01.07. Onneksi olkoon: Aaro, Aaron | Palaute
Koko Helsinki

Helsinki Pride -viikolla 28.6.–4.7. runsaasti kirkollista ohjelmaa

03.06.2021, 11:13 /  päivitetty 29.06.2021, 12:15
Helsinki Pride -viikon aikana juhlistetaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta. Pääkaupunkiseudun seurakunnat ovat jo useiden vuosien ajan olleet mukana järjestämässä Pride-viikolle ohjelmaa. Tänäkin vuonna seurakunnat järjestävät muun muassa Sateenkaarimessun, Sateenkaarihartauden ja useita keskustelutilaisuuksia.
Kuvassa tennarit, joissa sateenkaarivärinen koristekuvio

Maanantaina 28.6.

Siunauksia Sateenkaariväelle Sillalla 28.6.–4.7.

Jätä viesti rakkaudesta! Pride-viikolla Redin Silta täytyy rakkauden, rohkaisun ja yhdenvertaisuuden viesteistä. Tule kirjoittamaan oma siunaus tai tervehdys sateenkaari-ihmisille. Kokoamme viestit näkyviin niin Sillan ikkunoihin kuin someseinille.

Silta on Kallion ja Paavalin seurakuntien tila kauppakeskus Redin toisessa kerroksessa. Meille jokainen on tervetullut olemaan, juttelemaan ja hengähtämään hetkeksi. Noudatamme turvallisemman tilan periaatteita.

Silta on auki ma–pe klo 11–19, la klo 11–17, su klo 12–16.

Haasteita läheisten kanssa, Zoomissa kello 17–19

Vertaistuellinen, verkossa tapahtuva tilaisuus kaikille hlbtiqa+-ihmisille, joiden lapsuusperhe tai muu lähipiiri on tuottanut suhtautumisellaan ja/tai toiminnallaan haasteita, pettymystä tai surua. Entä jos uskonto on tuonut haasteita? Perhe- ja parisuhdepsykoterapeutti Terhi Väisänen sekä yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä pitävät alustuksen. Mahdollisuus keskustella sukulaisuussuhteisiin liittyvistä haasteista. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/haasteita-laheisten-kanssa/.

Järjestää Sateenkaariperheet ry ja Kirkko Helsingissä

Sateenkaariseurat kello 19

Helsingin Seuratupa, Salomonkatu 17 D 2. krs. Toteutus sekä fyysisenä tilaisuutena että verkossa striimattuna: www.facebook.com/herattaja

Seuroissa vuorottelevat lyhyet puheet ja veisataan Siionin virsiä. Seurojen jälkeen kahvit/teet.

Järjestää Ev.-lut. kirkko pääkaupunkiseudulla ja Herättäjä-Yhdistys.

Tiistaina 29.6.

Olet rakastettu – kirkon perheneuvonta ja erityisnuorisotyö sateenkaarevan ihmisen tukena kello 16–17.30


Pride House/Helsingin kaupungintalo / Verkossa week.pride.fi

Mikä merkitys on omassa identiteetissään rakastetuksi ja nähdyksi tulemisella? Miten kirkon erityisnuorisotyö ja perheneuvonta voivat tukea sateenkaarevaa ihmistä? Yhdenvertaisista ja turvallisemmista palveluista keskustelemassa kirkon perheneuvoja, psykoterapeutti ja pappi Katianna Ruuskanen sekä sukupuolisensitiivistä nuorisotyötä tekevä erityisnuorisotyönohjaaja Lennu Korhonen Helsingin seurakuntayhtymästä.

Järjestää Helsingin seurakuntayhtymä.

Verkkoluento läheisille: Mikä ihmeen sateenkaari? kello 17–18

Verkkoluento sateenkaari-ihmisten vanhemmille, isovanhemmille ja muille läheisille suunnattu verkkoluento, jossa käsitellään mm. perustietoa sukupuolen ja seksuaalisuuden monimuotoisuudesta, läheisten tunteita ja kokemuksia sateenkaariteemojen äärellä, miten tukea sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluvaa läheistään sekä mistä itse läheisenä voi saada tukea omalle hämmennykselleen tai pohdinnoilleen. https://perhesuhdekeskus.fi/tapahtumat/mika-ihmeen-sateenkaari/

Luennoitsijat: palveluohjaaja, psykoterapeutti (koul.) Miska Salakka, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen, Perhesuhdekeskus sekä erityisnuorisotyönohjaaja, perhe- ja parisuhdeterapeutti (koul.) Hensku Kettusaari, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellu.

Vertaiskeskustelu läheisille verkossa kello 18.15–19.15

Vertaiskeskustelu on suunnattu sateenkaari-ihmisten vanhemmille, isovanhemmille ja muille läheisille. Tapaamisessa keskustellaan Teams-videotapaamisessa siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia herää sukupuoli- ja/tai seksuaalivähemmistöön kuuluvan henkilön läheisenä. Toteutus Teams-alustalla, tapaamisessa ollaan mukana video ja mikrofoni päällä. Ilmoittaudu mukaan täällä.

Mukana keskustelussa: palveluohjaaja, psykoterapeutti (koul.) Miska Salakka, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen, Perhesuhdekeskus, erityisnuorisotyönohjaaja, perhe- ja paripsykoterapeutti (koul.) Hengellisissä kysymyksissä Hensku Kettusaari, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyön keskus Snellu.

