26.09. Onneksi olkoon: Kuisma | Palaute
Munkkiniemen kirkko

Munkkiniemen kirkko

Munkkiniemen seurakunta

29.03.2017, 15:01
Munkkiniemen vuonna 1954 valmistuneen kirkon kirkkosaliin astutaan kirkkolaivan ali. Myöhäiskeskiajan balttilainen rannikkopurjehtija muistuttaa Munkkiniemelle nimen antaneista hengenmiehistä, virolaisista bernhardilaismunkeista.

Munkkiniemen vuonna 1954 valmistuneen kirkon on suunnitellut arkkitehti Pauli Salomaa. Kirkkosali on vähäeleinen. Lattia viettää alaspäin kohti alttaria ja ristiinnaulittua Kristusta. Toisin kuin kirkoissa yleensä saarnatuoli ja alttari on sijoitettu salin alimpaan kohtaan.

Alttarin yläpuolella on kuvanveistäjä Johannes Haapasalon pronssiveistos Ristiinnaulittu, joka asettuu samalle tasolle useimpien kirkkosalissa istuvien kanssa. Sisään tulijoiden yläpuolelle on sijoitettu Olavi Peltosen tekemä tervantuoksuinen kirkkolaiva, 1300–1500-luvun balttilainen rannikkopurjehtija.

Veistoksellisen Palava pensas -lähetyskynttelikön on suunnitellut kuvanveistäjä Eila Hiltunen vuonna 1985. Pronssinen kastemalja vuodelta 1954 on Johannes Haapasalon. Tekstiilitaiteilija Kristiina Hännisen valmistama kuorimatto ja tekstiilitaiteilija Päikki Prihan suunnittelemat kirkkotekstiilit ovat vuodelta 1998.

Kirkko sai nykyiset urkurakentamo Veikko Virtasen valmistamat urut vuonna 1978. Niissä on 18 äänikertaa. Kirkon kellotelineessä on kaksi kelloa.

Munkkiniemen seurakunnan käytössä oleva kirkko peruskorjattiin vuonna 1998 arkkitehti Kari Hyvärisen suunnitelman pohjalta.