30.04. Onneksi olkoon: Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirka, Mirjami, Mirella, Mirkka | Palaute
Malmin seurakunta

Viisi vinkkiä | Mitä tehdä, kun maailman tila ahdistaa?

23.03.2022, 15:47 /  päivitetty 11.04.2022, 09:38
Keräsimme viisi vinkkiä ahdistuksen purkamiseen.
mitä tehdä  kun maailman tila ahdistaa

”Ukrainan tilanne herättää monia tunteita, kuten surua, pelkoa, epävarmuutta ja myötätuntoa. Näiden tunteiden ja ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Kirkon ovet ovat auki ja seurakunnan työntekijät tavoittaa myös puhelimella. Rukoilemme rauhan puolesta ja pyydämme, että osaisimme itse rakentaa rauhaa jokainen omalla paikallamme”, sanoo Malmin seurakunnan kirkkoherra Elina Perttilä.

Keräsimme muutamia vinkkeja tilanteeseen:

1) Rukoillaan yhdessä, rakennetaan rauhaa


Rauhan ja ukrainalaisten puolesta rukoillaan eri puolilla kaupunkia jumalanpalveluksissa, ja torstaisin rauhanrukouksissa pääsiäiseen saakka.

Rauhanrukous Puistolan kirkossa torstaina klo 13. Tule rukoilemaan rauhaa ja sytyttämään rauhankynttilä. Rauhanrukouksen toimittaa yhteiskunnallisen työn pastori Kirsi Ojansuu-Kaunisto, jonka kanssa voit jäädä juttelemaan rukoushetken jälkeen.

Daily Prayer -rukous englanniksi arkipäivisin klo 12 Temppeliaukion kirkossa

Mieti, miten voit tukea rauhan rakentamista ympärilläsi. Meillä on venäjänkielisiä naapureita, työkavereita, koulu- ja päiväkotikavereita. Sota ei ole heidän syynsä. Tehtävämme on rakentaa rauhaa ja hyvää arkipäivän elämää yhdessä, eikä omalla toiminnallamme lisätä vihaa ja vastakkainasettelua. Informaatiosotaa käydään verkossa, mieti myös mitä jaat.


2) Autetaan lahjoittamalla


Moni miettii, miten voisi konkreettisesti auttaa Ukrainan sodan keskellä hädässä olevia ukrainalaisia. Ukrainalaiset tarvitsevat kiireesti suojaa, ruoka-apua ja perustarvikkeita. Tunnetut avustusjärjestöt, kuten Kirkon Ulkomaanapu eli KUA, pystyvät toimittamaan avun luotettavasti perille. Lisäksi järjestöt pystyvät kohdentamaan avun tarpeiden mukaan. Siksi raha on hyvä tapa auttaa.Voit tehdä Kirkon ulkomaanavun kautta lahjoituksen ukrainalaisille seuraavasti:

  • Mobilepay-lahjoitus: Lahjoita MobilePaylla numeroon 36263
  • Tekstiviestilahjoitus: Lähetä tekstiviesti APU20 (20€) tai APU50 (50€) numeroon 16499
  • Tee verkkolahjoitus: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/
  • Perinteinen tilisiirto: Nordea: FI33 1572 3000 5005 04, viitenumero: 2943



3) Ahdistuksen ja pelon kanssa ei tarvitse jäädä yksin


Huolestuneena ja stressaantuneena on vaikea keskittyä tai saada unta. Kenties tuntuu siltä, että murheet hallitsevat koko elämää.

Apua huoliin -kurssilla opetellaan stressinhallintataitoja, joiden avulla voi vähentää huolia, hallita kehoa sekä löytää tavan elää luonnollisesti. Menetelmänä on Mind-Body Bridging, joka auttaa ymmärtämään oman mielen ja kehon yhteyksiä. Ohjaaja diakoni Mika Leppäaho on sertifioitu Mind-Body Bridging -terapeutti.

  • Apua huoliin -kurssi Tapulissa torstaina 31.3. ja 7.4. klo 13-15 Tapulin seurakuntakodilla (Maatullinkuja 4). Kysy lisää ja ilmoittaudu Mikalle tekstiviestillä tai puhelimitse ke 30.3. mennessä.
  • Apua huoliin -etäkurssi ke 30.3. ja ti 5.4. klo 17-19 etäyhteyksin Teamsissa. Kysy lisää ja ilmoittaudu Mikalle tekstiviestillä tai puhelimitse ti 29.3. mennessä.

Kahden kerran kurssi on maksuton. Ilmoittaudu: Mika Leppäaho, p. 050 4118 249.


Kuuntele ja jaa ajatuksia luottamuksellisessa Erätauko-keskustelussa

Tule pohtimaan ja jakamaan ajatuksia sodasta ja rauhasta luottamukselliseen keskusteluun. Mitä meille kuuluu? -keskustelu sodasta ja rauhasta pidetään torstaina 31.3. klo 18-19.30 etänä Teamsin välityksellä.

