Esittelyssä Hyvän kierrättäjien projektipäällikkö Tuomas M. Meurman
Malmin seurakunta käynnisti vuoden 2024 alussa uuden projektin nimeltään Hyvän kierrättäjät Koillis-Helsingissä. Projektissa pyritään löytämään uusia tapoja lisätä hyvän kierrättämistä alueella sekä päivittämään seurakunnan vapaaehtoistoiminnan rakenteita. Projektipäälliköksi valikoitui teologian ja yhteiskuntatieteiden maisteri ja pappi Tuomas M. Meurman, joka ryhtyi toimeen huhtikuun alussa. Juttelimme Tuomaksen kanssa hänen taustastaan ja siitä, mistä Hyvän kierrättäjät -projektissa on oikeastaan kyse.
Mielessä tulevaisuuden kirkon rakentaminen
Tuomaksella on vankka kokemus kirkon kansainvälisestä toiminnasta ulkomailla niin Suomen Merimieskirkon kuin Lähetysseuran työn kautta. Häntä on kuitenkin pitkään kiehtonut kirkon työn kehittäminen Suomessa.
”Erityisesti minua kiinnostaa miten kirkko voisi määritellä uudelleen rooliaan ja löytää paikkansa muuttuvan toimintaympäristön keskellä. Malmin seurakunta tuntui todella kiinnostavalta näköalapaikalta kirkon kehittämistyöhön kokonsa ja moninaisuutensa takia. Mielestäni tulevaisuuden kirkon kuva on juurikin moninaisuudessa – ei ole yhtä tapaa ja mallia olla kirkko.”
Aikaisemmissa töissään Tuomas on saanut todistaa vapaaehtoistyön ja yhteisön tuen keskeisiä rooleja toiminnan mahdollistamisessa.
”Suomen Merimieskirkossa johdin vapaaehtoistyömme kokonaisuutta Benelux-maissa. Meillä oli käytössämme pienet resurssit ja toiminta näin ollen nojasi vahvasti vapaaehtoisten panokseen. Pohdimme tämän myötä paljon murrosta ihmisten sitoutumisessa ja teimme sen mukaan muutoksia eri vapaaehtoisuuden muotoihin. Lähetysseuran työssä pääsin taas näkemään, kuinka suuri merkitys paikallisilla yhteisöillä on usein vähemmistöasemassa olevien pienten kirkkojen elämässä. Tästä yhteisöllisyydestä voisimme täällä oppia lisää.”
Mikä tekee Koillis-Helsingistä erityisen alustan projektille?
”Tänne mahtuu todella paljon erilaisia kieliä ja kulttuureita sekä monenlaista elämää ja elämisen tapoja. Monipuolisuutensa ansiosta Malmin seurakunnan alueella jokaiselle löytyy varmasti jotain, mitä voi lähteä tekemään hyvän edistämiseksi.”
Malmi on lisäksi Tuomakselle henkilökohtaisesti tärkeä paikka.
”Malmi toimi puolisoni ja minun tukikohtana, kun asuimme ulkomailla. Ihastuimme aseman alueen elämän sykkeeseen, joka toisaalta saa hienosti vastapainoa hurmaavasta lähiluonnosta. Luontoalueista erityinen suosikkini on Longinojan alue. Alueen moninaisuus ja kansainvälisyys tuntuvat lisäksi kotoisilta ulkomailla elämisen Brysselin ja Kambodzhan vuosien jälkeen.”
Tuomas kuitenkin painottaa, että vaikka vahva paikallinen identiteetti on rikkaus, tulee uskaltaa myös katsoa oman kuplan ulkopuolelle.
”Voimme oppia paljon erilaisuudestamme ja sen suomista näkökulmista. Mutta olemme lopulta kuitenkin samanlaisia riippumatta siitä, miltä näytämme, mitä kieltä puhumme tai missä asumme.”
Tavoitteena hyvän kierteiden vahvistaminen
Mitkä ovat projektin päätavoitteet?
”Projektilla on kolme päätavoitetta: 1. Haluamme vahvistaa seurakuntalaisten ja Malmin seurakunnan alueen asukkaiden toimijuutta ja kykyä vaikuttaa aktiivisesti alueen kehitykseen. 2. Haluamme kehittää Malmin seurakunnasta varteenotettavaa hyvän kierrättämisen alustaa Koillis-Helsingissä ja 3. Haluamme määritellä Malmin seurakunnan vapaaehtoistyön toimitavat ja vastuunjaon uudelleen.”
Hyvää ei voi määrällisesti laskea, mutta se lisääntyy, kun sen laittaa kiertämään.
Projektin yleisluontoisempana tavoitteena on tehdä näkyväksi, miten hyvää voisi tehdä omassa lähipiirissä sekä sen ulkopuolella, ja tämän myötä luoda positiivia hyvän tekemisen kierteitä.
”Elämme tällä hetkellä kenties negatiivisia uutisia ja uhkia korostavaa aikaa. Näidenkin keskellä tulisi muistaa, että maailmassa on aina enemmän hyvää ja toivoa. Emme aina vain näitä näe ja esimerkki myös ajaa meitä helposti pessimismiin. Mitä voisimmekaan saada aikaan, jos valjastaisimme omat ajatuksemmekin hyvään ja lähtisimme vahvistamaan sitä pala palalta?”
Miten määrittelet onnistumisen tässä projektissa?
”Pienetkin teot hyvän edistämiseksi ovat iso onnistuminen. Hyvää ei voi määrällisesti laskea, mutta se lisääntyy, kun sen laittaa kiertämään. Tärkeää on toki se, että saamme seurakunnassa vapaaehtoistyön vastuut ja mahdollisuudet sille mallille, että jokaiselle löytyy paikka ja mahdollisuus tulla matalalla kynnyksellä mukaan hyvän kierrättämiseen.”
