Helsinki

Helsingin seurakuntayhtymä sai korvaukset – Käräjäoikeus tuomitsi kaksi entistä työntekijää kiinteistöjen korjaus- ja ylläpitohankintoihin liittyvistä rikoksista

Seurakuntayhtymä

10.09.2021, 14:07
Helsingin käräjäoikeudessa on käsitelty syyteneuvottelumenettelyssä rikosasia, jossa kaksi Helsingin seurakuntayhtymän palveluksessa ollutta henkilöä on tuomittu törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin seurakuntayhtymä oli rikosasiassa asianomistajana ja esitti kahta vastaajaa kohtaan rangaistus- ja vahingonkorvausvaatimukset. Syyteneuvottelumenettelyssä vastaajat ovat tunnustaneet rikokset. Käräjäoikeus on tuominnut heidät ehdollisiin vankeusrangaistuksiin sekä vahvistanut Helsingin seurakuntayhtymän ja kahden vastaajien välisen sovinnon, jonka perusteella vastaajat ovat suorittaneet vahingonkorvauksen Helsingin seurakuntayhtymälle.
Seurakuntien talo

Seurakuntayhtymä teki heinäkuussa 2016 poliisille tutkintapyynnön epäselvyyksistä kiinteistötoimiston korjaus- ja ylläpitohankinnoissa. Helsingin poliisilaitos tutki asiaa rikosnimikkeillä törkeä lahjuksen ottaminen, törkeä lahjuksen antaminen ja törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen. Syyttäjä nosti joulukuussa 2020 syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta kahta Helsingin seurakuntayhtymän palveluksessa ollutta päällikkötason virkamiestä vastaan.

Kyseiset vastaajat olivat pidätettyinä viroistaan esitutkinnan alkamisesta lähtien, ja heidän virkasuhteensa ovat nyt päättyneet.

Asia on käsitelty käräjäoikeudessa syyteneuvottelumenettelyssä. Käräjäoikeus on tänään yllä todetusti tuominnut kyseiset vastaajat törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Helsingin käräjäoikeus on vahvistanut Helsingin seurakuntayhtymän ja kahden vastaajan välisen sovintosopimuksen syyteneuvottelumenettelyn yhteydessä. Sovintosopimuksen mukaan vastaajat suorittavat 300.000 euron vahingonkorvauksen Helsingin seurakuntayhtymälle. Vastaajat ovat suorittaneet kyseisen vahingonkorvauksen Helsingin seurakuntayhtymälle.

”Kyseessä oli laaja, monista erillisistä hankinnoista koostuva monimutkainen kokonaisuus. Asian edettyä nyt vihdoin päätökseen on hyvä, että pääsemme palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen”, sanoo yhtymänjohtaja Juha Rintamäki.

”Totuudellisuus on meille luovuttamattoman tärkeää. Koko yhteisön – niin kollegoiden, esimiesten kuin kaikkien kirkon jäsenten – pitää aukottomasti voida luottaa siihen, että henkilöstömme toimii vastuullisesti ja yhteisen hyvän puolesta.”