22.01. Onneksi olkoon: Visa | Palaute
Mikaelin seurakunta

Tutustu sydänrukoukseen!

Mikaelin seurakunta

30.12.2024, 17:35 /  päivitetty 11.01.2025, 12:31
Vartiokylän kirkolla la 18.1. klo 10-16 järjestetään sydänrukouksen opetuspäivä. Tämä hiljaisen rukouksen muoto on yksi tapa syventää suhdettaan Jumalaan.
Tummalla taustalla käsi, joka pitää tulitikkua ja on juuri sytyttänyt kynttilän

Mitä sydänrukous on?

‍Sydänrukous on yksi tapa rukoilla: se on hiljaista, sanatonta rukousta. Käytännössä sydänrukoilija asettuu istumaan mukavasti silmät kiinni ja antaa huomionsa levätä nykyhetkessä. Kun huomio lähtee muualle, rukoilija käyttää yhtä ennalta valitsemaansa sanaa palauttamaan itsensä takaisin rukouksen äärelle. Hiljaisessa läsnäolossa Jumalan kanssa viipyillään yleensä 20 minuuttia kerrallaan.

Oikeastaan sydänrukoilija ei itse rukoile, vaan Jumala rukoilee hänessä. Hän on vain rukouksen käytettävissä. Kaikesta, mitä tietoisuuteen rukouksen aikana nousee, voi lempeästi päästää irti.

Miksi sydänrukoukseen kannattaa tutustua?

‍Useimmat ihmiset ovat oppineet rukoilemaan sanoilla, mutta sanojen sijaan voi rukoilla myös hiljentymällä ja kuuntelemalla. Erilaiset rukouksen tavat eivät sulje toisiaan pois. Sydänrukoilija asettuu olemaan läsnä ja kuuntelemaan: itseään, omaa sisintään, Jumalaa.

Sydänrukous on yksi tapa vaalia suhdetta Jumalaan ja syventää sitä. Ajatuksena on myös, että kun rukousta harjoittaa pitkäjänteisesti, se saa rukoilijassa aikaan paranemista. Paljolti tämä tapahtuu tiedostamattomalla tasolla, mutta myös tietoisuuteen voi nousta pinnan alle kätkettyjä asioita. Jumala tekee työtään meissä, niin että esteitä poistuu jumalayhteyden tieltä.

Mitä sydänrukouspäivässä tehdään?

‍Opetuspäivä Vartiokylän kirkolla la 18.1.2025 klo 10-16 koostuu neljästä opetustuokiosta. Niissä käydään läpi sydänrukouksen perusteet: mistä sydänrukouksessa on kyse ja miten sitä harjoitetaan. Pohdimme myös joitain tyypillisiä rukouksessa eteen tulevia hankaluuksia, kuten sitä, miten rukouksen aikana mieleen nouseviin ajatuksiin olisi hyvä suhtautua. Sydänrukousta pääsee heti myös kokeilemaan käytännössä, sillä teemme yhdessä kaksi 20 minuutin mittaista rukousharjoitusta. Lisäksi on aikaa keskustelulle ja kysymyksille.

Päivään voi tulla kuka vain ilman ennakkotietoja. Sekään ei haittaa, jos Jumala tuntuu vieraalta tai kaukaiselta. Suhde Jumalaan voi olla sellainen kuin on tai ehkä sitä ei vielä ole ollenkaan, mutta on uteliaisuutta tutustua. Se riittää.

Lue vielä sydänrukouksen opetuspäivästä la 18.1. klo 10-16 Vartiokylän kirkolla täältä!