Mitä on hyvän kierrättäminen?
Vaikka yhtenä projektin tavoitteista on päivittää Malmin seurakunnan vapaaehtoistyön toimintatapoja, on aikomuksena myös avata keskustelua siitä, miten monenlaisia muotoja hyvän kierrättäminen voi ottaa. Tämän moninaisuuden tunnistaminen voi madaltaa kynnystä omassa yhteisössä ja yhteiskunnassa vaikuttamiseen. Miten Tuomas määrittelisi hyvän kierrättämisen?
”Hyvän tekeminen voi olla oikeastaan mitä vain, se riippuu siitä, mitä kukin meistä voi tarvita. Tärkeää olisi Jeesuksen esimerkin seuraaminen siinä, kun hän tapasi erilaisia ihmisiä ja kysyi: mitä hyvää voin tehdä sinulle? Keskeistä ei ole meidän omat ajatuksemme siitä, mitä lähimmäisemme tarvitsevat vaan se, mitä he itse toivovat.”
Kun ajattelemme hyvän tekemistä, ajattelemme helposti lahjoituksia tai perinteisempiä vapaaehtoisuuden muotoja, kuten taloyhtiön talkoita tai lapsen urheiluseurassa ja erilaisissa järjestöissä toimimista. Kirkon kontekstissa mieleen tulee esimerkiksi yhteisöruokailuissa tai messuissa avustaminen, Yhteisvastuukeräyksen tukeminen tai tavaralahjoitukset sotaa paenneille ukrainalaisille.
”Nämä perinteisemmät hyvän tekemisen tavat ovat ensisijaisen tärkeitä, mutta haluamme myös laajentaa ajattelua siitä, miten voimme tehdä hyvää yhteisöissämme. Haluamme tukea ja rohkaista ihmisiä myös suoraan vaikuttamiseen esimerkiksi ilmasto- ja ympäristökysymyksissä. Laajempi käsitys luo enemmän tilaa monenlaisille hyvän kierrättäjille ja tavoille toimia yhteisen hyvän puolesta. Ihmisillä on nimittäin monenlaista osaamista ja toisaalta elämäntilanteisiin liittyen erilaiset resurssit toimia.”
Sekin, ettei lietso netissä vihapuhetta, vaan omalla toiminnallaan luo rakentavaa keskustelukulttuuria on hyvän kierrättämistä.
Hyvän tekeminen liikkuu erilaisilla konkretian tasoilla. Myös sillä, miten suhtaudumme kanssaihmisiimme, on suuri merkitys positiivisten kierteiden luomisessa.
”Hyvää voi kierrättää esimerkiksi pyrkimällä ymmärtämään ihmistä, joka ajattelee eri tavalla tai soittamalla läheiselle ja kysymällä mitä kuuluu. Sekin, ettei lietso netissä vihapuhetta, vaan omalla toiminnallaan luo rakentavaa keskustelukulttuuria on hyvän kierrättämistä.”
Tuomas itse osallistuu hyvän kierrättämiseen esimerkiksi harrastusten ja taloyhtiön vapaaehtoistoimintaan osallistumalla. Hänelle kuitenkin erityisen tärkeä keino on pyrkimys pysähtyä huomaamaan muita ihmisiä oman arjen keskellä.
”Saatan esimerkiksi pitää ovea auki Malmin asemalla. Tällainen pieni teko saattaa kestää vain viisi sekuntia, mutta sen merkitys voi olla toiselle ihmiselle suuri. Jollekin tällainen hetki voi olla ainut kohta päivässä, kun toinen katsoo kunnolla silmiin ja kohtaa hänet. Tietyllä tapaa tässä on kyse siitä, että välillä muistettaisiin nostaa katseemme omista jaloistamme ja huomata että hei täällä on muitakin ihmisiä, mitenköhän niillä menee.”
Tulisitko mukaan kierrättämään hyvää?
Kuten aikaisemminkin toimintaa halutaan kehittää muiden toimijoiden kanssa, yhdessä tutkien. Malmin seurakunnalla on monia tärkeitä yhteistyökumppaneita, joiden rooli säilyy keskeisenä.
”Meillä on loistava joukko erilaisia vapaaehtoisten ryhmiä ja sidosryhmiä, jotka ovat vuosia ja vuosikymmeniä tehneet upeaa korvaamatonta työtä Koillis-Helsingin alueella. Muun muassa Malmin seurakunnan alueen Lions-klubit ja Martat, partiot, asukasyhdistykset, yksittäiset ihmiset ja toimijat ovat monin tavoin edistäneet alueen yhteistä hyvää jo vuosien ajan, niin meidän kanssamme kuin itsenäisesti.”
Emme oleta, että meillä on kaikkia vastauksia, joten oppisimme mieluusti lisää muilta.
Ovet ovat kuitenkin auki uusille ideoille, yhteistyökumppaneille ja tavoille toimia.
”Olemme avoimia kaikenlaiselle yhteistyölle, on se sitten järjestöjen, yksilöiden, julkisten toimijoiden tai yritysten kanssa. Myös aivan uudenlaiset kumppanit sekä vuoropuhelu alueen ihmisten ja meille tuntemattomampien tahojen kanssa kiinnostaa. Emme oleta, että meillä on kaikkia vastauksia, joten oppisimme mieluusti lisää muilta. Toivotamme kaikki lämpimästi mukaan hyvän kierrättämiseen.”
Jos haluat tietää lisää Hyvän kierrättäjät -projektista, jakaa ajatuksia tai osallistua, Tuomasta voi lähestyä suoraan sähköpostitse: tuomas.m.meurman@evl.fi.