30.09. Onneksi olkoon: Siru, Sirja, Sorja | Palaute
Koko Helsinki

Kokemusasiantuntijat valmiina kuuntelemaan ja auttamaan eteenpäin

24.07.2023, 10:40
Punainen pallokuvio ja musta teksti kokemusasiantuntijat

Elämän haasteista selviytymisessä auttaa, jos saa jakaa asioita jonkun toisen kanssa. Erityistä apua voi tarjota joku saman kokenut, joka tietää heti, mistä puhutaan. Siksi Helsingin diakoniatyössä on aloittanut joukko kokemusasiantuntijoita.

Kuusi henkilöä, joilla kaikilla yllään mustat hupparit, istuvat portailla

”Me kokemusasiantuntijat olemme valmiita kuuntelemaan ja miettimään yhdessä ratkaisuja, miten selviät eteenpäin. Haluamme selviytymiskokemuksillamme luoda toivoa: vaikeatkin haasteet voi selättää. Tarvittaessa osaamme myös ohjata muiden palvelujen pariin.

Meiltä löytyy kokemusta muun muassa mielenterveydellisistä ongelmista, päihteiden käytöstä, rikoksista ja asunnottomuudesta. Alla olevasta listasta näet, millainen tausta meillä on eli millaisista asioista selviytymiseen meiltä erityisesti saat tukea. Minkä haasteiden kanssa sitten painitkin, suurten tai pienten, ota yhteyttä rohkeasti”, sanovat Amina, Marika, Nina, Petri, Sami ja Sanna.

Nimen perässä oleva seurakunta tai toimipiste kertoo, missä päin kukin kokemusasiantuntija pääasiassa vaikuttaa, mutta voit ottaa yhteyttä mistä päin Helsinkiä vaan. Keskustelut onnistuvat joko puhelimessa tai sopimalla tapaaminen.

Me ollaan kuulolla – ota yhteyttä niin jutellaan! Voidaan pohtia juuri sinun tilanteeseen sopivia keinoja päästä eteenpäin.


Nainen, jolla tummat hiukset, aurinkolasit ja farkkutakki

Amina

Minulla on kokemusta mm. lastensuojelun asiakkuudesta, koulukiusaamisesta, päihteistä, väkivallasta, rikoksista, itsetuhoisuudesta ja rasismista. Lisäksi kuulun vähemmistöön. Olen rohkea vaikuttaja, joka haluaa antaa äänen marginaalissa eläville ja kohdata ihmisiä. Haluan antaa ihmisille toivoa siitä, että elämän muuttaminen on mahdollista ja myrskyistä on mahdollista selvitä - olen siitä elävä esimerkki! Minulla on laajat verkostot, joten jos kaipaat lisätukea, voimme olla yhdessä yhteydessä muihin tahoihin.

puh. 050 472 2331; Matteuksenkirkon Varustamo sekä Haagan, Kannelmäen ja Pitäjänmäen seurakunnat

Nainen jolla ruskeat pitkät hiukset ja musta huppari

Marika

Olen päihde- ja rikostaustainen kokemusasiantuntija. Autan mielelläni myös erilaisessa viranomaisasioinnissa, esim. Kelan ja TE-toimiston kanssa. Haluan auttaa heitä, jotka vielä rämpivät vaikeuksissa, jotta heillä olisi helpompi tie kuin minulla on ollut. Olisin kaivannut aikoinani kokemusasiantuntijaa rinnalleni, joten tiedän sellaisen tuen merkityksen.

puh. 050 576 3639; Hermannin Diakoniatalon Varustamo ja Annankulma


Nainen, jolla on punertavan ruskeat hiukset ja keltainen pusero

Nina

Minulla on pitkä historia mielenterveydellisten haasteiden parissa. Lisäksi mukaan tulivat päihdeongelma ja erilaiset itsetuhoisuuden muodot. Olin vuosia sairaslomakierteessä ja lopulta päädyin työkyvyttömyyseläkkeelle. Näitä yritettiin hoitaa sairaalahoidolla, lääkityksillä, terapialla ja myös sähköhoidoilla. Hoidosta kuitenkin puuttui se tärkein eli oma motivaationi. Pahasta olosta tuli minulle turvapaikka, josta halunnut päästää irti.

Toivon, että pystyn työlläni luomaan hieman avoimempaa maailmaa, jossa erilaiset elämän haasteet eivät olisi niin stigmatisoituja. Jos kaipaat ihmistä, joka kuuntelee, on läsnä ja voi kulkea rinnalla, ole yhteydessä. Kanssani voi keskustella suomeksi, englanniksi ja suomalaisella viittomakielellä.

Puh. 050 576 8050; Hermannin Diakoniatalon Varustamo ja Paavalin seurakunta


Mies jolla silmälasit ja musta pusero

Petri

Minulla on takanani elämänhallintaongelmia, jotka johtivat aikoinaan alkoholismiin ja väkivaltaisuuteen. Mielenterveyskin oli heikolla mallilla ja asunnottomana olen viettänyt ainakin vuoden elämästäni. Olen toipunut näistä vaikeuksista erilaisten auttamiskanavien kautta. Kokemuksia myös itse avun saaneena pyrin nyt käyttämään ihmisten auttamiseen.

puh. 050 523 0614; Hermannin Diakoniatalon Varustamo


Vaalea hymyilevä mies jolla musta pusero

Sami

Olen toipunut keskivaikeasta masennuksesta työkykyiseksi. Lapsesta asti vaikuttaneet ADHD- ja nepsyoireet ovat nykyisin hallinnassa niin, että pystyn keskittymään ja olemaan paikoillani. Omasta kokemuksesta tiedän, miten tällaisia asioita voi käydä läpi, jotta pääsee eteenpäin. Jos sinulla tai läheiselläsi on mielenterveyteen tai päihteiden käyttämiseen liittyvää juteltavaa, niin olen käytettävissä.

puh. 050 434 1704; Matteuksenkirkon Varustamo ja Mikaelin seurakunta


Vaalea nainen, jolla hiukset poninhännällä

Sanna

Minulla on kokemusta lähisuhdeväkivallasta, läheisen päihdeongelmasta sekä mielenterveys- ja nepsyoireista lapsiperheessä. Utelias etsijän mieleni on etsinyt kaikesta koetusta merkityksiä ja uusia selviytymistapoja. Ajattelen, että vaikeimmilla hetkillä hiekassa näkyy vain yhdet jalanjäljet, kun Luojani on kantanut ja kantaa minua.

puh. 050 525 3451; Malmin Varustamo


Lue myös Helsingin uutisten haastattelu.