Kohtaamisia ja rauhaa uudesta messuyhteisöstä
Malmin seurakunta
Jos pastori Saara-Maria Jurvan suunnitelmat toteutuvat, Malmin kirkossa toimii tulevaisuudessa kaksi erilaista, osallistujiensa näköistä yhteisöä, jotka viettävät messua uudistuneessa kirkossa. Aamumessua rakennetaan niiden kanssa, joille virsilaulu, perinteinen jumalanpalvelus ja kirkkomusiikki on tärkeää. Messun jälkeen on kirkkokahvit. Iltapäivän messu on epämuodollisempi ja kokeilevampi ja musiikista vastaa bändi.
Puistolalainen Jurva toivoo messun suunnittelijoiksi ja toteuttajiksi myös uusia ihmisiä. Syksyllä alkavia iltapäivämessuja ideoidaan muun muassa unelmointi-illoissa maaliskuussa. Iltapäivän messu toteutetaan kerran su 4.5., jolloin testataan konseptia, ja syksyllä se pidetään viikottain.
Tavoitteena tervetullut olo
“Messusta saa rauhaa, lepoa ja iloa. Se on meditatiivinen kokemus ja vaikkei kokemus olisi mitenkään tajunnanräjäyttävä, aina siinä tulee jollain tavoin Jumalan koskettamaksi”, hän sanoo.
Jurvalla on pappina kokemusta nuorten aikuisten ja työikäisten messuyhteisöistä Riihimäeltä ja Kouvolasta. “Tärkeintä sellaisen yhteisön syntymisessä on, että ihmiset oikeasti tutustuisivat toisiinsa, pappi mukaanlukien. Vasta siitä tulee yhteisön kokemus, kun on vietetty aikaa yhdessä”, hän sanoo.
Hänestä on tärkeää, ettei kirkossa tarvitse käydä yksin. Hänen oma ensimmäinen hengellisen yhteisön kokemuksensa syntyi Lahdessa, jossa seurakuntanuoria rohkaistiin käymään kirkossa ja ottamaan vastuutehtäviä sen järjestämisessä. “Meitä nuoria kuunneltiin tasaveroisina, meihin luotettiin ja saimme vastuuta”, hän muistelee.
“Jumalanpalveluksessa aloin alunperin käymään vähän velvollisuudesta, kun seurakunnassa sanottiin, että olisi hyvä käydä", hän muistelee. Mutta olo ei aina ollut tervetullut. "Muu seurakunta ei ottanut mitään kontaktia meihin nuoriin ja saman olen kokenut myös aikuisena uudella paikkakunnalla. Mutta Puistolaan muutettuani muistan, miten eräs vanhempi herra tuli joka kerran kirkossa juttelemaan minulle ja lapsilleni, vaikka pienet lapset olisivat pitäneetkin ääntä”, hän kertoo. “Se jäi pysyvästi mieleen, miten sellainen vaikuttaa. Pienikin ystävällisyys tai huomaavaisuus tekee olon tervetulleeksi. Toisaalta ihmisen pitää myös saada olla ihan rauhassa ajatustensa kanssa, jos hän sitä toivoo. Unelmana olisi messuyhteisö, jossa saisi rauhaa tai kohtaamisia sen mukaan, mitä itse tarvitsee.”
Messun jälkeen syödään yhdessä
Jurvan mukaan parhaassa tapauksessa messu suunnitellaan ja toteuteaan yhdessä siihen osallistuvien kanssa. Tarkoitus on halukkaiden kanssa kokoontua, lukea tekstejä etukäteen ja pohtia tulevien jumalanpalvelusten toteutusta. “Musiikkia seurakuntalaiset voivat sekä tehdä itse että siitä päättää. Saarnatakin voi joku muu kuin pappi ja oli saarnaaja kuka hyvänsä, puheen sisältö saisi tulla yhteisestä pohdinnasta. On paljon erilaisia rooleja sen mukaan, mihin kiinnostusta riittää. Puheenvuoro voi olla myös johdantosanojen yhteydessä, rukouksia voi tehdä ja suntiotehtäviä on tarjolla kynttilöistä kirkkotekstiileihin. Keittiössäkin on tekemistä, sillä joka messun jälkeen kokoonnumme syömään yhdessä.”
Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan ideoimaan messuja, ota yhteyttä pastori Saara-Maria Jurvaan p. 040-1862347/saara-maria.jurva@evl.fi.
Aamumessujen unelmointi-illat järjestetään 5.3. ja 12.3. ja iltapäivän messun unelmointi-illat 19.3. ja 26.3. klo 18 Malmin kirkolla. Kahvitarjoilu. Lämpimästi tervetuloa!