Luottamuksellinen Erätauko-menetelmällä käytävä keskustelu on mahdollisuus pysähtyä ja pohtia asioita rauhassa pienryhmässä, jakaa omia kokemuksia ja ajatuksia maailmantilanteesta. Mukaan mahtuu 8 keskustelijaa.

Keskustelussa käydään tasavertaista vuoropuhelua rakentavan keskustelun pelisääntöjä noudattaen. Erätaukoon ja rakentavan keskustelun pelisääntöihin voit perehtyä täällä: www.eratauko.fi ↗.

Ilmoittaudu viimeistään keskiviikkona 30.3. paula.narhi@evl.fi


Pappi tavattavissa. Malmin seurakunnan oma pappi tavattavissa puhelimitse joka päivä klo 9–18. Soita p. 09 2340 4444.

13–20-vuotiaille Walk in talk maanantaisin klo 16–18 Malmin Varustamolla. 45 minuutin luottamuksellinen, anonyymi keskustelu seurakunnan kasvatuksen ammattilaisen kanssa.

Kampin kappeli on avoinna keskusteluapua varten päivittäin klo 10-18. Kirkon keskusteluavun palveleva puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24 numerossa 0400 22 11 80.


4) Tullaan yhteen, pohditaan sotaa ja rauhaa - ja sytytetään toivon kynttilöitä


Keskusteluilloissa hiljaisen viikolla ja tiistaina 19.4. Malmin kirkossa pohditaan, voiko pahuuden antaa anteeksi ja kuullaan kokemuksia sodan kauhut kokeneilta. Millaista elämä on, kun maailman tilanne huolettaa ja ”pahan valta kasvaa ympärillä”. Mikä tuo toivoa? Illoissa kuullaan musiikkia ja illat päättyvät rukoukseen ja toivon kynttilöiden sytyttämiseen. Tilaisuudet striimataan Malmin seurakunnan nettisivuille ja Facebookiin.   

Tuska ja toivo lapsen silmin ma 11.4. klo 18. Millaista on kohdata pelko yöllisestä koputuksesta kotiovelle, yötä päivää jatkuva ahdistus tai vaellus loputtoman pitkässä pakolaisten jonossa matkalla tuntemattomaan päämäärään ilman varmuutta siitä, että saa joskus palata kotiin?  

Lasten ja nuorten kokemuksiin holokaustin aikana johdattavat dosentit Tuija ja Esko M. Laine lukemalla alkuperäisiä juutalaisten lasten ja nuorten kirjoituksia joukkotuhon ajalta. Musiikkia (tbs) 

Voiko pahuuden antaa anteeksi? Ti 12.4. klo 18. Näkökulmia anteeksiantoon politiikassa ja yhteiskunnassa. TELAn toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes yhteiskunnallisen työn pastori Kirsi Ojansuu-Kauniston haastateltavana.  Musiikista vastaa Malmin enkelit.

Kirjeitä sodasta ke 13.4. klo 18. MIllaista on sota elettynä kokemuksena? Näkökulmia menneisyyden hallintaan ja ahdistuksen lievittämiseen tarjoilevat dosentit Tuija ja Esko M. Laine lukemalla alkuperäisiä kirjeitä sodasta. Hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan lähellemme. Sodan tai sen uhan synnyttämien tunteiden kohtaaminen on vaikeaa, sillä sota ylittää kykymme kuvitella ja tuntea. Voidaksemme ymmärtää tarvitsemme etäisyyttä, niiden ihmisten kertomuksia tuskasta ja toivosta, jotka itse ovat eläneet keskellä sotaa ja joiden elämän se muutti toiseksi. 

TAPAHTUMA PERUTTU: Miten rauhanrakentajaksi tullaan? ti 19.4. klo 18. Ulkoministeri Pekka Haavisto nuorten ja pastori Kirsi Ojansuu-Kauniston haastattelussa.


5) Kuinka tukea lasta ja nuorta Ukrainan tilanteen ahdistuksessa?


Lapset ja nuoret tarvitsevat rauhoittavaa aikuisten tukea vaikeiden tunteiden ja pelkojen käsittelyyn. Murehdinta-klubi on matalan kynnyksen webinaari vanhemmille, johon voi osallistua arjen keskeltä. Osallistuminen ei vaadi aktiivista roolia. Riittää, kun olet kuulolla.

Ensimmäinen Murehdinta-klubi järjestetään keskiviikkona 30.3. klo 19 ja on suunnattu erityisesti kouluikäisten lasten vanhemmille. Illan aikana kuullaan nuoren, vanhemman sekä perhepsykoterapeutti Heli Pruukin ajatuksia.

Webinaari kestää 45 minuuttia. Tilaisuuden järjestää Lasten ja nuorten keskus. Lue lisää täältä

Tästä pääset Murehdinta-klubiin



Malmin seurakunnasta luottamuksellista tukea vanhemmille


Malmin seurakunnan työntekijät tukevat vanhempia Ukrainan sodan tai muuten vaikeiden tilanteiden käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa. Ota yhteyttä, niin jutellaan!

Lisätietoja/ More information also in english

Eppu Rantala, Nuorisotyönohjaaja, 050 568 0627, eppu.rantala@evl.fi