22.12. Onneksi olkoon: Raafael | Palaute
Malmin seurakunta

Apua talousvaikeuksiin

Malmin seurakunta

02.12.2024, 09:45
Älä jää yksin rahahuolten kanssa.
Diakoni Heidi Rajamäki

Seurakunta tarjoaa apua kun raha-asiat ovat solmussa. Parhaiten voidaan auttaa, kun asioita aletaan selvitellä ajoissa, toteaa diakoniatyöntekijä Heidi Rajamäki.

“Ihmiset yrittävät sinnitellä tosi pitkään omin neuvoin, vaikka neuvoja kannattaisi hakea ajoissa. Pienistäkin lainoista ja osamaksuista voi syntyä velkakierre, josta pois pääseminen voi olla tosi vaikeaakin ”, Rajamäki selittää. Hän auttaa ammatikseen ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja talousvaikeudet ovat tavallinen syy hakeutua diakonin puheille.

“Asiakkaan kanssa katsotaan hänen kokonaistilannettaan. Katsotaan, mitä tuloja ja menoja on ja onko haettu henkilölle kuuluvat tuet. Päätöksissä voi olla virheitä, sosiaalijärjestelmämmehän on aika monimutkainen. Myös tukipäätökset voivat olla vaikeaselkoisia. Joskus kielteinen tukipäätös liittyy vain siihen, että joku liite on puuttunut.”

Helsingissä seurakunnilla on myös raha-asianeuvonta Rari, jossa neuvojina toimivat koulutetut vapaaehtoiset. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellista. Helsingissä neuvontaa järjestetään Malmin ja Matteuksenkirkon Varustamoissa ja Ruskeasuon seurakuntakeskus Rastissa. Tästä suoraan Rarin sivuille.

Diakoniatyöntekijä voi auttaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä myös Kelaan ja kaupungin sosiaalitoimeen.

“Kun asiakkaan tilannetta on katsottu ensin kokonaisuutena. Diakoniatyöntekijä arvioi voiko avustaa asiakasta taloudellisesti. Seurakunnilla on mahdollista auttaa ihmistä saamaan ruokaa tai aivan välttämättömissä menoissa”, Rajamäki sanoo. Apu tarkoittaa käytännössä yleensä maksusitoumusta ruokakauppaan tai jonkin välttämättömän laskun maksamista.

Diakoniatyöntekijän tapaamisessa ei kysellä, kuuluuko asiakas kirkkoon. Sen sijaan kysytään, millä alueella tämä asuu. Seurakunnat pyrkivät auttamaan ensisijaisesti oman alueensa asukkaita.

Yksi tärkeä menoerä on vuokra. Rajamäen mukaan vuokra jää liian usein hoitamatta. Tulevaisuudensuunnitelmat ovat voineet olla optimistiset ja asuminen kaupungissa on entisestään kallistunut.

“Asuminen pitäisi turvata aina ensin, sillä vuokrasopimus voidaan purkaa kahden kuukauden maksamattomista rästeistä. Houkutus maksaa vuokrarahoista muita menoja on usein suuri”, Rajamäki kuvaa. Vuokrarästeissä seurakunta ei voi auttaa rahallisesti, mutta diakoniatyöntekijät voivat arvioida voisiko apua saada jostakin rahastosta ja tehdä hakemuksen asiakkaan kanssa. Aina kuitenkin selvitetään ensin voiko asiakas saada maksusuunnitelman vuokravelan hoitamiseksi ja yhteiskunnan tukimahdollisuudet.

Hän neuvoo nuoria ihmisiä muutenkin kasvattamaan kärsivällisyyttään oman elämän rakentamisessa. “Usein on kiire saada ostettua kivoja tavaroita heti sen sijaan, että sitä varten säästettäisiin pidemmän aikaa”, hän kuvailee.

Seurakunnissa järjestetään myös Tuunaa taloutesi-kursseja, joissa puhutaan toimeentulon lisäksi hyvinvoinnista ja suhteesta rahaan.

“Kursseilla pohditaan omaa suhdetta rahaan, tarkastellaan rahankäyttöä ja opetellaan budjetointia. Talousasioiden rinnalla pohdimme myös esimerkiksi omia vahvuuksia ja hyvinvointiin liittyviä teemoja.”

Diakonian ajanvaraus Malmin seurakunnassa: puh. 09- 2340 4481 ma-to 10-11.30. Muina aikoina jätä vastaajaan viesti.

Mikä Ruoka-apu.fi?

‍Ruoka-apu.fi palvelee ruoka-apua etsiviä ja järjestäviä. Sivustolla ruoka-aputapahtumistaan on ilmoittanut jo yli 600 ruoka-apua järjestävää tahoa. Ruoka-apu.fi on kaikkien käytettävissä, avoin ja maksuton.Verkkopalvelun on tuottanut Kirkkopalvelut ry yhteistyökumppaneineen.