19.04. Onneksi olkoon: Pilvi, Pälvi | Palaute
Koko Helsinki

Sairaalapappi lievittää pelkoa

01.04.2020, 21:13
Sairaalapapille voi kertoa pelkonsa ja huolensa psyykkisestä sairastumisesta. Tuki jatkuu myös sairaalahoidon jälkeen.
Kaksi sairaalapappia seisoo puistikossa Auroran sairaalan pihalla

Keijo Karvonen ja Matti Mäkeläinen työskentelevät Auroran sairaalan sairaalapappeina. Aurorassa hoidetaan psyykkisiä sairauksia, kuten masennusta, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja psykooseja. Sairaalapapit järjestävät hartauksia, tarjoavat ehtoollista ja ohjaavat keskusteluryhmiä, mutta suurin osa heidän työajastaan menee kahdenkeskisissä sielunhoidollisissa keskusteluissa.

– Perustyö on pitkälti henkilökohtaista sielunhoitotyötä, ihmisten kohtaamista ja kuuntelemista, Mäkeläinen kertoo.

Sairaalapapin kanssa keskustellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Monilla psyykkiseen sairastumiseen liittyy pelkoa ja häpeää.

– Sairastumista on joko edeltänyt jokin kriisi tai sitten sairastuminen on kriisi itsessään, Mäkeläinen summaa. – Moni on hätääntynyt tänne tullessaan, ja jo pienikin keskustelu auttaa rauhoittumaan.

– Useisiin psyykkisiin sairauksiin liittyy sairaudentunnottomuutta, Karvonen jatkaa.

– Ei ymmärretä, miksi ollaan sairaalassa. Tilannetta lähdetään purkamaan potilaan omista lähtökohdista ja potilaan ehdoilla.

Psyykkisiin sairauksiin liittyy edelleen häpeää ja stigmaa, vaikka keskustelu niiden ympärillä onkin vapautunut. Karvosen ja Mäkeläisen mukaan kyse on kuitenkin sairaudesta muiden joukossa.

– Mielenterveyden ongelmat muuttavat ajattelua mustavalkoiseksi, Mäkeläinen toteaa.

– Ajattelee, että sairastuminen on oma syy. Törmään myös sellaiseen ajatteluun, että ei ole tarpeeksi vahva uskossaan, kun sairastui. Siihen vastaan, että kuka tahansa voi sairastua riippumatta uskon määrästä.

Vaikka aiheita ei ole rajattu, Karvonen ja Mäkeläinen käyvät paljon hengellisiä keskusteluja.

– Ihmisillä on paljon hengellisiä kysymyksiä ja hengellistä etsintää, Karvonen toteaa. – Papille sitä on helppo purkaa. Keskustelut eivät tosin rajoitu kristinuskon piiriin.

– Kohtaamme paljon nuorten aikuisten yleishengellisyyttä, Mäkeläinen miettii. – Hengelliset kysymykset ovat laajoja kokonaisuuksia. Olen oppinut paljon itsekin keskusteluja käydessäni.

Karvosen mukaan sielunhoidollista suhdetta on tärkeä jatkaa myös sairaalahoidon päätyttyä.

– Kun sairaalajakso loppuu, sielunhoidon ei tarvitse päättyä. Sairaalapappi tukee myös arkeen palatessa.

Teksti: Ella Luoma

Kuva: Esko Jämsä