20.05. Onneksi olkoon: Lilja, Karoliina, Lilli | Palaute
Koko Helsinki

Suomen Dialogiteko 2021 Malmin seurakunnalle

Malmin seurakunta

11.05.2022, 17:37 /  päivitetty 11.05.2022, 17:52
Erätauko-säätiö on myöntänyt Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen Malmin seurakunnalle. Palkintoperusteluissa seurakuntaa kiitetään erityisesti vahvasta alueen asukkaita kuuntelevasta dialogityöstä.
dialogipalkinto

Suomen Dialogiteko -tunnustuksen myöntämisen perusteina on ollut pitkäjänteinen työ dialogisuuden tukemiseksi, Poikkeusajan dialogit -kokonaisuuteen osallistuminen sekä Erätauko-toimintamallin kehittäminen, tukeminen ja kouluttaminen.

Poikkeuksellisen maailmantilanteen vuoksi Erätauko-säätiö on halunnut tehdä eri toimijoiden dialogityötä näkyväksi ja palkitsi siksi keskiviikkona 11. toukokuuta Malmin seurakunnan ohella lähes seitsemänkymmentä toimijaa demokratian vahvistamisesta. Aiemmin tunnustus on myönnetty yhdelle toimijalle. Erätaukosäätiö haluaa näin kiittää hyvästä työstä ja samalla rohkaista eri toimijoita edelleen tukemaan demokratiaa dialogin avulla.


Ensimmäinen kokemus yhteiskunnallisesta keskustelusta

Malmin seurakuntaa Erätaukosäätiö kiittää erityisesti vahvasta alueen asukkaita kuuntelevasta dialogityöstä sekä Poikkeusajan dialogit -kokonaisuuteen osallistumisesta. Vuonna 2021 keskusteluihin osallistuneista 450 ihmisestä yli 350 osallistui yhteiskunnalliseen keskusteluun ensimmäistä kertaa.

"Erätauko on yksinkertaisuudessaan nerokas tapa saada kaikkien ääni kuuluviin.Toista kuunteleva, tasapuolinen keskustelu lisää kiinnostusta toisten näkemyksiä kohtaan", sanoo Malmin seurakunnan kirkkoherra Elina Perttilä. "Käytämme Erätaukoa jatkossakin moniäänisen seurakunnan rakentamisessa ja kannustamme alueen muita toimijoita kokeilemaan keskustelua", hän jatkaa.

Parin viime vuoden aikana Malmin seurakunta on kouluttanut yli 60 työntekijää dialogin vetäjiksi. Seurakunnan työntekijät ovat myös kouluttaneet Koillis-Helsingin muita toimijoita menetelmään.

Kymmeniä keskusteluja on käyty Erätaukoa käyttäen, koronan vuoksi valtaosa näistä etäyhteyksin. Neljä keskusteluista käsitteli koronaa ja poikkeusajan kokemuksia ja oli osa valtakunnallista Poikkeusajan dialogi -sarjaa. Lisäksi Kuntavaalien 2021 aikaan järjestettiin kaupunginosittain kuusi alueellista keskustelua, joissa kuultiin alueilla asuvien ihmisten kysymyksiä ja huolenaiheita. 

Erätaukoa on käytetty myös rippikoulu- ja nuorisotyössä. Nuorten keskusteluissa käsiteltiin ympäristökysymyksiä, mielenterveyttä, kiusaamista, aikuistumista ja sukupuoli-identiteettiä ja niihin osallistui miltei kaksisataa nuorta.

L‍ue Erätauko-menetelmästä lisää täältä.