05.02. Onneksi olkoon: Asser | Palaute
Meilahden seurakunta

Palefacen Malmin ääni - katso täältä

21.09.2021, 11:41 /  päivitetty 27.09.2021, 12:23
Paleface ja kuvaaja Pekka Keränen kulkivat kesällä 2021 Koillis-Helsingissä dokumentoimassa kaupunkilaisten tarinoita ja elämänkokemuksia toreilla, kaduilla, puistoissa ja kodeissa. Kohtaamisista syntyi videoteos ”Malmin ääni”. Katso video alla.
rapartisti Palefase sivuprofiilissa, taustalla graffiteja

Musiikkia, videota ja dokumenttia yhdistelevä teos syntyy tapaamisista kaduilla ja toreilla. Videon kuva- ja äänimateriaali on kerätty kuuntelemalla ja tallentamalla ihmisten kertomaa. Video on nähtävissä myös Malmin seurakunnan ja Palefacen YouTube-kanavilla.

”Etsin tarinoita, aitoa näkökulmaa elämään näissä koillisissa kaupunginosissa. Jututin kaikenlaisia ihmisiä, keitä vaan, jotka elää ja hengittää näillä kulmilla: baarin työntekijöitä, nuoria asemalla, vanhempia tyyppejä, joilla pitkä historia täällä, ja elämän kolhimia”, Paleface kertoo. Teos liittyy Malmin seurakunnan Malmin ääni-nimiseen kansalaisvaikuttamisen hankkeeseen, jossa nostetaan syrjäytettyjen ääntä esiin yhteiskunnassa. Palefacen toivottiin löytävän niitäkin, joita seurakunnan on joskus vaikea tavoittaa.

”Vaikka diakoniatyössä kohdataan paljon ihmisiä erilaisissa tilanteissa, osa jää katveeseen. Paleface on yhteiskunnallinen artisti ja hän kuulee asioita ja tarinoita, jotka on tärkeä saada esiin. Siitä ajatuksesta yhteistyö lähti”, kertoo Malmin seurakunnan diakoniajohtaja Elina Leppihalme.

"Näen, että Palefacen videoteos toimii keskustelunavauksena moneen. Päällimmäisiksi nousee kaksi ajatusta, joihin haluan tarttua. Elämä voi olla hyvää, vaikka se ei täyttäisikään niitä normeja, joiden varaan yhteiskuntamme ja palvelujärjestelmämme pitkälti rakentuu. Ylisukupolvinen syrjäytyminen taas on haaste, jonka katkaisemiseen tarvitaan kaikkia mahdollisia tahoja."

Palefacen mielestä hedelmällisimpiä olivat suunnittelemattomat kohtaamiset koillisissa lähiöissä.

”Työni oli hakeutua samalle taajuudelle erilaisten ihmisten kanssa”, hän sanoo. Häntä kosketti nuorison ylpeys kaupunginosastaan ja yllätti alueiden huonon maineen pitkä historia, joista vanhemmat ihmiset osasivat kertoa.

”Ihmisten perustarpeet ja elämän peruselementit on samoja kaikkialla, mutta kysymys kuuluu, kuinka paljon asuinympäristö määrittelee meitä, ja kuinka paljon me pystytään vaikuttamaan siihen. Ehkä miehen voi ottaa lähiöstä, muttei lähiötä miehestä”, hän sanoo.

”Ehkä miehen voi ottaa lähiöstä, muttei lähiötä miehestä.”


Lähiöissä on yhteisöllistä voimaa

”Kaikilla on unelmia, mutta ihmiset ovat myös kiinni siinä, mitä heillä nyt on ja mitä puuttuu. Sain kuulla inhimillisen elämän koko kirjon, ja valmiiseen teokseen pyritään hakemaan tasapainoa ilojen ja surujen väliltä. Ne tarinat, joissa joku on päässyt yli isoista haasteita, olivat hienoja. Yhteisöllisyys tulee tarinoista vahvasti läpi. Hyvin konkreettisella tavalla ollaan samassa veneessä”, artisti kertoo. Häntä huolettaa yhteiskunnan eriarvoistuminen ja syrjäyttävät rakenteet.

”Ihmisten mahdollisuuksien vahvistaminen kiinnostaa. En pidä sanasta ”syrjäytyä”, koska se kuulostaa siltä, kuin ihmiset aktiivisesti tekisivät sen ratkaisun itse. Kaikki ei aina ole omissa käsissä. Siksi puhun syrjäyttämisestä ja teen yhteistyötä Malmin seurakunnan kanssa, jossa halutaan kohdata kaupungin haasteita ja löytää eriarvoistavia rakenteita.” Palefacen mukaan esimerkiksi päihdehoitoon pääsyä pitäisi helpottaa ja nuorten päihdepolitiikassa keskittyä haittojen ehkäisemiseen rikosoikeudellisten seuraamusten sijaan.

Parasta, mitä seurakunta hänen mielestään voi tehdä, on rakentaa yhteisöllisyyttä.

”Ihmisten pariin jalkautuminen, jeesaaminen, tilojen antaminen ihmisten käyttöön ja ylipäänsä monimuotoisen kaupunkielämän vahvistaminen on hienoa työtä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin auttaa luomaan sosiaalisia verkostoja ihmisten välille.”


Malmin ääni

Paleface ja kuvaaja Pekka Keränen kulkivat kesällä 2021 Koillis-Helsingissä dokumentoimassa kaupunkilaisten tarinoita ja elämänkokemuksia toreilla, kaduilla, puistoissa ja kodeissa.Malmin ääni -videoteos perustuu taltioihin kohtaamisiin, haastatteluihin sekä kuva- ja äänimaailmaan, jota kuvatessa vastaan tuli. Malmin ääni liittyy Malmin seurakunnan yhteiskunnalliseen työhön, jossa nostetaan syrjäytettyjen ääntä esiin yhteiskunnassa.

Tuotanto: Paleface ja Malmin seurakunta 2021 Ohjaus, kuvaus, editointi: Pekka Keränen Tekstit ja räpit: Paleface Musiikki, äänisuunnittelu, tuotanto ja miksaus: Xmies Alkuspiikki: Meeri, laulu: Rebecca Skrätsit: DjMassimo Drone ja lisämateriaalit: Antti Koistinen, Samir Abya Tuotanto ja kalusto: Hannu-Pekka Vitikainen, Pekka Keränen, Zone2Pictures Malmin seurakunta: Elina Leppihalme, Anu Merenlahti, Veera Wallenius Kiitokset: Juno, Janne Oja, Pikkis, Kapteeni Kamakoukku, Hari/Rubiinipub, Ravintola Konja, Kaupunkiolohuone Kohtaus, Markku Helme, Raija Poso, Suomen Yleisradio, Miettisen perhe, Helsingin kaupunki

Lisätiedot:

Viestintäjohtaja Anu Merenlahti, Malmin seurakunta, anu.merenlahti@evl.fi, 0505284453