Sateenkaareva neuleretriitti kello 18–20

Virsu, Tapiontori 3 B, Tapiola, Espoo

Illassa yhdistetään käsitöiden tekeminen ja retriittimäinen hartaus sekä hiljaisuus. Voit ottaa mukaan käsityön, jota sinun on helppo tehdä. Kahvia ja teetä tarjolla kello 17.30 alkaen.

Järjestää Tapiolan seurakunta

Keskiviikko 30.6.

Vertaistukitapaaminen nuorille kello 17–18.30

Snellu, Matteuksenkirkon yläkerta, Turunlinnantie 3

Ohjattu vertaistuellinen tapaaminen sukupuoleltaan moninaisille ja sukupuoltaan pohtiville 15–22-vuotiaille nuorille. Periaatteina luottamuksellisuus, itsemäärittely- ja itsemäärittelemättömyysoikeus, oikeus käyttää haluamaansa nimeä ja oikeus kertoa itsestään vain sen verran kuin haluaa.

Ohjattua keskustelua paikalle tulevien nuorten toivomista aiheista. Voi jakaa ajatuksiaan muiden kanssa tai vain kuunnella. Ilmoittaudu etukäteen soittamalla, whatsappissa tai tekstiviestillä numeroon p. 050 383 9419.

Järjestää Snellu

Täältä tulen, tässä olen – asiaa suhteista kello 17–18.30

Verkossa, teams live event

Verkkoluento suhdehistoriasta ja kiintymyssuhteista, haasteet suhteissa mm. hengellinen väkivalta ja kehodysforia. Suhdeluento jokaiselle sinkulle, pari- tai monisuhteessa olevalle, joka haluaa tutkia omaa kiintymys- ja suhdehistoriaansa. Mitkä asiat vaikuttavat tämän päivän suhteisiini? Voinko saada vielä onnellisenja riittävän hyvän suhteen? Entä, jos en halua suhdetta – sekin on ok!

Puhujina Ani Iivanainen, diakoni ja seksuaalineuvoja, Sami Suhonen, pappi ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntija, Hensku Kettusaari, erityisnuorisotyönohjaaja ja perhe- ja parisuhdeterapeutti (koul.)

Järjestää: Snellu/Kirkko Helsingissä, Kirkko Espoossa, Kirkko Vantaalla


Yhteyden rakentajat -ilta kello 19–21

Yhteys-liikkeen historia, tämä päivä ja tulevaisuus. Tule kuulolle ja osallistumaan keskusteluun. Tilaisuus järjestetään Zoomin kautta, Facebook-tapahtuman löydät täältä.

Kaisa Raittilan kirjan ”Yhteyden rakentajat – Kohti kaikille avointa kirkkoa” myötä tuli näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten historia kirkon jäseninä. Vähemmistö ja heidän puolustajat ovat rakentaneet ja rakentavat seurakuntaa sellaiseksi kirkoksi jossa on tilaa jokaiselle. Kaisa Raittilan puheenvuoroa kommentoivat Jorma Hentilä, Hanna Mithiku, Ella Luoma ja virittelevät yhteiseen keskusteluun.

Järjestää Ekumeeninen Yhteys-liike ry, Ekumeniska gemenskapsrörelsen rf

Torstai 1.7.

Rohkeammassa hengessä kello 18–19.30

Töölön seurakunnan Facebook-sivuilta osoitteessa: www.facebook.com/toolonseurakunta

Hengellisissä yhteisöissä on jo pitkään kaivattu ja rakennettu turvallisempaa tilaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Olisiko nyt aika luoda myös rohkeampaa tilaa? Mukana keskustelemassa poliitikko, feministi Fatim Diarra, Islamia queeristi- hankkeen perustaja Mire Mroué, yliopistopappi, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Laura Late Mäntylä, johtava asiantuntija, kirkolliskokousedustaja Hanna Mithiku ja Vantaan seurakuntien viestintäpäällikkö Meri-Anna Hintsala.

Järjestää Töölön seurakunta / Kirkko Helsingissä

Perjantai 2.7.

SateenkaariSiipi kello 14–17

Nuortentila Siipi, Alberganesplanadi 1, Espoo

Nuortenilta erityisesti sateenkaareville nuorille. Lähdemme yhdessä noin kello 17 Kallion kirkon sateenkaarimessuun. Järjestää Kirkko Espoossa.

Sateenkaarimessu kello 18

Verkossa ja Kallion kirkossa, Itäinen papinkatu 2.

Voit katsoa messun täältä: https://youtu.be/GcHNt42wbAU

Messu toteutetaan livenä mikäli koronatilanne sallii, jos ei, niin se pidetään sanajumalanpalveluksena, joka striimataan suorana.

Saarna: Tarja Pyykkö
Liturgi: Jaana Partti
Avustaa: Ani Iivanainen
Kanttori: Kimmo Puunenä mukana Sateenkaarimessukuoro Ääniset.

Järjestää Kallion seurakunta / Kirkko Helsingissä

Lauantai 3.7.

Pride-hartaus kello 10.30

Helsingin tuomiokirkko, Unioninkatu 29

Hartauden voi myös katsoa täältä: https://www.youtube.com/helsingintuomiokirkkoseurakunta

Järjestää Helsingin tuomiokirkkoseurakunta / Kirkko Helsingissä