12.05. Onneksi olkoon: Lotta | Palaute ↗
Koko Helsinki

Muut toimitukset

08.06.2016, 14:32

Konfirmaatio


Rippikoulun päätteeksi vietettävä konfirmaatio merkitsee vahvistamista. Konfirmaatiossa Jumala toimii konfirmoitavien vahvistajana, kun seurakunta rukoilee heidän puolestaan ja konfirmoitavat siunataan apostolisella siunauksella.

Saatuaan rippikoulussa opetusta nuori yhtyy samaan uskontunnustukseen, jonka vanhemmat ja kummit lukivat kastetilaisuudessa. Konfirmaation jälkeen nuori saa käydä itsenäisesti ehtoollisella. Konfirmaatio on edellytyksenä myös sille, että hän voi toimia kummina ja voi asettua ehdokkaaksi seurakunnan luottamustoimiin saavutettuaan äänioikeuden edellytyksenä olevan 16 vuoden iän.


Lisätietoja konfirmaatiosta ja rippikoulusta löytyy class=" "
target="_blank">Mestat.fi-sivustolta
.



Kodin siunaaminen


Kodin siunaaminen on toimitus, joka sopii hyvin uuden kodin tupaantuliaisjuhliin, mutta se voidaan toimittaa myös, vaikka kodissa olisi asuttu jo pidempään. Kodin siunaamisen voi suorittaa joko erillisenä toimituksena tai kotona järjestettävien kasteiden ja vihkimisten yhteydessä.


Lyhyessä toimituksessa on varsinaisen siunaamisen lisäksi mm. raamatunlukua, rukousta, virsiä ja lyhyt puhe. Perheen jäsenet tai juhlavieraat osallistuvat toimitukseen lukemalla raamatunkohtia. Usein yhtenä lukukappaleena on Heprealaiskirjeen jae: "Älkää unohtako osoittaa vieraanvaraisuutta, sillä jotkut ovat yösijan antaessaan tulleet majoittaneeksi enkeleitä." (Hepr. 13:2)


Kodin siunaamisen toimittaa useimmiten pappi tai joku muu seurakunnan työntekijä. Kodin siunaamisesta voi vastata myös seurakuntalainen, joka ei ole kirkon työntekijä. Kyseisen henkilön on mielellään oltava perheelle tuttu, luotettava henkilö. Jos haluat papin suorittamaan kodin siunaamisen´, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon, p. 09 2340 6100.


Rippi


Ripissä ihminen tunnustaa syntinsä ja saa synninpäästön.Yksityisrippi tapahtuu kahden kesken sielunhoitajan kanssa.Yleisessä ripissä koko seurakunta tunnustaa yhdessä syntinsä ja saa synninpäästön. Myös sunnuntaina vietettävän messun alussa luettavaa yhteistä synnintunnustusta ja sitä seuraavaa armonvakuutusta voidaan pitää yleisenä rippinä.


Ripin voi vastaanottaa joko pappi tai maallikko. Ripin vastaanottajaa sitoo rippisalaisuus: ripissä ilmaistuja asioita ei saa paljastaa missään olosuhteissa. Rippisalaisuuden rikkomisesta on säädetty ankarat rangaistukset.