18.04. Onneksi olkoon: Valto, Valdemar | Palaute
Koko Helsinki

Kotimaanapu vie apusi perille täsmänä

07.02.2020, 17:00 /  päivitetty 11.02.2020, 10:06
Apua rahapulassa pinnistelevälle lähimmäiselle muutamalla klikkauksella kotisohvalta käsin - se on Kotimaanapu.

Joukko vähävaraisia nuoria kaipaa liikkumisensa tueksi bussikortteja, tulipalossa omaisuutensa menettänyt kaipaa televisiota ja konkurssin kokenut yksityisyrittäjä tarvitsee taloudellista tukea. Kirkon kotimaanavun verkkopalvelussa kerrotaan yksittäisten ihmisten tilanteista ja kerätään heille rahaa. Siellä avun antaja ja avun saaja kohtaavat toisensa.

– Tämä on luotettava ja läpinäkyvä palvelu, jota ohjaavat sielunhoidon ammattilaiset, summaa tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkkopalveluista.

Kotimaanapu sai alkunsa vuonna 2016, kun Vartiokylän seurakunnassa alettiin kokeilla lähikeräyksiä. Keräyksiä on tämän jälkeen perustettu myös lukuisissa muissa seurakunnissa.

– Keräyksiä on Suomessa vuosittain noin 160, ja niiden määrä kasvaa. Tämä on helppo tapa harjoittaa arjen diakoniaa ympäri vuoden, Kalmanlehto kertoo.

Osoitteessa www.kotimaanapu.fi voi antaa haluamansa avustuksen itse valitsemaansa kohteeseen. Paikallisseurakuntien diakoniatyöntekijät kartoittavat avun tarvitsijat, kirjoittavat kuvauksen avun tarpeesta verkkosivuille ja huolehtivat siitä, että apu menee perille, kun keräys on suoritettu loppuun.

Vieraiden ihmisten apu yllättää

Diakoniatyöntekijä Heidi Rajamäki on yksi avustustyötä koordinoivista työntekijöistä.

– Vuosaaressa on toteutettu lukuisia keräyksiä kodinkoneisiin, vaatetukseen ja huonekaluihin. Ihmisillä on voinut mennä esimerkiksi imuri rikki, tai sitä ei koskaan ollutkaan. Toisaalta on tuettu kirjan teon kustannuksissa tai hampaan korjauksessa, Rajamäki kertoo.

Hänen mukaansa vieraiden ihmisten halu auttaa on yllättänyt monet.

Lahjoitusten antaminen ja saaminen toteutetaan anonyymisti.

– Tosin julkaisemme sivulla myös kiitoksia, jos saaja haluaa meille sellaisia välittää, kertoo pastori ja diakonissa Leena Nygård Vartiokylän seurakunnasta.

– Kun sairaudesta kärsineen henkilön omakustannekirja julkaistiin, tämä lähetti kiitokset: ”Kiitos oikein paljon, tämä lahja palveli minua enemmän kuin sata psykiatrilla käyntiä.“

Teksti: Ella Luoma