21.02. Onneksi olkoon: Keijo | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Yhteisvastuu 2019 Vuosaaressa

Vuosaaren seurakunta

08.02.2019, 17:54 /  päivitetty 08.02.2019, 17:56
Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.

”Minulle tämä on juhlakeräys”

Kynttilänpäivänä 3.2. avattiin tämän vuoden Yhteisvastuukeräys. Maija Oraselle tämä on juhlakeräys, sillä hän on kerännyt listoilla lahjoituksia Yhteisvastuukeräykselle jo 29 aiempaa vuotta. Kynttilänpäivän kirkkokahveilla Maija haki keräyslistat jo kolmattakymmenettä kertaa. Yhteisvastuukerääjän juhlavuoden lisäksi toinenkin merkkipäivä on tulossa, sillä aivan pian Maija täyttää 89 vuotta.

#vapaaehtoinen #yhteisvastuukeräys

Mikä Yhteisvastuu?

Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa. 60 % tuotosta ohjataan vuosittain Kirkon Ulkomaanavun välityksellä katastrofiapuun, 20 % Kirkon diakoniarahaston kautta myönnettävään taloudelliseen apuun hädässä oleville Suomessa ja 20 % paikallisseurakuntien tekemään avustustyöhön. Kirkon diakoniarahaston kautta autetaan vähävaraisia sekä yllättävän elämänkatastrofin, kuten tulipalon tai vakavan sairauden vuoksi vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneita ihmisiä.

Yhteisvastuu 2019 tukee koulutusta

Yhteisvastuu 2019 tukee lasten ja nuorten koulutusta. Köyhien lasten määrä Suomessa on kasvussa, tuoreimpien tilastojen mukaan 10,2 prosenttia lapsista kuului pienituloiseen kotitalouteen. Se tarkoittaa 110 000 lasta. Samalla vähävaraisten lapsiperheiden asema on heikentynyt esimerkiksi sosiaalietuuksien leikkausten ja jäädytysten vuoksi. Monien nuorten kohdalla unelmien ammatti on vaarassa jäädä haaveeksi, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia, kuten tietokonetta, oppikirjoja tai ammatillisissa opinnoissa tarvittavia välineitä.

Maailman pahimmilla katastrofialueilla monet lapset ja nuoret ovat menettäneet lähes kaiken tutun ja turvallisen, kun he ovat joutuneet pakenemaan luonnonkatastrofeja ja konflikteja. Tulevaisuus näyttää toivottomalta ja oma merkitys maailmassa on usvan peitossa, kun koulunkäynti keskeytyy. Koulutus on tärkeää yhteiskunnalliselle kehitykselle ja eriarvoisuuden vähentämiselle. Etenkin hauraissa maissa ja katastrofitilanteissa koulutus luo uskoa tulevaisuuteen ja tuo vakautta arkeen.

Suomessa vuoden 2019 yhteisvastuuvaroin tuetaan vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua esimerkiksi avustamalla maksullisten opiskeluvälineiden hankinnassa Kirkon diakoniarahaston kautta. Lisäksi diakoniarahaston avustuksilla tuetaan taloudellisesti eri syistä vaikeassa tilanteessa eläviä ihmisiä. Keräysvaroja käytetään myös monipuoliseen avustustyöhön paikallisseurakuntien kautta. Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä, tänä vuonna erityisesti nuoria. Keräysvaroin tuetaan koulunsa keskeyttämään joutuneiden oppilaiden paluuta takaisin kouluun, jaetaan koulu- ja hygieniatarvikkeita sekä autetaan koulumaksuissa. Syrjäseuduille koulutetaan lisää päteviä opettajia ja rakennetaan turvallisia kouluja. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Yhteisvastuutapahtumia Vuosaaressa

Kuorojen yhteisvastuukonsertti kirkossa su 10.2. klo 17. Uusi laulu, Gospelmamat, Discantus ja Helsingin Lauluveljet. Vapaa pääsy, ohjelma 10e.

Kansamuusikot juhlatuulella suuri kansanmusiikkikonsertti Yhteisvastuukeräyksen hyväksi Vuosaaren kirkossa su 24.2. klo 17. Vapaa pääsy, ohjelma 10e.

Aprillipäivän Valon aamu ma 1.4. klo 9–11 Valossa. Rento ja avoin kohtaamispaikka kaikille, aamupala, vapaaehtoinen maksu. Lisäksi aprillipäivän tempauksia Yhteisvastuun hyväksi.

Mika Poutala – menestymisen salaisuus luentotilaisuus Vuosaaren kirkossa la 6.4. klo 13. Tule kuulemaan, kun nelinkertainen olympiapikaluistelija ja mukaansa tempaava esiintyjä Mika Poutala kertoo miten huippu-urheilun kautta opitut taidot toimivat myös muussa elämässä. Poutala on sparraaja, joka tahtoo jakaa kokemansa ja oppimansa taidot. Hän kertoo myös rehellisesti asioista, joissa on epäonnistunut, jotta muut eivät tekisi samoja virheitä. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen lahjoitus Yhteisvastuukeräyksen lippaaseen.

Pääsiäisvaellus kirkolla ke 10.4. klo 17.30. Kulje pääsiäisen tapahtumiin ja tunnelmiin ja kohtaa pääsiäisen keskeisiä henkilöitä. Vaellus on tehty erityisesti lapsia ajatellen, mutta sen tunnelmasta nauttivat kaiken ikäiset. Iltapala klo 17, hinta 5 e/henkilö tai 10 e/perhe. Tuotto Yhteisvastuukeräykselle.

Tulisitko kerääjäksi?

Lipaskeräys on helppo tapa olla auttamassa ja voit olla mukana sen ajan kuin sinulle itsellesi sopii. Listakerääjänä saat oman listan, jonka kanssa keräät omassa naapurustossasi tai vaikka harrasteryhmässä. Keräyksen loputtua kokoonnumme yhteen kiitoskahvien ja kokemusten jaon merkeissä.

Yhteisvastuukeräyspäällikkö ja listakeräys: Tuula Mäkinen, p. 09 2340 6547, tuula.makinen@evl.fi. Lipaskeräys: Ilkka Kanerva, p. 050 532 7829, ilkka.kanerva@evl.fi.