04.07. Onneksi olkoon: Ulla, Ulpu | Palaute
Koko Helsinki

Marraskuu, kuoleman kuukausi?

Tuomiokirkkoseurakunta

23.10.2019, 15:47 /  päivitetty 23.10.2019, 15:52
Marraskuussa kuolema-aihe on esillä Tuomiokirkossa monenlaisissa tapahtumissa, niin hartauksissa kuin keskustelutilaisuuksissakin. Lisäksi Kryptassa järjestetään osa Ars Moriendi-festivaalin tapahtumista.
Kuvassa kuihtuneita kukkia tummalla taustalla sekä teksti

Marraskuu on kuoleman kuukausi. Marras (marta) tarkoittaa usein kuolemaa tekevää ihmistä tai vainajaa. Suomen kielessä erilaisia kuolemaan liittyviä ilmiöitä on kutsuttu nimityksellä marras. Sanalla on yhteinen juuri esimerkiksi latinan mori (kuolla) ja englannin mortal (kuolevainen) kanssa. Kuolemaa ja siihen liittyvät teemat ovat esillä Tuomiokirkossa koko marraskuun ajan alkaen pyhäinpäivän hartaudesta ja päättyen Maan suola-keskustelutilaisuuteen.

Poisnukkuneiden muistohartaus la 2.11. klo 18 Tuomiokirkossa

Pyhäinpäivän hartaushetkessä muistetaan vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia ja sytytetään kynttilä heidän muistolleen.

Huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus ti 5.11. klo 18 Tuomiokirkossa

Tule muistamaan huumeisiin kuollutta läheistä ja hiljentymään hetkeksi kirkkoon. Kirkon portaille syttyvät kynttilät huumeisiin kuolleiden muistoksi. Lisätietoja Facebook-tapahtumasta.

Suruseurat ke 13.11. klo 18 Tuomiokirkon kryptassa

Yhteislaulutapahtuma, jossa virret, lyhyet puheenvuorot ja hiljaisuus vuorottelevat. Paikalle tulijat voivat itse ehdottaa tai aloittaa laulun tai virren, joka vie muistoissa suruun, hautajaisiin, toivoon ja iloon. Lisätietoja Facebook-tapahtumassa täällä.

Ars Moriendi - kuoleman festivaali 15.-16.11. Tuomiokirkon kryptassa

Lisätiedot festivaalista arsmoriendi.fi

Maan suola: Suomalainen kuolema ke 27.11. klo 17.30 Tuomiokirkon kryptassa

Miltä suomalainen kuolema näyttää 2000-luvun alussa? Keskustelemassa Kai Sadinmaa, joka on toiminut Malmin hautausmaan pappina ja Maarit Kolsi, joka on ollut pappina Terhokodissa. Tapahtuman tarkemmat tiedot täällä.