22.12. Onneksi olkoon: Raafael | Palaute
Lauttasaaren kirkko

Lauttasaaren seurakuntaan kuuluvien avioliittoon vihkiminen

Lauttasaaren seurakunta

31.07.2024, 13:54
avioliitto

Rakkaus on elämän kauneimpia lahjoja. Avioliitto on merkityksellinen sitoutuminen, joka vie suhteen uudelle ja syvemmälle tasolle. Avioituessaan pari ilmaisee tahtonsa rakastaa toisiaan ja jakaa elämänsä yhdessä toisen kanssa.

Avioliiton esteiden tutkinta

Ennen naimisiinmenoa suoritetaan aina avioliiton esteiden tutkinta. Tutkinta pyydetään joko kirkon asiointipalvelusta, Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä tai Digi- ja väestötietovirastosta aikaisintaan neljä kuukautta ja viimeistään reilua viikkoa ennen vihkimistä. Avioliiton esteiden tutkinta kestää vähintään seitsemän päivää. Mahdolliset pyhäpäivät pidentävät avioliiton esteiden tutkinnan aikaa, joten tämä asia kannattaa hoitaa ajoissa.

Esteiden tutkintapyyntölomakkeen voit täyttää täältä ↗.

Lisätietoja esteiden tutkinnasta antaa keskusrekisteristä, johon helsinkilöisetn avioliiton esteidentutkinta on keskitetty.

  • P. 09 2340 8000
  • keskusrekisteri.helsinki@evl.fi

Kirkossa vihitään avioliittoon rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä

Kirkossa avioituminen vaatii sen, että kummankin puolison on oltava rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Luterilainen pappi voi suorittaa vihkimisen myös siinä tapauksessa, jos toinen puolisoista kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon.

Jos toinen tai kumpikaan puolisoista ei kuulu mihinkään kristilliseen kirkkoon, voidaan kirkossa järjestää siviilivihkimisen jälkeen avioliiton siunaus. Avioliiton siunaaminen on yleistä kansainvälisissä avioliitoissa. Avioliiton siunaus ei tilaisuutena juurikaan eroa avioliittoon vihkimisestä.

Vihkipapin varaaminen

Helsinkiläiset voivat varata vihkipapin omasta kotiseurakunnastaan tai pyytää tehtävään tiettyä pappia kotiseurakunnan ulkopuolelta. Mikäli pari valitsee oman vihkipapin, hänen yhteystietonsa tulee ilmoittaa siihen seurakuntaan, jonka kirkossa vihkiminen tapahtuu.

Lauttasaarelaiset voivat varata seurakunnan vihkipapin ottamalla yhteyttä seurakuntakoordinaattoriin arkisin kello 10–16.

Tomi Panigrahi

  • p. 050 369 5640
  • lauttasaari.srk@evl.fi

Pappi sopii vihkiparin kanssa vihkikeskustelun, joka käydään viimeistään pari viikkoa ennen häitä. Vihkikeskustelussa jutellaan toiveista, yhteisestä tarinasta ja käydään läpi, mitä varsinaisessa vihkitoimituksessa tapahtuu. Ennen häitä on myös mahdollista järjestää vihkiharjoitus.

Omannäköiset häät

Avioliittoon vihkiminen voi tapahtua lähes missä tahansa: kirkossa, juhlapaikalla, kotona tai vaikka luonnon äärellä. Paikalla voi olla paljon sukulaisia, ystäviä ja tuttavia – tai tilaisuus voi olla hyvinkin pieni ja intiimi. Tärkeintä on, että häät ovat sellaiset kuin hääpari itse toivoo. Helsingin seurakunnilla on yli 50 erilaista kirkkoa ja kappelia, joiden joukosta voi valita itselle sopivimman tilan vihkimiseen.

Lue myös: Maksavatko kirkkohäät ja mikä on Helsingin paras vihkikirkko? 11 yleisintä kysymystä kirkkohäistä ↗

Kirkossa voidaan lukea kuulutukset

Vanhan perinteen mukaan avioliittoaikomus ilmoitetaan sunnuntain jumalanpalveluksessa. Kuulutuksissa avioliittoon aikovien nimet luetaan parin toivomassa seurakunnassa jumalanpalveluksen yhteydessä ja samalla avioliittoon aikovien puolesta myös rukoillaan.

Kuulutuksista voi sopia samalla kertaa, kun esteiden tutkintaa haetaan. Kuulutusten lukemisen voi myös kieltää.

Sukunimen valinta

Vihkipari päättää yhdessä sukunimen valinnasta. Se ilmoitetaan avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä.

Naimisiin mennessä sukunimen voi säilyttää ennallaan, ottaa yhteisen sukunimen tai ottaa yhteisen sukunimiyhdistelmän. Mahdollista on myös se, että toinen puolisoista säilyttää oman nykyisen sukunimiyhdistelmänsä ja toinen muuttaa sukunimensä tai että toinen säilyttää oman nykyisen sukunimiyhdistelmänsä ja toinen muuttaa sukunimensä uudeksi sukunimiyhdistelmäksi.

Mahdollista on myös se, että molemmat ottavat keskenään erilaiset sukunimiyhdistelmät tai toinen puolisoista muuttaa sukunimensä ja toinen ottaa uuden sukunimiyhdistelmän.

Lisätietoa sukunimen valinnasta löydät täältä. ↗ ↗

Tieto sukunimen muutoksesta välittyy automaattisesti moneen eri paikkaan. Tiedon saavat suoraan Väestörekisterikeskuksesta mm. valtion ja kuntien viranomaiset, aviopuolisoiden seurakunnat, Kansaneläkelaitos, Posti sekä monet pankit, vakuutusyhtiöt ja kauppaketjut. Kaikkiin paikkoihin tieto ei kuitenkaan päivity suoraan. Siksi sukunimen muuttumisesta kannattaa ilmoittaa myös suoraan eri tahoille.